Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Μαθησιακές Δυσκολίες: διεπιστημονική αξιολόγηση, ψυχομετρική εκτίμηση, διαφοροδιάγνωση και σχεδιασμός Ειδικού Εξατομικευμένου Προγράμματος

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, και γενικότερα σε κάθε επαγγελματία που ασχολείται με τη διάγνωση και το σχεδιασμό προγραμμάτων για μαθητές με δυσκολίες μάθησης από την προσχολική ηλικία μέχρι και την εφηβεία, φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς ανάλογων τμημάτων, αποφοίτους ή φοιτητές ΙΕΚ ανάλογων τμημάτων.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών διοργανώνει ετήσιο σεμινάριο στην Ειδική Εκπαίδευση 620 ωρών. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο ανεξάρτητους θεματικούς άξονες με δυνατότητα παρακολούθησης του ενός εκ των δύο ή και των δύο. Ο κάθε θεματικός άξονας θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ρόδο. Έναρξη περί τα μέσα Οκτωβρίου 2013.

Θεματικός Άξονας: Μαθησιακές Δυσκολίες

Α. Σύνολο ωρών 400
α) Διδασκαλία δια ζώσης: 100 ώρες (κατανεμημένη σε ένα εξάμηνο)
β) Χορήγηση κριτηρίων αξιολόγησης – διόρθωση – σχεδιασμός ΕΕΠ: 200 ώρες
γ) Εποπτεία εξ αποστάσεως (distance) προγράμματος και κριτηρίων: 100 ώρες

Β. Τα θέματα που θα καλυφθούν από τη δια ζώσης διδασκαλία θα αφορούν:
• Θεωρητικές προσεγγίσεις και τα χαρακτηριστικά παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (Μαθησιακές Δυσκολίες, Οριακή Νοημοσύνη, Ήπια Νοητική Ανεπάρκεια, Σχολική υποεπίδοση – διγλωσσία, κ.ά.)
• Παιδιά μειονοτήτων με δυσκολίες μάθησης
• Σχέση νοημοσύνης – μάθησης – επίδοσης
• Η χρησιμότητα και τα προβλήματα των διαγωνστικών εργαλείων (ψυχομετρικά τεστ, ανταπόκριση στη διδασκαλία (RTI), δυναμική αξιολόγηση (Dynamic assessment), Portfolio)
• Διαφοροποιημένη διδασκαλία
• Σχεδιασμός και υλοποίηση ειδικών εξατομικευμένων προγραμμάτων – προγράμματα για δυσκολίες μάθησης

Γ. Τα κριτήρια(*) στα οποία θα διδαχθούν είναι:
1. Ανιχνευτικό Κριτήριο LDDI
2. Ανιχνευτικό Κριτήριο (MWM)
3. DTLA-4, DTLA-P3 Μαθησιακής Επάρκειας
4. Λ-α-Τ-ω Ι και ΙΙ Γλωσσικής Επάρκειας
5. Κριτήριο Μαθηματικής Επάρκειας Ι και ΙΙ

(*) Για όλα τα παραπάνω κριτήρια θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επάρκειας χορήγησης από τους διδάσκοντες, οι οποίοι έχουν και τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα των κριτηρίων, τα οποία έχουν σταθμιστεί στον ελληνικό μαθητικό πληθυσμό (ΕΠΕΑΕΚ 2006-2008 «Ψυχομετρική - Διαφορική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες»). Επιπλέον τα τεστ Γλωσσικής και Μαθηματικής Επάρκειας είναι τα μόνα κατασκευασμένα και σταθμισμένα ελληνικά εργαλεία κατάλληλα για τη διαφοροδιάγνωση ΜΔ (δυσλεξία, ειδική διαταραχή του λόγου, δυσαριθμησία, ΔΕΠΠΥ) από άλλες αναπτυξιακές διαταραχές (ΝΑ) ή άλλες περιπτώσεις δυσκολιών μάθησης.

Τα μαθήματα θα γίνονται Σαββατοκύριακα και οι ώρες της δια ζώσης διδασκαλίας θα κατανεμηθούν σε ένα εξάμηνο.

Εκπαιδευτικό Υλικό
Το υλικό των τεστ και τα επιπλέον δύο τεύχη εκπαιδευτικού υλικού θα δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Πιστοποίηση
Κάθε επιμορφούμενος θα αξιολογηθεί με την εκπόνηση μιας εργασίας που θα αναλάβει και την οποία θα παραδώσει σε έντυπη μορφή στο τέλος του σεμιναρίου. Με την παράδοση της τελικής εργασίας, καθώς και την εξόφληση των διδάκτρων, θα λάβει πιστοποιητικό εξειδίκευσης με 40 ECTS, καθώς και ειδικό πιστοποιητικό επάρκειας χορήγησης για κάθε ψυχομετρικό εργαλείο. Εάν δεν παραδώσει εργασία θα λάβει μία απλή βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

 

Πληροφορίες συμμετοχής

- Το κόστος του προγράμματος είναι 1200 €, ποσό που θα καταβληθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Όσοι πληρώσουν όλο το ποσό εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 10%. Οι φοιτητές, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν έκπτωση 20%.
- Όσοι παρακολουθήσουν και το Πρόγραμμα "Εκπαίδευση μαθητών με νοητική ανεπάρκεια" θα έχουν ειδική τιμή για την παρακολούθηση και των δυο Προγραμμάτων 1500 €.
- Δόσεις αποπληρωμής διδάκτρων: Α΄ δόση: Οκτώβριος 2013 με την εγγραφή, Β΄ δόση: Δεκέμβριος 2013, Γ΄ δόση: Φεβρουάριος 2014, Δ΄ δόση: Απρίλιος 2014
- Επίσης θα προσφερθούν τρία 14ωρα σεμινάρια δωρεάν και για τους δύο θεματικούς άξονες με τα εξής θέματα, τα οποία διοργανώνονται στο πλαίσιο του ΔΔΠΜΣ:
• Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) - Προβλήματα επικοινωνίας – προγράμματα παρέμβασης
• Προβλήματα ακοής – προγράμματα παρέμβασης
• Διαχείριση της διαφοράς (αναπηρίας) στη γενική εκπαίδευση

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.