Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Συμβουλευτική Διατροφικών Διαταραχών

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται

Το παρόν σεμινάριο, διάρκειας 70 ωρών του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής – Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Υπουργείο Παιδείας/Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π),, απευθύνεται σε ειδικούς του χώρου της ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς και σε επαγγελματίες που ασχολούνται ειδικά με τα διατροφικά προβλήματα (όπως, ψυχολόγους, ψυχίατρους, συμβούλους Ψυχικής Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, διατροφολόγους, διαιτολόγους, Αποφοίτους ΤΕΦΑΑ κα).

Σκοπός

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου αποτελεί η εξοικείωση με τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, σε επίπεδο περιγραφής της κλινικής εικόνας, κατανόησης της αιτιοπαθογένειας των διαταραχών, αλλά και αντιμετώπισης μέσα από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των διαταραχών αυτών. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην Ψυχογενή Ανορεξία και την Ψυχογενή Βουλιμία, καθώς θεωρούνται ως συχνότερα εμφανιζόμενες, ενώ η περίπτωση της Ψυχογενούς Ανορεξίας θεωρείται και εξαιρετικά σοβαρή. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό την εξέταση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων που συμβάλλουν στη δημιουργία και διαιώνιση των διατροφικών διαταραχών, την εξοικείωση με τη διάγνωση και το θεραπευτικό σχεδιασμό σχετικών περιπτώσεων, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν στις αρχές της συμβουλευτικής επικοινωνίας και τις εξειδικευμένες τεχνικές της συμβουλευτικής των διατροφικών διαταραχών.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχονται βασικές γνώσεις για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και τις νοητικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που εμφανίζονται σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και ανορεξίας. Εξετάζονται θέματα σχετικά με την αιτιολογία αλλά και τη φύση των εξαρτητικών συμπεριφορών, ενώ περιγράφονται τα μοντέλα θεραπείας που εφαρμόζονται παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τα επιστημονικά εργαλεία αξιολόγησης και διάγνωσης των διαταραχών πρόσληψης τροφής σε ενήλικες αλλά και σε εφήβους. Επίσης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε τεχνικές συμβουλευτικής και θεραπείας για κάθε μια διατροφική διαταραχή ξεχωριστά, καθώς και σε τεχνικές για παρέμβαση στις οικογένειες των πασχόντων σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες. Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση, μέσα από τη χρήση κλινικών παραδειγμάτων, την εξάσκηση σε πραγματικά περιστατικά, την παρουσίαση τεχνικών, τις γραπτές αναλύσεις περιστατικών, τις ασκήσεις εφαρμογής των τεχνικών, το παίξιμο ρόλου και την προσομοίωση συνεδριών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
1. Βασικές Έννοιες και Ορισμοί των διατροφικών διαταραχών: έννοιες, ορισμοί, κατηγορίες διαταραχών πρόσληψης τροφής.
2. Η φύση των διατροφικών διαταραχών: αιτιολογία, φύση, συννοσηρότητα.
3. Ψυχογενής Ανορεξία: στάδια, ερμηνεία, διαφοροδιάγνωση, εφηβεία , οικογένεια.
4. Ψυχογενής Βουλιμία: στάδια, ερμηνεία, διαφοροδιάγνωση, εφηβεία , οικογένεια
5. Θεραπεία Διατροφικών διαταραχών: κλινική αξιολόγηση, ανορεξία, βουλιμία, διαχείριση αποτυχίας θεραπευτικών προσεγγίσεων.
6. Παχυσαρκία: τάσεις, παράγοντες, συνέπειες
7. Παρεμβάσεις στην παχυσαρκία: πρόληψη, αντιμετώπιση, κλινική αξιολόγηση, θεραπευτικά μοντέλα, παρεμβάσεις, πρόληψη υποτροπής.
8. Διατροφικές αλλαγές: βασικές αρχές, διατροφικές συνήθειες.

Πρακτική & Πιστοποίηση:
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται η δυνατότητα πρακτικής σε ιδιωτικούς οργανισμούς ώστε να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι να πιστοποιηθούν στον τομέα των Διατροφικών Διαταραχών.

Πληροφορίες συμμετοχής

Δίδακτρα:
Ιδιώτες: 650 ευρώ
Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: 550 ευρώ
Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 5 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων σε ηλεκτρονική μορφή.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.