Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης (Relational Art Therapy)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Gestalt Instiute of San Francisco Greece
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ο Morgan Goodlander MA, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην Ψυχοθεραπεία Gestalt το 1978, στο Ινστιτούτο Gestalt της Νέας Ορλεάνης. Ύστερα από 10 χρόνια ομαδικής ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης, μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, όπου και ίδρυσε το Ινστιτούτο Gestalt της Σάντα Κρουζ. Το 1998 έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Gestalt του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και διευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος για τα μέλη του προσωπικού του παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτου Esalen, εκεί όπου άνθισε το κίνημα της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, και όπου ο Fritz Perls ανέπτυξε και εξέλιξε, μέσω των σεμιναρίων του, την Ψυχοθεραπεία Gestalt. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας σχεδίασε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt με σημαντικούς εκπαιδευτές της όπως τον Joseph Zinker από το Κλίβελαντ, τον Bud Feder από τη Νέα Υόρκη, τον Serge Ginger από το Παρίσι, την Anne Teachworth από τη Νέα Ορλεάνη, τον Gonzague Masquelier από το Παρίσι, τον John Soper από το Ινστιτούτο Esalen, τον Masa Momotake από την Ιαπωνία και τον σημερινό διευθυντή του Ινστιτούτου Esalen, Gordon Wheeler. Επιπρόσθετα, ο Morgan έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Υφιστάμενους Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Association for the Advancement of Gestalt Therapy (AAGT) για περισσότερα από 6 χρόνια. Ο Morgan διεξάγει σεμινάρια Gestalt σε 15 χώρες και τελευταία το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην εκπαίδευση Gestalt στην Ιαπωνία, όπου διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε 6 πόλεις.

Σε ποιους απευθύνεται

• Εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας
• Καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, δασκάλους καλών τεχνών

Περιγραφή σεμιναρίου

«Η τέχνη μιλάει & θεραπεύει μέσα από δύο φωνές»

Η Θεραπεία μέσω Τέχνης (Art Therapy) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας για να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο τα ασυνείδητα κομμάτια του εαυτού τους: τα βαθύτερα «θέλω», τις ανάγκες, τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις βαθύτερες αναζητήσεις τους. Η Θεραπεία μέσω Τέχνης απελευθερώνει τη συναισθηματική έκφραση μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο οποίο καταγράφονται τα συναισθήματα και οι εικόνες από τα βιώματά μας, τα οποία πολλές φορές δεν μπορούν να εκφραστούν με τον λόγο, συνήθως επειδή δεν έχουμε συνειδητές αναμνήσεις από αυτά ή επειδή σχετίζονται με την προ-γλωσσική περίοδο.
Επιπλέον, η τέχνη ως μέσο θεραπείας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας, που δουλεύει με άτομα τα οποία έχουν δυσκολία ή υπερβολή στη λεκτική έκφραση.
Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης είναι μία καινούργια εξέλιξη στη Θεραπεία μέσω Τέχνης! Είναι μία επινόηση του Morgan Goodlander και προσωπικός καρπός της πολυετούς εμπειρίας του ως ψυχοθεραπευτή. Παραδοσιακά, η διεργασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ήταν μια σόλο πρακτική επικεντρωμένη γύρω από το άτομο και τον εσωτερικό του κόσμο. Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης εισάγει μια ριζικά καινούργια αντίληψη στον χώρο της Art Therapy, η οποία «βλέπει» την τέχνη ως μια συν-δημιουργία ανάμεσα στον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή, στο άτομο και την κοινότητα. Ο θεραπευτής δεν είναι μόνο αυτός που βοηθάει και ενθαρρύνει. Είναι αυτός που «κάθεται δίπλα» στον θεραπευόμενο και δημιουργεί μαζί του!
Η Σχεσιακή Θεραπεία μέσω Τέχνης ενσωματώνει θεωρητικές έννοιες από τη Διαπροσωπική Θεωρία, τη Διαλογική Θεραπεία, τον Επιστημολογικό Κονστρουκτιβισμό και τη Θεωρία Πεδίου της Gestalt, εξελίσσοντας τη Θεραπεία μέσω Τέχνης σε ένα ευρύτερο σχεσιακό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα καινούργιο είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας, που επεκτείνεται πέρα από τον ατομικό ψυχισμό, στο συλλογικό κοινωνικό πεδίο, εκεί όπου μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί θεραπεία σε βάθος και αμοιβαία αυτορρύθμιση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 4 αυτοτελή μονοήμερα βιωματικά σεμινάρια και 14 ώρες προσωπικής μελέτης.
Τα μονοήμερα σεμινάρια είναι αυτοτελή και δεν απαιτείται η συμμετοχή στο εισαγωγικό για τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα επόμενα. Για όσους επιθυμούν την πιστοποίηση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων.

Εισαγωγικό Εργαστήριο - Θεραπεία Μέσω Τέχνης & Συν-δημιουργία
• Βασικές αρχές της Σχεσιακής Θεραπείας μέσω Τέχνης.
• Πρακτική σε ζευγάρια, ώστε να συν-δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό έργο τέχνης και να βιώσετε τη διαφορετική εμπειρία μεταξύ του ρόλου του θεραπευτή ως παρατηρητή και συντονιστή και του ρόλου του θεραπευτή ως καλλιτεχνικού συνεργάτη.

1ο Εργαστήριο - Θεραπεία μέσω Τέχνης & Σωματικός Συντονισμός
• Η διαδικασία μετασχηματισμού των σωματικών μας αισθήσεων σε σωματικό διάλογο και καλλιτεχνική συν-δημιουργία.
• Το νευρωνικό δίκτυο που δημιουργείται μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσα από τη σωματοποίηση (embodiment) και την καλλιτεχνική συν-δημιουργία.
• Πρακτική εφαρμογή των μεθόδων σε δυάδες (θεραπευόμενος – θεραπευτής).

2ο Εργαστήριο - Θεραπεία μέσω Τέχνης & Τελετουργικός Μετασχηματισμός
• Τα σχεσιακά μοτίβα Gestalt στα συν-δημιουργημένα έργα τέχνης και πώς αυτά τα μοτίβα καθρεφτίζουν παγιωμένες Gestalt και ανεκπλήρωτες ανάγκες.
• Πρακτική εφαρμογή της μεθόδου, ώστε να δημιουργήσετε τελετουργικά με καλλιτεχνική βάση, για αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

3ο Εργαστήριο - Θεραπεία μέσω Τέχνης & Συλλογική Σκιά
• Η σχεσιακή χρήση της Θεραπείας μέσω Τέχνης στη συν-δημιουργία της καταπιεσμένης φωνής του κοινωνικού πεδίου.
• Η καλλιτεχνική δημιουργία στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, με στόχο την αίσθηση του κοινωνικού καλού και της συλλογικής υγείας.
• Πρακτική εφαρμογή σε μικρές ομάδες, με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Πληροφορίες συμμετοχής

Εισαγωγική παρουσίαση:
Τρίτη 1 Απριλίου 21.00-22.00, Είσοδος Ελεύθερη
Κόστος Συμμετοχής : 85 ευρώ
65 ευρώ – Έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, Φοιτητές, Άνεργοι

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.