Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΤΗ ΣΚΗΝΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΩΤΗ / ΑΦΗΓΗΤΗ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Το Πολύτεχνο
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΧΡΟΝΕΑ (Ηθοποιός , Performer, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού)

Περιγραφή σεμιναρίου

Σκηνική δομή και δραματουργική επεξεργασία με βάση τις ανάγκες της ομάδας ερμηνευτών. Εμπλοκή του εμψυχωτή στο σκηνικό δρώμενο.
Ως παιδαγωγοί / εμψυχωτές μιας ομάδας, συνήθως παιδιών, καλούμαστε να μετατρέψουμε ένα παραμύθι, ένα λογοτεχνικό κείμενο, μια σύνθεση αυτοσχεδιαστικών δράσεων, εικόνων, γνώσεων, πληροφοριών, αληθινών γεγονότων ή και θραύσματα όλων αυτών μαζί, σε ένα ενιαίο σκηνικά λειτουργικό κείμενο, σε μια εμπλουτισμένη με την ατμόσφαιρα σύνθεση λόγου και δράσης που θα δρα ως κατευθυντήρια βάση για την αναπαράσταση από την ομάδα. Σε αυτό το εργαστήρι θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σκηνική δομή και να επεξεργαστούμε δραματουργικά ένα κείμενο, ώστε αυτό να λειτουργεί υποστηρικτικά στη δουλειά αυτοσχεδιασμού που κάνουμε με τη ομάδα. Είτε το υλικό έχει προκύψει από ιδέες της ομάδας, είτε έρχεται ως συμπληρωματικό υλικό από τον εμψυχωτή.
Επί μέρους στοιχεία με τα οποία θα ασχοληθούμε: Ανάγκες τις ομάδας (ηλικία, ενδιαφέροντα, δυνατότητες, ανησυχίες) και κύρια σημεία εστίασης της ιστορίας. Οργάνωση κειμένου της σκηνικής αφήγησης (βαθμός πολυπλοκότητας της γλώσσας και επιλογή της σύνταξης) ώστε να λειτουργεί παράλληλα ως οδηγία και ως ‘χρωματισμός’. Λειτουργία του εμψυχωτή/αφηγητή ώστε με τρόπο της σκηνικής του συμμετοχής και με ρυθμό εκφοράς οδηγιών να συντονίζει έντεχνα το δρώμενο ταυτόχρονα με την παρουσίασή του. Δημιουργία σκελετού/δομής για τη δράση, με συμπύκνωση και ελλειπτικότητα που χρειάζεται. Σκηνική οικονομία. Το κείμενο ως εργαλείο που αλληλοσυμπληρώνεται με τη δράση των προσώπων επί σκηνής, καθώς και με ήχους, μουσική και χρήση σκηνικών αντικειμένων. Εναλλαγή δράσεων και δυναμικής του δρώμενου, καθώς και εναλλαγή του τρόπου εμπλοκής των ερμηνευτών και της σχέσης τους με το κοινό.
Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα από σκηνικές αφηγήσεις που έχουν προκύψει πρακτικά μέσα από τη δουλειά με ομάδες παιδιών καθώς και με βιωματική πρακτική προσέγγιση, μέσα από σκηνική αναπαράσταση. Χρειάζονται άνετα ρούχα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.