Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Οικογένεια: Διαπολιτισμικές Απεικονίσεις στη Λογοτεχνία

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού: Educate the Educators
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Π. Βλοντάκη, Ph.D., Καθηγήτρια Αγγλικών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Στο σεμινάριο αυτό, οι μεταβολές στην οικογενειακή ζωή θα συζητηθούν στο πλαίσιο δύο κοινωνιών, της ελληνικής, η οποία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο από τη συλλογικότητα στον ατομισμό, και της βρετανικής ατομιστικής κοινωνίας.

Θα ανοίξουμε, λοιπόν, τη συζήτηση για το σόι, τις συζυγικές και τις γονεϊκές σχέσεις, όπως σκιαγραφούνται στα μυθιστορήματα, Το Τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή και το Private Papers [Προσωπικό ημερολόγιο] της Μάργκαρετ Φόρστερ, για την Ελλάδα και τη Βρετανία κατά την περίοδο γύρω από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα συνεχίσουμε με το Πύλη εισόδου της Μάρως Δούκα και το Μέση Αγγλία [Middle England] του Τζόναθαν Κόου, ιστορίες που εκτυλίσσονται στις μέρες μας, στην Ελλάδα και στη Βρετανία, αντίστοιχα.

Μέσα από την αντιπαράθεση αυτή, θα εξετάσουμε τη συνύπαρξη στην ελληνική αστική οικογένεια παραδοσιακών και σύγχρονων χαρακτηριστικών και ό,τι αυτό σημαίνει για τους ρόλους, τις αξίες, τις σχέσεις. Σε μια αρκετά συλλογική, ακόμη, κοινωνία, όπως η ελληνική, πόση ανεξαρτησία είναι επιτρεπτή και πόση εφικτή; Με άλλα λόγια, είναι δυνατή η αυτονομία των μελών της οικογένειας μέσα στη συναισθηματική αλληλεξάρτηση;

Το σεμινάριο αυτό, ίσως, μας κάνει να στοχαστούμε για τις συνθήκες της δικής μας οικογένειας καθώς και για τις συνθήκες των οικογενειών των μαθητριών/μαθητών μας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι η σχέση μας ως εκπαιδευτικών με τα παιδιά στην τάξη μας περνά μέσα από τις οικογένειές τους.

Σημείωση: Η ανάγνωση των βιβλίων δεν αποτελεί προϋπόθεση παρακολούθησης του σεμιναρίου. Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να γίνει κατανοητή η παρουσίαση και, ίσως, η μετέπειτα πρώτη ή δεύτερη ανάγνωσή τους να είναι περισσότερο απολαυστική.

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.