Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγικό σεμινάριο εικαστικής θεραπείας: Το ξύπνημα του ματιού

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Αναγνωστοπούλου Νιζέττα, Μ.Α., ArtPsy, E.C.P.h..
Ψυχολόγος - Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΚΤΨ. Εκπαιδεύτηκε στη ζωγραφική και τη διακοσμητική (πτυχίο σχολής Βακαλό). Σπούδασε Ψυχολογία Β.Α., Μ.Α. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστόνη, Η.Π.Α.) με ειδικότητα στην Κλινική Συμβουλευτική. Εργάστηκε με ομάδες παιδιών με νοητική στέρηση, χρησιμοποιώντας την τέχνη σαν μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης. Στην εμπειρία της περιλαμβάνεται η δουλειά της ως συμβούλου σε μονάδα αποκατάστασης ατόμων με διαταραχές στη διατροφή (ψυχογενή ανορεξία/ βουλιμία) και χρήστες ουσιών (Νοσοκομείο McLean, Βοστόνης). Επίσης σε μονάδα αποκατάστασης ψυχοσωματικών πόνων (Νοσοκομείο Lemuel Shattuck, Βοστόνης). Εxει συντονίσει σεμινάρια πάνω στη θεραπευτική ιδιότητα της τέχνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής (Βόλος 1985, Θεσσαλονίκη 1986, Κοζάνη 1987, Πειραιάς-Αργυρούπολη-Χίος 1987). Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Είναι υπεύθυνη του τετραετούς μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία. Εργάζεται ως Ψυχολόγος και ως ψυχοθεραπεύτρια μέσω εικαστικής έκφρασης, με άτομα, ομάδες, ζευγάρια κ.λπ. και είναι εκπαιδεύτρια και επόπτρια θεραπευτών μέσω εικαστικής έκφρασης.Είναι πλήρες μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και της Ευρωπαικής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (ΕΑΡ) και κάτοχος του Ευρωπαïκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

Σε ποιους απευθύνεται

Το «Εισαγωγικό Σεμινάριο» έχει θεωρητικό και βιωματικό υπόβαθρο και απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ειδικούς παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Σκοπός

Σκοπός του Εισαγωγικού Σεμιναρίου είναι να γνωρίσει ο εκπαιδευόμενος τα στάδια της ιστορικής εξέλιξης της εικαστικής ψυχοθεραπείας, να εξοικειωθεί με βασικές έννοιες της εικαστικής θεραπείας, να βοηθηθεί -μέσα από την εκπαιδευτική/βιωματική εμπειρία- να κατανοήσει και να βιώσει τη δημιουργική διαδικασία.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αν θέλετε να μυηθείτε στον κόσμο της Εικαστικής Θεραπείας, να γνωρίσετε τη θεραπευτική δύναμη της εικαστικής έκφρασης και του εικαστικού έργου, που σας φέρνουν σε καλύτερη επαφή και γνώση του εαυτού σας, τότε το «Eισαγωγικό σεμινάριο» της βασικής Εκπαίδευσης στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία (κατεύθυνση «Ενηλίκων» ή «Παιδιών & Εφήβων»), του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας, αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή!

Όταν το μάτι αντιλαμβάνεται χωρίς να αξιολογεί και να ονοματίζει τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε το μάτι του αρχάριου νου, το "αθώο" μάτι.
“Έχω ανακαλύψει στην ζωγραφική, κάποια ιδιαίτερη εμπειρία, που κάνει όλες τις άλλες, να φαίνονται σε σύγκριση ασήμαντες συνηθισμένες ασχολίες... Έχει να κάνει με την ανακάλυψη ότι όταν ζωγραφίζεις γίνεσαι ένα με το αντικείμενο που ζωγραφίζεις, κι όχι μόνο εσύ και το αντικείμενο σου αλλά κι οι αισθήσεις σου κι οι σκέψεις σου και το συναίσθημα σου κι η δράση σου. Όλα συντονίζονται! Όλα γίνονται ένα σύνολο: η οπτική αντίληψη, τα χρώματα ,τα σχήματα η υφή, η σύνθεση.! “
Αυτά μας λέει η Μ.Milner... και αυτό το θέμα θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά του Εισαγωγικού Σεμιναρίου. Η μύηση στο ξύπνημα του ματιού, του μελλοντικού Εικαστικού Θεραπευτή.Η δύναμη της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης του ατόμου γίνεται το μέσο γνωριμίας του με τον εαυτό και επικοινωνίας του με το περιβάλλον.

Προσμετράται ως μέρος του πρώτου εκπαιδευτικού έτους του Τετραετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία.

Πληροφορίες συμμετοχής

- Ημερομηνίες διεξαγωγής: 20/10, 17/11, 15/12/2018, 12/01, 09/02, 30/03, 13/04, 11/05, 22/06/2019
- Ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 10:00-18:00

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.