Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εγκλήματα λευκού κολλάρου, μπλε κολλάρου και ο ρόλος της υπάλληλης τάξης και των Κυβερνήσεων

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά
Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc), Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Περιγραφή σεμιναρίου

Το βασικό επίκεντρο των εγκληματολογικών ερευνών και στατιστικών όπως επίσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά προσώπων (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμός), ιδιοκτησίας (π.χ. βανδαλισμός) και άλλου είδους εγκλήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές κτλ. Τα ευρήματα αυτών των ερευνών υποδεικνύουν ότι η εγκληματικότητα είναι απόρροια των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων καθιερώνοντας ως δράστες άτομα μεσαίας και χαμηλής κοινωνικής τάξης, συνθέτοντας έτσι τον ορισμό του εγκλήματος του μπλε κολλάρου (blue collar crime).
Απο την άλλη πλευρά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής παρακμής και της εξαθλίωσης αναδύεται η υπάλληλη τάξη (underclass) η οποία ποσοστιαία αυξάνεται δραματικά και θεωρείται ως βασική απειλή για την κοινωνία καθώς και πηγή αύξησης της εγκληματικότητας. Ως υπάλληλη τάξη θεωρούνται τα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα που ζουν εκτός των αξιών και των νορμών που διέπουν την κοινωνία (π.χ. φτωχοί, άστεγοι κτλ.).
Παρ’όλα αυτά, εγκλήματα που διαπράττονται απο νομικά πρόσωπα, μεγαλοστελέχη εταιρειών και ατόμων που ανήκουν σε υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα ( white collar crime) παραμένουν στην αφάνεια, αν και επηρεάζουν σημαντικά τα άτομα της κοινωνίας καθώς και τη χαρακτηροδομή αυτής. Αδιαμφισβήτητα, εγκλήματα όπως απάτες φαρμακευτικών εταιριών, ξέπλυμα χρημάτων και φοροδιαφυγή, πέραν του κοινωνικού κόστους που προκαλούν, έχουν και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος, σε ιδιωτικούς οργανισμούς, στην κυβέρνηση αλλά και σε φυσικά πρόσωπα.
Γιατί λοιπόν αυτή η συγκάλυψη του οργανωμένου και εταιρεικού εγκλήματος? Υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ white collar crime- blue collar crime – underclass? Τι στρατηγικές παρέμβασης πρέπει να εφαρμόσουμε για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων και πως οι μικρομεσαίες τάξεις μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη των εγκλημάτων λευκού κολλάρου?

Ζητήματα προς διερεύνηση:
• Ορισμός και είδη εγκλήματος white collar crime – blue collar crime
• Ορισμός και χαρακτηριστικά της υπάλληλης τάξης (underclass)
• Επιδημιολογία των φαινομένων
• Στρατηγικές παρέμβασεις
• Οι κοινωνικές, οικονομικές και ατομικές επιπτώσεις
• H συγκάλυψη των εγκλημάτων λευκού κολλάρου και τα οφέλη αυτής
• Ο ρόλος των κυβερνήσεων
• Σκάνδαλα και υποθέσεις προς συζήτηση

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος: 30 ευρώ
Για φοιτητές 20 ευρώ
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.