Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Συμβουλευτική Εξαρτήσεων

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Υπεύθυνη Σεμιναρίου & Κύρια Εισηγήτρια: Χιώνη Ασημίνα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Συμπεριφορική Ψυχολογία UCL (Βρετανία), M.Sc. in Occupational Psychology - UCL, Diploma in Supervision – Centre for Counselling & Psychotherapy Education (Βρετανία), Γνωσιακή – Συμπεριφορική και Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης και Διατροφικών Διαταραχών (NCFED), Υποψ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας UCL.
Εισηγήτρια: Νικολάου Καλλιόπη, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, Πτυχίο Ιατρικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τίτλος Ειδικότητας στην Ψυχιατρική, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Νευροεπιστήμες – Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Εκπαίδευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια.

Σε ποιους απευθύνεται

Το παρόν σεμινάριο, διάρκειας 100 ωρών του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής – Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Υπουργείο Παιδείας/Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), απευθύνεται σε ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχίατρους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιατρικούς νοσηλευτές κτλ), σε επαγγελματίες που ασχολούνται ειδικά με το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε διάφορα πλαίσια, καθώς και σε φοιτητές Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και Επιστημών της Υγείας.

Σκοπός

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό την εξέταση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων της εξάρτησης, την εξοικείωση με τη διάγνωση και το θεραπευτικό σχεδιασμό σχετικών περιπτώσεων, την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων που αφορούν στις αρχές της συμβουλευτικής και τις ειδικές τεχνικές της συμβουλευτικής των εξαρτήσεων καθώς και την πρακτική εφαρμογή αυτών από τους συμμετέχοντες.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχονται βασικές γνώσεις για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τον τρόπο δράσης τους, καθώς και τις νοητικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που εμφανίζονται σε περιπτώσεις χρήσης και κατάχρησης τους. Εξετάζονται θέματα σχετικά με τους προστατευτικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση εξαρτητικών συμπεριφορών, ενώ περιγράφονται τα μοντέλα θεραπείας που εφαρμόζονται τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως, με παράλληλη κριτική αξιολόγηση τους μέσα από πλήθος ερευνών. Οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τα επιστημονικά εργαλεία αξιολόγησης και διάγνωσης των διαταραχών της εξάρτησης και εκπαιδεύονται στις τεχνικές συμβουλευτικής και θεραπείας για τους ιδίους τους χρήστες, αλλά και τις οικογένειές τους. Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση. χρήση κλινικών παραδειγμάτων, εξάσκηση σε πραγματικά περιστατικά, παρουσίαση τεχνικών, γραπτές αναλύσεις περιστατικών, ασκήσεις εφαρμογής των τεχνικών, παίξιμο ρόλου, προσομοίωση συνεδριών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
1. Βασικές Έννοιες και Ορισμοί της Εξάρτησης και των Εξαρτησιογόνων Ουσιών: έννοιες, ορισμοί, κατηγορίες ουσιών, αλκοόλ.
2. Συμβουλευτική των εξαρτήσεων: βασικές δεξιότητες του συμβούλου εξαρτήσεων, κινητοποιητική συνέντευξη, τα στάδια αλλαγής, οικογένεια και χρήστης.
3. Προστατευτικοί κ επιβαρυντικοί παράγοντες: μοντέλα αιτιολογικών παραγόντων επιβάρυνσης και προστασίας, έννοιες Ευαλωτότητας κ ανθεκτικότητας, μοντέλα αλληλοεπίδρασης οικογένειας-χρήσης.
4. Μοντέλα θεραπείας για χρήση κ κατάχρηση: αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπευτικός σχεδιασμός, θεραπευτικά μοντέλα, γνωσιακές συμπεριφορικές τεχνικές, ομαδική θεραπεία, δραματοθεραπεία, κλινική πρακτική.

Πρακτική & Πιστοποίηση:
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δίνεται η δυνατότητα πρακτικής σε δημόσιους οργανισμούς ώστε να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι να πιστοποιηθούν στον τομέα των εξαρτήσεων. Προυπόθεση για την Πιστοποίηση Εξαρτήσεων: Ολοκληρωμένες σπουδές σε τομείς Ψυχικής Υγείας (Ψυχολογία, Συμβουλευτική κ.α.)

Πληροφορίες συμμετοχής

Δίδακτρα:
Ιδιώτες: 900 ευρώ
Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: 750 ευρώ
Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 5 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων σε ηλεκτρονική μορφή.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.