Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαιδευτικό σεμινάριο στην αντιμετώπιση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών (ΕΜΔ) και στη ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί Σπύρος Δοξιάδης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Η Ελένη Λιβανίου είναι Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος με Διδακτορικό στη γνωστική και εκπαιδευτική ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Sussex Αγγλίας. Το ερευνητικό της έργο είναι πάνω στο σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΕΠΥ), τη Δυσλεξία και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Σπούδασε, έζησε κι εργάστηκε στην Αγγλία μέχρι το 1992 και μέχρι το 2002 δίδασκε σε έκτακτα προγράμματα του Πανεπιστημίου του Sussex στην Αγγλία και τώρα συνεργάζεται με το Nottingham Trent Πανεπιστήμιο της Αγγλίας – σαν εξωτερικός συνεργάτης του προγράμματος Master in Inclusive Education. Από το 1995 είναι υπεύθυνη του τμήματος Μαθησιακών Δυσκολιών της Ειδικής Διαγνωστικής, Θεραπευτικής και Ερευνητικής Μονάδας "Σπύρος Δοξιάδης" – στην Αθήνα. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας και μέλος της European Dyslexia Association. Οι κύριες ασχολίες της είναι η διάγνωση των Μαθησιακών Δυσκολιών (Μ.Δ.) στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα η συμβουλευτική γονιών και εφήβων, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρακολούθηση τάξεων σε σχολεία, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στον κρατικό και ιδιωτικό χώρο και η έρευνα.
Η Αγγελική Τσαγκάρη είναι Ψυχοπαιδαγωγός, απόφοιτος Φ.Π.Ψ Αθηνών με κατεύθυνση στην ψυχολογία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική ψυχιατρική παιδιών και εφήβων, στον Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης. Έχει πάρει ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες. Εργάζεται στη Διαγνωστική & Θεραπευτική Μονάδα για το παιδί «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» από το 2000 ως σήμερα στη διάγνωση και αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών, στη συμβουλευτική γονέων και πραγματοποιεί ομιλίες και παρεμβάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και λογοπεδικούς.

Σκοπός

Εκπαίδευση στην ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών και σε εξατομικευμένες μεθόδους και τεχνικές αντιμετώπισης των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών Ανάγνωσης, Γραφής/Γραπτής Έκφρασης, Μαθηματικών. Εκπαίδευση στην ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση σε παιδιά με μαθησιακές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες.

Περιγραφή σεμιναρίου

Θεματικές Ενότητες
1. Εισαγωγή στις Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
• Συμπτωματολογία
• Κατηγοριοποίηση βάσει του ICD-10 (F81, F82). Αναφορά ακροθιγώς (F80, F90)
2. Γνωστικές διεργασίες και Κεντρικό Εκτελεστικό Σύστημα. Αιτιολογία - Πού οφείλονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες
3. Εισαγωγή στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Συννοσυρότητα Μαθησιακών Δυσκολιών και Προβλημάτων Συμπεριφοράς
4. Ανίχνευση: Παρουσίαση Διαγνωστικών εργαλείων, ανίχνευση των Μαθησιακών Δυσκολιών. Αποκωδικοποίηση των γνωματεύσεων
5. Αντιμετώπιση :
• Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε ανάγνωση – επεξεργασία κειμένου, άσκηση γραφής, παραγωγή γραπτού λόγου, ορθογραφία, μαθηματικά
• Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων αυτονόμησης στη μάθηση - Τεχνικές μελέτης, διαχείριση χρόνου, οργάνωση προγράμματος, μεταγνωστικές δεξιότητες
6. Αντιμετώπιση μέσα στη τάξη :
• Δεξιότητες παρακολούθησης
• Τρόποι ανίχνευσης
• Σχεδιασμός μαθήματος - Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
• Εξατομικευμένο μαθησιακό πρόγραμμα
• Διαχείριση χρόνου
• Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικοποίηση
• Inclusive practices
• Αντιμετώπιση και ενημέρωση γονιών
• Συνεργασία με ειδικούς, στήριξη από διαφορετικές ειδικότητες
7. Εργαστήριο ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης
8. Το προφίλ του εκπαιδευτικού και προτάσεις για ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα στις απαιτήσεις του σήμερα.

Συντονίστριες ομάδας Μαθησιακών Δυσκολιών
Ελένη Λιβανίου, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, B.Ed.(Honours), M.Sc., Ph.D
Αγγελική Τσαγκάρη, Ψυχοπαιδαγωγός

Συνεργάτες ομάδας Μαθησιακών Δυσκολιών
Σοφία Αλμπάνη, Σχολική Ψυχολόγος
Ουρανία Θεοδώρου, Σχολική Ψυχολόγος
Αγγελική Πισπινή, Σχολική Ψυχολόγος
Βασιλική Τενεντέ, Ειδική Παιδαγωγός

Πληροφορίες συμμετοχής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Νοέμβριος 2014 - Απρίλιος 2014 (120 ώρες)
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Το σεμινάριο θα διεξάγεται ανά 15νθήμερο, ημέρες Παρασκευή και Σάββατο. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 800 ευρώ
Το ποσό καταβάλλεται ως εξής: 150 ευρώ προκαταβολή και το υπόλοιπο του ποσού σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση ακύρωσης ή διακοπής της συμμετοχής η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Η συμμετοχή είναι περιορισμένη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν συνέντευξης. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί στους εκπαιδευθέντες πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.