Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Επικίνδυνοι & βίαιοι εγκληματίες: Ποιοι είναι και πως πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε;

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD
Η Δρ. Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά είναι Κοινωνική Λειτουργός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο στο Loughborough University και Διδακτορικό στην Αντεγκληματική Πολιτική με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ανηλίκων. Σήμερα συνεχίζει την ενασχόλησή της με τον ερευνητικό τομέα στο πεδίο της εγκληματολογίας ενώ διεξάγει και μεταδιδακτορική έρευνα με επίκεντρο το διαδικτυακό έγκλημα. Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες όπως με την Ελληνική Αστυνομία, Μ.Κ.Ο., σχολεία καθώς και τον Ο.Κ.Α.Ν.Α. όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια – αξιολογήτρια του προγράμματος «Εκπαίδευσης Αστυνομικών σε θέματα Εξαρτήσεων». Πιο πρόσφατα εργάστηκε σε Σύλλογο Καρκινοπαθών ενώ στο παρόν εργάζεται στη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης φοιτητών. Επιπλέον για το έτος 2018-2019 με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού υποτρόφου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τα τελευταία χρόνια, η εγκληματικότητα αλλάζει διαρκώς μορφή. Γίνεται πιο σύνθετη. Η βία κλιμακώνεται. Ο δράστης γίνεται απρόβλεπτος, αλλάζει μέθοδο, κίνητρο, θύματα. Αλλάζει έγκλημα. Και κυρίως μοιάζει να το απολαμβάνει, να μην ενδιαφέρεται για τον πόνο που προκαλεί στο θύμα, δεν τον απασχολούν οι συνέπειες των πράξεων του και το τέλος της δράσης του έρχεται μόνο με τη σύλληψη του ή το θάνατο του. Ένας μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών, πληροί όλα τα διαγνωστικά κριτήρια της αντικοινωνικής προσωπικότητας (τη λεγόμενη μέχρι πρόσφατα ψυχοπαθητική) και ένας πολύ μικρότερος πάσχει από ψυχική διαταραχή. Η μεταχείριση των επικίνδυνων κρατουμένων έθεσε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Καταρχήν πως πρέπει να διακρίνονται και να διαχωρίζονται και κατά δεύτερον πως πρέπει να ρυθμίζεται η διαβίωση τους μέσα στη φυλακή, με δεδομένο ότι οι δράστες αυτοί, τις πιο πολλές φορές συνεχίζουν την ίδια απρόβλεπτη και βίαιη συμπεριφορά και μέσα στη φυλακή (σωφρονιστική επικινδυνότητα).
Ποια είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση; Είναι η τιμωρία και η καταστολή της εγκληματικότητας τους; Μπορεί σκοπό τελικό να συνιστά απλώς η απομόνωση τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου; Είναι η προσπάθεια μιας θεραπευτικής παρέμβασης εφικτός στόχος; Η αμερικανική δικαιοσύνη ανταποκρίθηκε φτιάχνοντας τις φυλακές υπερυψηλής ασφάλειας για εκείνους που θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για την κοινωνία της φυλακής. Καθώς και την πτέρυγα ασφαλείας μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας για εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες τις φυλακής. Η αποτελεσματικότητα των φυλακών αυτών είναι αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων και συγκρούσεων.
Η προσέγγιση που θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι συγκριτική και θα εξεταστούν διαφορετικά συστήματα απονομής δικαιοσύνης, όπως το Βρετανικό, το Ελληνικό και το Αμερικάνικο, ώστε να διαπιστωθεί εάν δύναται να υπάρχει μια αποτελεσματική μέθοδος μεταχείρισης αυτής της ομάδας κρατουμένων. Και τίθεται ένα νέο ερώτημα, μήπως τελικά ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει το σύστημα οξύνει την αντικοινωνική τους συμπεριφορά και λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος αντί να επιχειρεί να την κατευνάσει;

Ενότητες
Διάκριση των επικίνδυνων εγκληματιών.
Προφίλ: Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: διαγνωστικά κριτήρια, χαρακτηριστικά. Παραδείγματα εγκληματιών που έπασχαν από αυτήν την διαταραχή. Ψυχική διαταραχή (Σχιζοφρενεια)
Κατηγοριοποίηση των εγκλημάτων που διαπράττουν. Εγκληματική δράση.
Σωφρονιστική Επικινδυνότητα – συμπεριφορά μέσα στη φυλακή
Αντιμετώπιση από το Ελληνικό Σύστημα Απονομής. Ποινές. Μεταχείριση σύμφωνα με τον ελληνικό σωφρονιστικό κώδικα. Σωφρονιστικά καταστήματα υψίστης ασφαλείας (τύπου Β ή Γ). Παραδείγματα κρατουμένων.
Αντιμετώπιση από το Αμερικάνικο Σύστημα: Ποινές. Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας και Υπερυψηλής Ασφαλείας. Η ασφαλής πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Μια φυλακή μέσα στη φυλακή. Παραδείγματα κρατουμένων
Αντιμετώπιση στη Βρετανία: κατηγοριοποίηση των καταστημάτων κράτησης
Θεραπευτικές παρεμβάσεις: Υπάρχει ελπίδα; Αν ναι ποια είναι η καταλληλότερη παρέμβαση Αν όχι τότε τι;
Προβολή βίντεο και συζήτηση πάνω σε αυτό.

Πληροφορίες συμμετοχής

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Κόστος Συμμετοχής

35€
25€ για φοιτητές

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.