Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Masterclass στην Κυβερνοψυχολογία

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Χαράλαμπος Τσέκερης, Δρ. Ψυχοκοινωνιολογίας
Ο Χαράλαμπος Τσέκερης σπούδασε Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του πάνω στην αναστοχαστική θεωρία και μεθοδολογία. Έχει διδάξει Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Επικοινωνία και Μεθοδολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), στη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ΕΛ.ΑΣ. Είναι Κύριος Ερευνητής στο Εργαστήριο Δυνητικής Πραγματικότητας, Διαδικτυακής Έρευνας & Ηλεκτρονικής Μάθησης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΠΑ και του Κέντρου Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων (Ερευνητικό Κέντρο ΩΜΕΓΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Το συγγραφικό του έργο (πάνω από 100 δημοσιεύσεις) είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και τα τελευταία χρόνια διερευνά το χάος και την πολυπλοκότητα στην κοινωνική επιστήμη και στην κοινωνική συμπεριφορά/κυβερνοσυμπεριφορά.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, συμβούλους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδαγωγούς, σε φοιτητές και σπουδαστές, και σε όλους ειδικούς και μη, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο και την Ψυχολογία εν γένει.

Σκοπός

Αρχικά, θα συζητηθεί η χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Διαδικτύου από τους έφηβους στην ελληνική πραγματικότητα. Θα γίνει προσπάθεια να ορισθεί το φαινόμενο του εθισμού στο Διαδίκτυο, να κατανοηθούν οι έννοιες του εθισμού και να παρουσιαστούν τα συμπτώματα που αφορούν στον εθισμό Διαδικτύου. Επιπλέον, θα αναδειχθεί ο επιπολασμός και το δημογραφικό προφίλ των εθισμένων στο Διαδίκτυο, τα εργαλεία διάγνωσής του, ποιοι πληθυσμοί είναι περισσότερο ευαίσθητοι στον εθισμό και θα παρουσιαστούν στοιχεία ερευνών στην Ελλάδα. Τέλος, θα γίνει αναφορά στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Στη συνέχεια, θα ορισθεί το φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού (με έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα), θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του θύτη και του θύματος, τα συμπτώματα που σχετίζονται με το διαδικτυακό εκφοβισμό και θα αναλυθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του φαινομένου. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στα ερευνητικά στοιχεία δύο απογραφικών ερευνών σε σχέση με το διαδικτυακό εκφοβισμό και θα παρουσιαστούν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενα του σεμιναρίου
- Εθισμός στο Διαδίκτυο
- Κλινικά και δημογραφικά δεδομένα Ελλήνων ασθενών
- Πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο
- Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου στην παιδική και εφηβική ηλικία
- Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying): Η προσωπικότητα του θύτη & του θύματος
- Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα
- Πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού
- Επικοινωνία & διαπροσωπικές σχέσεις στη Δυνητική Πραγματικότητα

Μεθοδολογία
Το σεμινάριο αφορά στη μελέτη των φαινομένων του εθισμού στο Διαδίκτυο και του διαδικτυακού εκφοβισμού, μέσα από μια συνθετική κοινωνιο-ψυχολογική προσέγγιση που αφορά στη διαχείρισή τους στην κλινική και παιδαγωγική πραγματικότητα. Αναλύονται έννοιες-κλειδιά στην κατανόηση των φαινομένων και παρουσιάζεται η κλινική τους εικόνα, περιγράφοντας σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα, τον επιπολασμό και το σχετικό δημογραφικό προφίλ. Εν συνεχεία, σημειώνονται οι παράγοντες υψηλού κινδύνου στον πληθυσμό των νέων χρηστών του Διαδικτύου και περιγράφονται κλινικά παραδείγματα και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου σε διαφορετικά πλαίσια. Παρατίθενται επίσης σύγχρονες κοινωνιο-ψυχολογικές προτάσεις με δυνατότητα εφαρμογής σε κλινικά, παιδαγωγικά, οικογενειακά πλαίσια. Τέλος, πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήρι / διαδραστικό σεμινάριο (workshop) όπου συζητούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 12 ώρες
Ειδικές Τιμές για σπουδαστές-ανέργους

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.