Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ζωγραφική και παραμύθια στην παιγνιοθεραπεία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Ευρυμάθεια
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Συντονίζει η Κατερίνα Τσομή, παιγνιοθεραπεύτρια MA και σύμβουλος ψυχικής υγείας

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν ή πρόκειται να δουλέψουν με παιδιά, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα παιδιά σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης σε όσους ενδιαφέρονται για τις ζωγραφιές και τα παραμύθια ως τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν, με τη βοήθεια της παιγνιοθεραπείας, τους δυο ιδιαίτερους αυτούς τρόπους έκφρασης, να εξερευνήσουν θεωρητικά και βιωματικά τις συμβολικές τους δυνατότητες και να κατανοήσουν καλύτερα τα κρυφά μηνυματα που εμπεριέχονται στις ζωγραφιές και τα παραμύθια.

Σκοπός

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν, με τη βοήθεια της παιγνιοθεραπείας, τους δυο ιδιαίτερους αυτούς τρόπους έκφρασης, να εξερευνήσουν θεωρητικά και βιωματικά τις συμβολικές τους δυνατότητες και να κατανοήσουν καλύτερα τα κρυφά μηνυματα που εμπεριέχονται στις ζωγραφιές και τα παραμύθια.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η ζωγραφική αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των παιδιών αλλά και μια φυσική μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Τα παιδιά «μιλάνε» μέσα από τις ζωγραφιές τους αλλά εμείς οι ενήλικες έχουμε ξεχάσει αυτή την «χρωματιστή γλώσσα». Έτσι, πολύ συχνά, άνθρωποι που έρχονται σε συχνή επαφή με παιδιά προβληματίζονται σχετικά με τις ζωγραφιές τους χωρίς όμως να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που αυτές περιέχουν. Τέτοια μηνύματα , που κάποιες φορές είναι κραυγές βοήθειας, μένουν στο περιθώριο.
Τα παραμύθια επίσης ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους. Πρόκειται για άλλη μια ιδιαίτερη και συμβολική γλώσσα με την οποία τόσο τα παιδιά όσο και οι παραμυθάδες ανταλλάσουν πληροφορίες αλλά και κρυφά μηνύματα για τη ζωή και για όσα είναι σημαντικά σε αυτόν τον κόσμο.
Η παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιεί και τις δυο αυτές γλώσσες σαν γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά και μπορεί να λειτουργήσει σαν μεταφραστής τους.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει:
• Μια αναπτυξιακή προσέγγιση της ζωγραφιάς
• Η ζωγραφική ως μέσο έκφρασης και επίλυσης συναισθηματικών συγκρούσεων
• Κρυφά μηνύματα στις παιδικές ζωγραφιές
• Κλασσικά παραμύθια-εχθροί ή φίλοι;
• Το παραμύθι σαν μέσο έκφρασης της προσωπικής ιστορίας του παιδιού
• Το παραμύθι σαν θεραπευτικό μέσο
• Ανάλυση περιπτώσεων
• Συζήτηση, ερωτήσεις

Μεθοδολογία:
Το σεμινάριο θα αποτελείται απο ένα βιωματικό και ένα θεωρητικό μέρος. Στο βιωματικό μέρος, το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι ίδιοι τη δύναμη τόσο της ζωγραφικής όσο και των παραμυθιών και να πειραματιστούν με αυτά τα ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα. Στο θεωρητικό μέρος θα δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και θα συζητηθούν σχετικές περιπτωσιολογικές μελέτες.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια για να μπορούν να απολαύσουν με άνεση το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου.

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 5 ώρες
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή 4/03/2018, Ώρες: 10.00 πμ. – 15.00 μ.μ

Κόστος συμμετοχής:
Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 45€
Για Φοιτητές, μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Ανέργους: 40€

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 24%

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 23 Φεβρουαρίου 2018

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
• Βεβαίωση παρακολούθησης
• Καφέ και σνακ στα διαλείμματα

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.