Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Η Κατερίνα Θεοδωροπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αποφοίτησε με άριστα. Έγινε δεκτή με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, στο μεταπτυχιακό «Ψυχολογία: Συμπεριφορές, Γνωστικές και Συναισθηματικές Διεργασίες». Στη συνέχεια, φοίτησε στο 3ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κλινική Νευροψυχολογία» κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε πρακτικές στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην νευρολογική κλινική. Παράλληλα, ολοκληρώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς για την απόκτηση διπλώματος ψυχοθεραπευτή στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Έχει διδάξει στο σεμινάριο Ψυχοπαθολογίας Ενηλίκων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Νευροψυχολογία και Ψυχοπαθολογία. Έχει πραγματοποιήσει πρακτικές σε διάφορα κέντρα ψυχικής υγιεινής στην Αθήνα και έχει εργαστεί ως ψυχολόγος σε διάφορες δομές, όπως στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός». Τέλος, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών ως κλινικός Νευροψυχολόγος.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, νευροεπιστήμονες, νοσηλευτές ψυχικής υγείας, εργοθεραπευτές, καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, συμβουλευτικής, εργοθεραπείας, νευροεπιστημών, νοσηλευτικής.

Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κλινική μελέτη της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ως νοσολογική οντότητα στη σύγχρονη κλινική πράξη. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν στην ΙΨδ, που άπτονται της γενικής φύσης της διαταραχής και της ανάλυσης του νευροβιολογικού υποστρώματός της. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική προσέγγιση της ΙΨδ και σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται τόσο στο κομμάτι των ιδεοληψιών όσο και των καταναγκασμών. Με αυτόν τον τρόπο, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όχι μόνο θα αποκτήσουν ένα πλήρες γνωστικό υπόβαθρο της διαταραχής αλλά και θα εφοδιαστούν και με το ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο της ΓΣΘ για την αντιμετώπισή της.

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιγραφή:
Τι είναι το άγχος και ποιες ονομάζονται αγχώδεις διαταραχές (Επιπολασμός, σύντομη περιγραφή, νευροβιολογία του άγχους κ.λπ.)
Χαρακτηριστικά Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής, αιτιολογία και νευροβιολογικό υπόβαθρο
Ιδεοληψίες
Καταναγκασμοί
Εξήγηση φαύλου κύκλου ΙΨδ
Τύποι ΙΨδ
Διαφοροδιάγνωση
Θεραπευτικές παρεμβάσεις με βάση διάφορα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα
Γνωσιακό- Συμπεριφοριστικό μοντέλο για την ΙΨδ
Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Γνωσιακές Τεχνικές)
Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Συμπεριφοριστικές Τεχνικές)
Πορεία Θεραπείας
Αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας
Πρόληψη Υποτροπής
Αλλαγές που συντελεί η ΓΣΘ σε νευροανατομικό υπόβαθρο

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 5 Διδακτικές Ώρες
Στο κόστος του προγράμματος περιλαμβάνονται:
- Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
- Καφές στα διαλείμματα

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.