Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία της Κατάθλιψης

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Παπαγεωργόπουλος Γιώργος, Ψυχολόγος
Ο κύριος Παπαγεωργόπουλος Γιώργος είναι Ψυχολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο πρόγραμμα M.Sc. in Mental Health Studies, King’s College London-Institute of Psychiatry-Department of Psychosis. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία ήταν μετα-αναλυτική έρευνα που διερευνούσε την σχέση μεταξύ της Νοσηλείας σε Ψυχιατρικά Νοσομεία και Νοσοκομεία ημέρας για ασθενείς με Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές. Ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του για την απόκτηση Διπλώματος στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία, στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας Συμπεριφοράς. Το ερευνητικό και κλινικό του ενδιαφέρον αφορά την εφαρμογή της Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Θεραπείας σε ασθενείς που ανιχνεύεται πρόδομη φάση της ψύχωσης και με ασθενείς με σχιζοφρένεια. Σε αυτό το πλαίσιο εκπαιδεύεται στο Γνωσιακό-Συμπεριφοριστικό Ομαδικό Πρόγραμμα για Ασθενείς με Σχιζοφρένεια-Integrated Psychological Therapy που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς. Έχει γίνει δεκτός στο Κλινικό Εργαστήριο για την Γνωσιακή Θεραπεία της Σχιζοφρένειας που διοργανώνει το Beck Institute, υπό την εποπτεία του ιδρυτή της Γνωσιακής Θεραπείας Aaron Beck και της J.S.Beck. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ως ερευνήτης πεδίου στο Πρόγραμμα BECAN: Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect. Συνεργάζεται εθελοντικά με το 9ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Διδάσκει στο Aegean Omiros College στο πρόγραμμα HND in Psychology.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, σε φοιτητές και σπουδαστές, και σε όλους τους ειδικούς, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η συστηματική κλινικά προσανατολισμένη μελέτη της Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Θεραπείας για την Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή. Βασικός στόχος είναι η εξοικείωση των ενδιαφερόμενων με το Γνωσιακό μοντέλο των συναισθηματικών διαταραχων και η κατανόηση της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής μέσα στο πλαίσιο της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Ιδαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, Η πρόληψη της υποτροπής και η αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας θα δώσει μια σαφή εικόνα στους ενδιαφερόμενους για το εύρος και την πολυπλοκότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Σε μια περίοδο, στην οποία οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία προς το χειρότερο, όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης απο κατάθλιψη, για αυτό είναι ιδαίτερα σημαντικό οι εμπλεκόμενοι με την παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, να είναι εξοπλισμένοι με το ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο της Γνωσιακής-Συμπεριφορστικής Θεραπείας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενα σεμιναρίου:
Διάγνωση της διαταραχής-Διαφορική διάγνωση
Ψυχομετρικά εργαλεία
Επιδημιολογικά δεδομένα
Αιτιολογία της ΜΚΔ
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Γνωσιακό-Συμπεριφοριστικό μοντέλο για την ΜΚΔ
Ομαδική Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία για την Κατάθλιψη (μοντέλο Lewinsohn)
Αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας της Κατάθλιψης
Αυτοκτονικότητα και ο αυτοκτονικός ασθενής
Πρόληψη υποτροπής

Μεθοδολογία:
Το σεμινάριο αφορά στην κλινική αντιμετώπιση της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής, μέσα στο πλαίσιο της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Παρουσιάζεται ο σύγχρονος τρόπος διάγνωσης και αξιολόγησης της κατάθλιπτικής διαταραχής και της αυτοκτονικότητας και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αιτιολογία και την θεραπευτική αντιμετώπιση. Επιπλεόν, παρουσιάζεται το Γνωσιακό μοντέλο των συναισθηματικών διαταραχών και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία κατανοεί την κατάθλιψη. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης σύμφωνα με την ΓΣΘ περιγράφοντας τις διάφορες θερπαευτικές τεχνικές και παρουσιάζεται το απαρτιωμένο Ομαδικό πρόγραμμα ΓΣΘ του P.M.Lewinsohn. Τέλος, περιγράφεται η δομή της πρόληψης υποτροπής, ως το σημείο τερματισμού της θεραπευτικής προσπάθειας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 5 Διδακτικές Ώρες
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
- Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
- Καφές στα διαλείμματα

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.