Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Η ΨΥΧΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ: ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Η Αγάπη Κουστένη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλόλογος, απόφοιτη του ίδιου πανεπιστημίου. Εκπαιδεύτηκε στο Ψυχόδραμα στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας και μετέπειτα στο Psychodrama Institut fur Europa (P.I.f.E) στο Βερολίνο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια κι έχει παρουσιάσει ομάδες ψυχοδράματος σε αυτά. Η κλινική της δουλειά εστιάζεται στο ψυχόδραμα και στην ομαδική ανάλυση και ψυχοθεραπεία. Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και εφήβων ιδιωτικά καθώς και στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού. Τέλος, δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου σαν ψυχοδραματίστρια-σκηνοθέτιδα, μεταξύ άλλων στο Εθνικό θέατρο και στη Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και έργα της έχουν παρουσιαστεί στο εξωτερικό.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές και άλλους, σε εκπαιδευτικούς, σε ηθοποιούς-χορευτές, καθώς και σε φοιτητές, σπουδαστές, γονείς.

Σκοπός

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι η αυτογνωσία, η θεραπεία και η πρόληψη μέσα από βιωματική-διαδραστική διαδικασία. Παράλληλα, η ενδυνάμωση του αυθορμητισμού και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας μέσω της δράσης που πραγματοποιείται στα πλαίσια της ομάδας. Η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα βοηθητική για άτομα που βιώνουν άγχος, αυξομειώσεις στη διάθεσή τους και ψυχοσωματικές δυσκολίες. Τέλος, στόχος του σεμιναρίου είναι η παράλληλη θεωρητική πλαισίωση της μεθόδου του ψυχοδράματος και των σύγχρονων ψυχοθεραπευτικών διαδικασιών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενα του σεμιναρίου
Το άτομο μέσα στην ομάδα
Θεραπευτική σχέση
Δομή-πλαίσιο-μοντέλα θεραπευτικής σχέσης
Η οικογένεια ως ομάδα
Διερεύνηση ορίων Ενσυναίσθηση και αυθεντικότητα
Εσωτερικοί ρόλοι
Εξωτερικοί ρόλοι
Επιθυμίες-υποχρεώσεις-απαγορεύσεις
Ονειρόδραμα
Το άτομο μέσα στα νέα κοινωνικά δεδομένα

Μεθοδολογία:
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ως κύριο γνώρισμα τη δράση και τα μέλη -στη θέση του λόγου- αναπαριστούν με τη βοήθεια της ομάδας ζητήματα σχετικά με την εκάστοτε θεματική ενότητα. Θα εφαρμοστούν πρακτικά ψυχοδραματικές και ψυχοθεραπευτικές τεχνικές όπως εκδραμάτιση, αντιστροφή ρόλων, βοηθητικό εγώ, πλεονάζουσα πραγματικότητα, μοίρασμα, ανατροφοδότηση, επεξεργασία, συν-συνειδητό και συν-ασυνείδητο. Μέσω της βιωματικής εφαρμογής των παραπάνω τεχνικών θα επανεξεταστούν θέματα του παρόντος και του παρελθόντος και θα πειραματιστούμε σε καινούριες κατευθύνσεις επίλυσης όσων μας απασχολούν. Στο θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, η ιστορική αναδρομή και η εξέλιξη της τεχνικής του ψυχοδράματος, οι βασικές αρχές, καθώς και η εφαρμογή του σε τομείς όπως η ψυχοθεραπεία, η εκπαίδευση, το θέατρο και η καθημερινή ζωή.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 5 ώρες

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.