Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Περίεργα Πολιτισμικά Σύνδρομα: Σύνδρομο Latah, Σύνδρομο του Παρισιού, Αρκτικής Υστερίας κ.α.

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Αλεξάνδρα Θανέλλου, PhD, CPsychol, EABCT-certified CBT Trainee, Διδάκτωρ Βιοψυχολογίας & Συμπεριφορικών/Γνωσιακών Νευροεπιστημών, Γνωσιο-Συμπεριφορική Θεραπεύτρια

Περιγραφή σεμιναρίου

Όταν μιλούμε για «σύνδρομο» εννοούμε μία σειρά από κλινικά συμπτώματα που στο σύνολό τους, ταλαιπωρούν το άτομο που τα παρουσιάζει. Σήμερα, πολλά σύνδρομα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ενώ εξίσου πολλά σύνδρομα παραμένουν άγνωστα για τους περισσότερους.
Αναζητώντας την αιτιοπαθογένειά τους, θα συναντήσουμε παράγοντες όπως οι γενετικές ανωμαλίες, επιγενετικά ατυχήματα, νευρολογικά ελείμματα και ανωμαλίες, αλλά και πολιτισμικές επιρροές. Αναφορικά με τον τελευταίο παράγοντα, αξίζει να αναφερθεί πως η ισχύς της επιρροής που έχει για το άτομο μπορεί να είναι ισάξια με τους υπόλοιπους. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό, δεδομένου ότι το πολιτισμικό πλαίσιο εντός του οποίου ανατρεφόμαστε και βιώνουμε καθορίζει πολλές εκφάνσεις της ύπαρξής μας, της υγείας ή της παθολογίας μας. Χαρακτηριστικά, μπορεί να αναφερθεί το σύνδρομο Latah, που αφορά στην έκφραση υστερικών συμπτωμάτων από γυναίκες που προέρχονται από την Ινδονησία ή/και τη Μαλαισία όταν βρεθούν αντιμέτωπες με κάποιο ερέθισμα που τους προκαλεί φόβο ή το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ, που αφορά στην εκδήλωση συμπτωμάτων ψυχωτικού τύπου και παρουσιάζεται σε άτομα με ιστορικό ψυχιατρικής ασθένειας που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ. Επιπρόσθετα σύνδρομα είναι το σύνδρομο του Παρισιού, το σύνδρομο της αρκτικής υστερίας, το αμόκ, το σύνδρομο Tabanka, το σύνδρομο windigo, το σύνδρομο koro κ.α.
Ακούγεται περίεργο, αλλά θα εκπλαγεί κανείς όταν έρθει εντιμέτωπος με τη διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλά ακόμη σύνδρομα που εμφανίζουν μία μοναδική συσχέτιση με το πολιτισμικό πλαίσιο από το οποίο προέρχονται ή στο οποίο κατευθύνονται τα άτομα. Για το λόγο αυτό, στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τέτοιου είδους σύνδρομα, όπως τα προαναφερόμενα.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΚΟΣΤΟΣ: 35 ευρώ
Για φοιτητές 25 ευρώ
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.