Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΠΡΟΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ (ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - FAIRY TALE TEST)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Τριαντοπούλου Αντωνία, Κλινική Ψυχολόγος, Universita’ di Roma “La Sapienza”

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε ψυχολόγους και φοιτητές ή μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Σκοπός

Το σεμινάριο αποσκοπεί
• στην εκπαίδευση των ψυχολόγων στη χορήγηση, βαθμολόγηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του FTT,
• στη θεωρητική περιγραφή των παραμέτρων και των μηχανισμών άμυνας,
• στην πρακτική εξάσκηση με πραγματικά πρωτόκολλα του FTT
• στην αξιολόγηση και εποπτεία πρωτοκόλλων που οι ίδιοι συμμετέχοντες θα χορηγήσουν ιδιωτικά.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το Fairy Tale Test (Τεστ των Παραμυθιών) είναι ένα προβολικό ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο που βασίζεται στη σχέση παραμυθιών και ασυνείδητων διεργασιών, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί από πλειάδα μελετητών κυρίως ψυχοδυναμικής οπτικής.

Σταθμισμένο σε ελληνικό πληθυσμό από τη δημιουργό του δρ. Καρίνα Κουλάκογλου αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ψυχολόγο που ασχολείται τόσο με την κλινική αξιολόγηση παιδιών (και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) όσο και με διαπολιτισμικές έρευνες καθώς έχει σταθμιστεί ή είναι σε διαδικασία στάθμισης και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως (Γαλλία, Ισπανία, Αργεντινή, Κολομβία, Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, κ.ά.).

Σκοπός του Τεστ των Παραμυθιών είναι η διερεύνηση της προσωπικότητας παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, αξιολογώντας 30 διαφορετικές παραμέτρους όπως και μηχανισμούς άμυνας που ενδεχομένως αναδύονται. Στα πλαίσια μιας ημι-δομημένης συνέντευξης τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με συγκεκριμένες εικόνες-ερεθίσματα (ήρωες παραμυθιών) ξεδιπλώνοντας, έτσι, σκέψεις και συναισθήματα.

Οι απαντήσεις που αναδύονται αξιολογούνται αρχικά βάσει ενός συστήματος αριθμητικά κωδικοποιημένης βαθμολόγησης (ποσοτική ανάλυση) η οποία ολοκληρώνεται με στοιχεία ποιοτικής ερμηνείας. Η αξιολόγηση αυτή απεδείχθη ότι επιτρέπει στον εξεταστή να σχηματίσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα τόσο των αναγκών, επιθυμιών, επιθετικών διαθέσεων και της εικόνας εαυτού του παιδιού όσο και των μηχανισμών άμυνας που ενεργοποιούνται όταν αυτές οι τάσεις διακινούν έντονο άγχος στο ίδιο το παιδί.

Η ελληνική έκδοση του Fairy Tale Test με την ονομασία «Το Τεστ των Παραμυθιών» διατίθεται από την εταιρεία Fairy Tale Test Society σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ. και περιλαμβάνει:
• 21 κάρτες (7 σετ καρτών όπου απεικονίζονται χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια όπως π.χ «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Ο Τζακ και η φασολιά» κ.ά.),
• ένα εγχειρίδιο με τις οδηγίες βαθμολόγησης του τεστ και με πλειάδα παραδειγμάτων για κάθε μεταβλητή που έχει κωδικοποιηθεί,
• 25 πρωτόκολλα όπου αναγράφονται οι γενικές ερωτήσεις που τίθενται στο παιδί και καταγράφονται οι απαντήσεις του.

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ημερομηνίες δεξαγωγης: 06-07-27/06, 2015
Ώρες διεξαγωγής Σάββατο, Κυριακή: 10:00-15:00

Κόστος συμμετοχής:
Για εγγραφές έως 10/05 190€
Για εγγραφές από 11/05 210€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.