Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης: Συλλογική Σκιά

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Gestalt Instiute of San Francisco Greece
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ο Morgan Goodlander MA, άρχισε την εκπαίδευση του στην Ψυχοθεραπεία Gestalt το 1978 στο Ινστιτούτο Gestalt της Νέας Ορλεάνης. Ύστερα από 10 χρόνια ομαδικής ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης, μεταφέρθηκε στο Σάντα Κρουζ, Καλιφόρνια, όπου και ίδρυσε το Ινστιτούτο Gestalt του Σάντα Κρουζ. Το 1998 έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Gestalt του San Francisco καθώς και διευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος για τα μέλη του προσωπικού του παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτου Esalen, εκεί όπου άνθισε το κίνημα της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, και ο Fritz Perls ανέπτυξε και εξέλιξε μέσω των σεμιναρίων του την ψυχοθεραπεία Gestalt. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, σχεδίασε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt με σημαντικούς εκπαιδευτές, όπως τον Joseph Zinker από το Κλίβελαντ, τον Bud Feder από τη Νέα Υόρκη, τον Serge Ginger από το Παρίσι, την Anne Teachworth από τη Νέα Ορλεάνη, τον Gonzague Masquelier από το Παρίσι, τον John Soper από το Ινστιτούτο Esalen, τον Masa Momotake από την Ιαπωνία, και το σημερινό διευθυντή του Ινστιτούτου Esalen, Gordon Wheeler. Επιπρόσθετα, ο Morgan έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Υφιστάμενους Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Τράπεζας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Association for the Advancement of Gestalt Therapy (AAGT) για περισσότερο από 6 χρόνια. Ο Morgan διεξάγει σεμινάρια Gestalt σε 15 χώρες, και τελευταία το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην εκπαίδευση Gestalt στην Ιαπωνία, όπου διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε 6 πόλεις.

Σε ποιους απευθύνεται

• Εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
• Καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, δασκάλους Καλών Τεχνών.

Σκοπός

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να:
• Χρησιμοποιούν τη Σχεσιακή Καλλιτεχνική Δημιουργία για να δουλέψουν με τη Σκιά με όλη την ομάδα συνολικά
• Ανακαλύπτουν πώς τα άτομα και οι ομάδες δημιουργούν τη Σκιά και πώς δυναμώνουν την ενέργειά της
• Μεταμορφώνουν την αρνητική Σκιά σε χρήσιμο δάσκαλο
• Αναγνωρίζουν τα κοινά κομμάτια της συλλογικής Σκιάς και της Σκιάς των ατόμων
• Αναγνωρίζουν τη συλλογική Σκιά σε ομάδες και να την χρησιμοποιούν ως ένα σημείο εστίασης για επίγνωση και μεταμορφωτική εργασία

Περιγραφή σεμιναρίου

Στο τελευταίο εργαστήρι της σειράς της Σχεσιακής Θεραπείας μέσω Τέχνης, θα εξερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η πρωτοποριακή σχεσιακή προσέγγιση μας διευκολύνει για να δουλέψουμε με τα «κομμάτια της σκιάς» τόσο στον εαυτό μας, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε δυάδες και μικρές ομάδες για να δώσουν ζωή στα εσωτερικά τους τέρατα και να ανακαλύψουν πώς να μεταμορφώνουν σε «αλχημιστικό χρυσό» την αυτό-απόρριψη, τα κοινωνικά τυφλά σημεία και τη συλλογική διαδικασία κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων.

Η κύρια έμφαση σε αυτό το εργαστήρι θα είναι στο να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητες της Σχεσιακής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας για να δώσουμε φωνή στα συλλογικά φαντάσματα και τέρατα που ασυνείδητα συνδημιουργούμε και τα οποία στοιχειώνουν την ατομική μας ψυχή και τις κοινωνικές συναναστροφές. Θα εφαρμόσουμε την αρχή του «Οτιδήποτε είναι μέσα, είναι έξω και οτιδήποτε είναι έξω είναι μέσα» στην ομαδική διαδικασία συνολικά έτσι ώστε η δημιουργική μας διαδικασία, τα συναισθήματα και τα εσωτερικά μας ταξίδια θα έχουν τη δυνατότητα να πλεχτούν μαζί σε ένα μεταμορφωτικό, συλλογικό όνειρο.

Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης είναι μία καινούργια εξέλιξη στη Θεραπεία μέσω Τέχνης! Είναι μία επινόηση του Morgan Goodlander και προσωπικός καρπός της πολυετούς εμπειρίας του ως ψυχοθεραπευτή. Παραδοσιακά, η διεργασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ήταν μια σόλο πρακτική επικεντρωμένη στο άτομο και τον εσωτερικό του κόσμο. Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης εισάγει μια ριζικά καινούργια αντίληψη στον χώρο της Art Therapy, η οποία «βλέπει» την τέχνη ως μια συν-δημιουργία ανάμεσα στον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή, στο άτομο και την κοινότητα. Ο θεραπευτής δεν είναι μόνο αυτός που βοηθάει και ενθαρρύνει• είναι αυτός που κάθεται δίπλα στον θεραπευόμενο και δημιουργεί μαζί του!

Περιεχόμενα & Στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 4 αυτοτελή μονοήμερα βιωματικά σεμινάρια και 14 ώρες προσωπικής μελέτης. Τα μονοήμερα σεμινάρια είναι αυτοτελή και δεν απαιτείται η συμμετοχή στο εισαγωγικό για τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα επόμενα. Για όσους επιθυμούν την πιστοποίηση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των σεμιναρίων.

Εισαγωγικό Εργαστήριο – Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Συν-δημιουργία
• Διδαχθείτε τις βασικές αρχές αυτής της καινούργιας προσέγγισης στη Θεραπεία Μέσω Τέχνης με το να εργαστείτε με ένα παρτενέρ για να συ-δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό έργο τέχνης.
• Κατανοήσετε τον καινούργιο ρόλο του θεραπευτή ως καλλιτεχνικού συνεργάτη σε αντίθεση με το ρόλου του θεραπευτή ως παρατηρητή και συντονιστή.
• Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε σε δυάδες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

1ο Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Σωματικός Συντονισμός
• Διδαχθείτε πώς να μετασχηματίζετε τις σωματικές σας αισθήσεις σε σωματικό διάλογο και καλλιτεχνική συ-δημιουργία.
• Κατανοήσετε πώς η σωματοποίηση (embodiment) και η καλλιτεχνική συ-δημιουργία δημιουργούν ένα νευρωνικό δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων.
• Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε σε δυάδες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ως θεραπευόμενοι και θεραπευτές.

2ο Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Τελετουργικός Μετασχηματισμός
• Διδαχθείτε πώς να αναγνωρίζετε τα σχεσιακά μοτίβα Gestalt στα συ-δημιουργημένα έργα τέχνης.
• Κατανοήστε πώς τα σχεσιακά μοτίβα Gestalt καθρεφτίζουν παγιωμένες Gestalt και ανεκπλήρωτες ανάγκες.
• Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε για να δημιουργήσετε τελετουργικά με καλλιτεχνική βάση για αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

3ο Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Συλλογική Σκιά
• Διδαχθείτε πώς η Θεραπεία Μέσω Τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεσιακά για να συ-δημιουργήσει την καταπιεσμένη φωνή του κοινωνικού πεδίου.
• Κατανοήσετε πώς η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν την αίσθηση του κοινωνικού καλού και της συλλογικής υγείας.
• Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε σε μικρές ομάδες με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος Συμμετοχής: 85 ευρώ
Έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, Φοιτητές, Άνεργοι: 65 ευρώ

Το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.