Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης & Τελετουργικός Μετασχηματισμός

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Gestalt Instiute of San Francisco Greece
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ο Morgan Goodlander MA, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην Ψυχοθεραπεία Gestalt το 1978, στο Ινστιτούτο Gestalt της Νέας Ορλεάνης. Ύστερα από 10 χρόνια ομαδικής ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης, μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, όπου και ίδρυσε το Ινστιτούτο Gestalt της Σάντα Κρουζ. Το 1998 έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Gestalt του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και διευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος για τα μέλη του προσωπικού του παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτου Esalen, εκεί όπου άνθισε το κίνημα της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, και όπου ο Fritz Perls ανέπτυξε και εξέλιξε, μέσω των σεμιναρίων του, την Ψυχοθεραπεία Gestalt. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας σχεδίασε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt με σημαντικούς εκπαιδευτές της όπως τον Joseph Zinker από το Κλίβελαντ, τον Bud Feder από τη Νέα Υόρκη, τον Serge Ginger από το Παρίσι, την Anne Teachworth από τη Νέα Ορλεάνη, τον Gonzague Masquelier από το Παρίσι, τον John Soper από το Ινστιτούτο Esalen, τον Masa Momotake από την Ιαπωνία και τον σημερινό διευθυντή του Ινστιτούτου Esalen, Gordon Wheeler. Επιπρόσθετα, ο Morgan έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Υφιστάμενους Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Association for the Advancement of Gestalt Therapy (AAGT) για περισσότερα από 6 χρόνια. Ο Morgan διεξάγει σεμινάρια Gestalt σε 15 χώρες και τελευταία το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην εκπαίδευση Gestalt στην Ιαπωνία, όπου διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε 6 πόλεις.

Σε ποιους απευθύνεται

- Εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
- Καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, δασκάλους Καλών Τεχνών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης είναι μία καινούργια εξέλιξη στη Θεραπεία μέσω Τέχνης! Είναι μία επινόηση του Morgan Goodlander και προσωπικός καρπός της πολυετούς εμπειρίας του ως ψυχοθεραπευτή. Παραδοσιακά, η διεργασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ήταν μια σόλο πρακτική επικεντρωμένη στο άτομο και τον εσωτερικό του κόσμο. Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης εισάγει μια ριζικά καινούργια αντίληψη στον χώρο της Art Therapy, η οποία «βλέπει» την τέχνη ως μια συν-δημιουργία ανάμεσα στον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή, στο άτομο και την κοινότητα. Ο θεραπευτής δεν είναι μόνο αυτός που βοηθάει και ενθαρρύνει· είναι αυτός που κάθεται δίπλα στον θεραπευόμενο και δημιουργεί μαζί του!

Περιεχόμενα & Στόχοι του 2ου Αυτοτελούς Εργαστηρίου

Στο εισαγωγικό εργαστήριο, μάθαμε πώς να μετατοπίζουμε τη Σχεσιακή Θεραπεία από την ατομική εστιασμένη πρακτική στη σχεσιακή και συν-δημιουργική εστιασμένη πρακτική. Στο 1ο εργαστήριο, μάθαμε πώς να προσθέτουμε την ενέργεια του σώματος και να ενσωματώνουμε τον σωματικό συντονισμό στην πράξη. Τώρα, σε αυτό το 2ο εργαστήριο, θα επικεντρωθούμε στη Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης ως ομαδική συν-δημιουργία μέσω των τελετουργικών και της «θεραπευτικής μεταφοράς».

Μάθετε πώς να:
Εργάζεστε με μια ολόκληρη ομάδα ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της Gestalt Σχεσιακής Θεραπείας μέσω Τέχνης.
Αναγνωρίζετε τη “Θεραπευτική Μεταφορά" και πώς να την εφαρμόζετε στο σύνολο μιας ομάδας.
Χρησιμοποιείτε τη δύναμη των τελετουργικών για να ενισχύσετε τη διαδικασία της Σχεσιακής Θεραπείας μέσω Τέχνης.
Επιλέγετε συγκεκριμένα μέλη της ομάδας και πώς να τους αναθέτετε διαφορετικά μέρη της ομαδικής διαδικασίας.
Χρησιμοποιείτε τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της Gestalt Σχεσιακής Θεραπείας μέσω Τέχνης ως μετασχηματιστικά μάνταλα για την ενίσχυση του ομαδικού διαλόγου και της σωματικής εξερεύνησης.

Περιεχόμενα & Στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 4 αυτοτελή μονοήμερα βιωματικά σεμινάρια και 14 ώρες προσωπικής μελέτης. Τα μονοήμερα σεμινάρια είναι αυτοτελή και δεν απαιτείται η συμμετοχή στο εισαγωγικό για τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα επόμενα. Για όσους επιθυμούν την πιστοποίηση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των σεμιναρίων.

Εισαγωγικό Εργαστήριο – Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Συν-δημιουργία
· Διδαχθείτε τις βασικές αρχές αυτής της καινούργιας προσέγγισης στη Θεραπεία Μέσω Τέχνης με το να εργαστείτε με ένα παρτενέρ για να συ-δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό έργο τέχνης.
· Κατανοήσετε τον καινούργιο ρόλο του θεραπευτή ως καλλιτεχνικού συνεργάτη σε αντίθεση με το ρόλου του θεραπευτή ως παρατηρητή και συντονιστή.
· Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε σε δυάδες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

1ο Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Σωματικός Συντονισμός
· Διδαχθείτε πώς να μετασχηματίζετε τις σωματικές σας αισθήσεις σε σωματικό διάλογο και καλλιτεχνική συ-δημιουργία.
· Κατανοήσετε πώς η σωματοποίηση (embodiment) και η καλλιτεχνική συ-δημιουργία δημιουργούν ένα νευρωνικό δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων.
· Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε σε δυάδες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ως θεραπευόμενοι και θεραπευτές

2ο Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Τελετουργικός Μετασχηματισμός
· Διδαχθείτε πώς να αναγνωρίζετε τα σχεσιακά μοτίβα Gestalt στα συ-δημιουργημένα έργα τέχνης.
· Κατανοήστε πώς τα σχεσιακά μοτίβα Gestalt καθρεφτίζουν παγιωμένες Gestalt και ανεκπλήρωτες ανάγκες.
· Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε για να δημιουργήσετε τελετουργικά με καλλιτεχνική βάση για αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

3ο Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Συλλογική Σκιά
· Διδαχθείτε πώς η Θεραπεία Μέσω Τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεσιακά για να συ-δημιουργήσει την καταπιεσμένη φωνή του κοινωνικού πεδίου.
· Κατανοήσετε πώς η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν την αίσθηση του κοινωνικού καλού και της συλλογικής υγείας.
· Εφαρμόσετε ό,τι διδαχθήκατε σε μικρές ομάδες με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Εισαγωγική Παρουσίαση: Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, 21.30 – 22.45 - Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες συμμετοχής

Το σεμινάριο θα γίνει στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά
Κόστος Συμμετοχής: 85 ευρώ
Έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, Φοιτητές, Άνεργοι: 65 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.