Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΕΓΚΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Μαζικοί δολοφόνοι (Mass murderers)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc),
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Περιγραφή σεμιναρίου

Οι μαζικές ανθρωποκτονίες αποτελούν ένα σπάνιο και καταστροφικό φαινόμενο με δραματικές επιπτώσεις. Η διαθεσιμότητα των όπλων, η κοινωνική διάσταση του φαινομένου που αποδίδεται μέσω των ΜΜΕ και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των ερευνητών, έχουν οδηγήσει σε πεποιθήσεις ότι η αιτιολογία του φαινομένου οφείλεται στις ρίζες της δυτικής κουλτούρας. Την απαρχή του φαινομένου αποτέλεσε η υπόθεση του Charles Witman, ενώ ακόμα και σήμερα τέτοιου είδους υποθέσεις απασχολούν την αστυνομία, τα ΜΜΕ καθώς και ολόκληρη την κοινωνία εξαιτίας του κοινωνικού κόστους που προκαλούν.
Παρά την λανθασμένη αντίληψη ότι οι δράστες είναι serial killers, το φαινόμενο της μαζικής ανθρωποκτονίας αποτελεί ένα ξεχωριστό είδος εγκλήματος, με ιδιαίτερες αλληλεπιδράσεις και δυναμικές. Η αιτιολογία του φαινομένου βασίζεται στην ανάλυση του τραυματισμένου εγώ και στην έντονη παρουσία του αισθήματος εκδίκησης.
Επιπλέον, η κατηγοριοποίηση των μαζικών ανθρωποκτονιών αποτελεί πρόκληση για τους ερευνητές εξαιτίας της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας της κάθε υπόθεσης. Απο τη μια πλευρά αναδύεται το αυτοκτονικό στοιχείο, ενώ απο την άλλη πλευρά, παρατηρούμε ότι ζωτικό ρόλο παίζει ο θρησκευτικός προσηλυτισμός. Παράλληλα, κάπου στο ενδιάμεσο, εμφανίζονται υποθέσεις μαζικών ανθρωποκτονιών με πολιτικό υπόβαθρο, οι οποίες διαφοροποιούνται απο την τρομοκρατία. Αυτή η ποικιλομορφία των υποθέσεων καθιστούν φαινομενικά αδύνατη την ανακάλυψη του βασικού κινήτρου των υποθέσεων ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την μοναδικότητα αυτού του είδους εγκλημάτων.

Θα συζητηθούν
- Εννοιολογικός προσδιορισμός των μαζικών ανθρωποκτονιών
- Μαζικές ανθρωποκτονίες VS serial killing: ομοιότητες και διαφορές
- Κατηγοριοποίηση μαζικών ανθρωποκτονιών
- Αιτιολογία του φαινομένου
- Χαρακτηριστικά εγκλήματος και δράστη
- Η κοινωνιολογική σκοπιά του φαινομένου και η επιρροή της δυτικής κουλτούρας
- Το κίνητρο του εγκλήματος
- Υποθέσεις μαζικών ανθρωποκτονιών προς συζήτηση

Πληροφορίες συμμετοχής

Παρακολούθηση μέσω WEBEX
Κόστος 25 ευρώ
Προυπόθεση για να συμμετέχετε είναι μόνο να έχετε ένα email και εγκατεστημένο το πρόγραμμα Java. (για όσους δεν το έχουν μπορούν να το κατεβάσουν στο http://java.com/en/download/index.jsp).
Περίπου 30 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου θα σας στείλουμε στο email σας μία διεύθυνση που θα σας προσκαλεί στο meeting.
Αφού αναγράψετε ένα username που σας ζητάει (κατά προτίμηση το ονοματεπώνυμό σας όπως θέλετε να αναγράφετε στη βεβαίωση εκτός και αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελληνικούς χαρακτήρες), έχετε εισέλθει στο σεμινάριο.

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.