Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Οι εισηγητές του προγράμματος είναι μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες και στελέχη με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη θεωρητική γνώση. Ακολουθεί λίστα με τους εισηγητές.
• Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
• Ηλίας Ντίνας, Λέκτορας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, University of Nottingham, UK

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
(α) μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες κοινωνικών επιστημών (κοινωνιολογίας, πολιτικής επιστήμης, δημοσίων πολιτικών, ψυχολογίας κλπ.), παιδαγωγικών επιστημών (δημοτικής εκπαίδευσης, προσχολικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής κλπ) και επιστημών υγείας (ιατρικής, νοσηλευτικής κλπ), οι οποίοι επιθυμούν την καθοδήγηση στην επιλογή ή στη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών της ποσοτικής ανάλυσης στο πλαίσιο συγγραφής των μεταπτυχιακών εργασιών και των διδακτορικών διατριβών τους
(β) ερευνητές των παραπάνω επιστημών, οι οποίοι επιθυμούν την εδραίωση ή τη διεύρυνση των γνώσεών τους στη χρήση τεχνικών της ποσοτικής ανάλυσης προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη ερευνητική αυτονομία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν υψηλό επίπεδο κατανόησης των τεχνικών –και κυρίως των αναγκών χρήσης– της ποσοτικής ανάλυση, παρότι έχουν κατά το παρελθόν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια ή πανεπιστημιακές παραδόσεις στο αντικείμενο της Στατιστικής. Άτομα που δεν έχουν παρακολουθήσει τέτοια σεμινάρια ή πανεπιστημιακές παραδόσεις δεν αποθαρρύνονται σε καμία περίπτωση από την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής.

Σκοπός

Ως αντικειμενικοί στόχοι του προγράμματος ορίζονται:
(α) η κατανόηση των εννοιών της μέτρησης και του ελέγχου υποθέσεων ως θεμελιωδών στοιχείων των εμπειρικών μελετών που στηρίζονται στην ποσοτική ανάλυση
(β) η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των εννοιών της συσχέτισης και της αιτιώδους σχέσης
(γ) η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ δεδομένων πειραματικού σχεδιασμού (experimental data) και συλλογής μη τυχαία κατανεμημένων παρατηρήσεων (observational data) και της συνεπαγόμενης ανάγκης διαφοροποίησης στη χρήση των δύο τύπων δεδομένων
(δ) η κατανόηση της έννοιας της μονό- και πολύ-παραμετρικής επαγωγής και η παρουσίαση της τεχνικής της γραμμικής παλινδρόμησης, των υποθέσεων στις οποίες βασίζεται και των τρόπων αντιμετώπισης περιπτώσεων μη τήρησής τους
(ε) η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση του στατιστικού πακέτου STATA, ενός ιδιαιτέρως φιλικού για τη διαχείριση, την ανάλυση και την οπτική απεικόνιση δεδομένων πακέτου.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι εκπαιδευθέντες θα είναι σε θέση:
(α) να μελετούν κριτικά και να αξιολογούν τα ευρήματα ποσοτικής ανάλυσης δημοσιευμένων ερευνών
(β) να εφαρμόζουν ένα εύρος τεχνικών ποσοτικής ανάλυσης σε δεδομένα που έχουν οι ίδιοι συλλέξει.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το Πρόγραμμα Εξειδίκευσης με τίτλο «Οι Βάσεις της Ποσοτικής Ανάλυσης στις Κοινωνικές Επιστήμες, στις Παιδαγωγικές Επιστήμες και στις Επιστήμες Υγείας», διάρκειας 20 ωρών, στοχεύει στη μετάδοση βασικών γνώσεων ποσοτικής ανάλυσης με στόχο την χρήση των τεχνικών που θα διδαχθούν στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σταδιοδρομία των εκπαιδευομένων.
Οι εισηγητές του προγράμματος είναι μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη θεωρητική γνώση στον τομέα της ποσοτικής ανάλυσης.

Το πρόγραμμα διάρκειας 20 ωρών καλύπτει το φάσμα των κάτωθι θεματικών ενοτήτων:
1. Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστική: Απαραίτητες Διευκρινίσεις
2. Θεωρία Πιθανοτήτων, Τυχαίες Μεταβλητές και Κατανομές Πιθανοτήτων
3. Έλεγχος Υποθέσεων
4. Παραμετρική και Μη Παραμετρική Γραμμική Παλινδρόμηση
5. Επέκταση στο Μοντέλο Πολλαπλής Παλινδρόμησης, Υποθέσεις και Διαγνωστικοί Έλεγχοι
6. Επεκτάσεις Μοντέλου Γραμμικής Παλινδρόμησης: Ψευδομεταβλητές και Συσχετίσεις Ανεξάρτητων Μεταβλητών

Πληροφορίες συμμετοχής

Σημειώσεις-Βιβλία
Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν σημειώσεις, καθώς και συμπληρωματικό υλικό (π.χ. κώδικας STATA για την ορθή εκτέλεση των ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριο).

Ημέρες Υλοποίησης
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου.

Αξιολόγηση Συμμετεχόντων
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Οι απουσίες των καταρτιζομένων επιτρέπονται σε ποσοστό 10% επί των συνολικών ωρών του προγράμματος ως δικαιολογημένες προσκομίζοντας σχετικό έγγραφο εντός μίας εβδομάδας από την απουσία, στην γραμματεία του προγράμματος και 10% χωρίς προσκόμιση εγγράφου στα πλαίσια των απουσιών που δικαιούται. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των απουσιών (20%) δε δίνεται το δικαίωμα στην εξέταση / αξιολόγηση.
Ο εκπαιδευόμενος για την απόκτηση του πιστοποιητικού, υποβάλλεται σε αξιολόγηση μέσω της εκπόνησης γραπτής εργασίας. Η κλίμακα βαθμολόγησης κυμαίνεται από 0-10. Επιτυχών θεωρείται ο σπουδαστής που βαθμολογείται τουλάχιστον με πέντε (5).

Κόστος Προγράμματος
Στο κόστος του προγράμματος, που ανέρχεται στα 200 € περιλαμβάνονται βιβλία, ή/και σημειώσεις, καθώς και λοιπό έντυπο υλικό που θα διανεμηθεί.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.