Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Θυματολογία - Victim Profiling

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Παναγιώτα Φουράκη, Κοινωνική Λειτουργός BA - Εγκληματολόγος MSc

Περιγραφή σεμιναρίου

Η θυματολογία ορίζεται ως η εξονυχιστική μελέτη και ανάλυση των χαρακτηριστικών του θύματος ή των θυμάτων. Η θυματολογία παίζει σημαντικό ρόλο αφού αποτελεί το ½ του εγκλήματος, όπως εξίσου σημαντικά είναι και ο τόπος του εγκλήματος, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και οι πιθανοί αυτόπτες μάρτυρες. Η σημαντικότητα της θυματολογίας επιβεβαιώνεται απο τις περιπτώσεις που το θύμα καταφέρνει να επιζήσει και παρέχει την φυσική και συμπεριφοριστική περιγραφή του δράστη.
Επιπλέον, το ιστορικό του θύματος μας παρέχει πληροφορίες υψίστης σημασίας σχετικά με δραστηριότητες των θυμάτων, τον τρόπο ζωής τους, την καθημερινότητά τους ενώ καθορίζεται και η σχέση του θύματος με το δράστη και οι αλληλεπιδράσεις αυτής της σχέσης. Τα δεδομένα που προκύπτουν απο τη μελέτη, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που προκύπτουν απο την έρευνα, μπορούν να μας οδηγήσουν στον δράστη. Είθισται, κατά τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών, η μελέτη του θύματος να εκλείπει απο τις αναφορές με αποτελέσμα, σε περίπτωση που ζητηθεί σκιαγράφηση του προφίλ του δράστη, οι πληροφορίες να είναι ελλειπείς.
Ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά της θυματολογίας είναι ότι δύναται να βοηθήσει και στην αποκάλυψη του κίνητρου του δράστη αφού επικεντρώνεται στις βαθύτερες αιτίες θυματοποίησης. Σε πολλές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να μην τελέσει το έγκλημα μέχρι να βρει το κατάλληλο θύμα αφού το συγκεκριμένο υποκείμενο θα του ικανοποιήσει τις ορμές του ή θα ολοκληρώσει τις φαντασιώσεις του. Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεται το θύμα μας δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε τον τρόπο που σκέφτεται και που δρα ο δράστης ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε τη μελλοντική του συμπεριφορά και να επιτύχουμε τη σύλληψή του.

Θεματολογία Σεμιναρίου:
• Εννοιολογικός προσδιορισμός της θυματολογίας
• Βασικές αρχές της θυματολογίας και η πρακτική της χρησιμότητα
• Victim profiling
• Μέθοδοι προσέγγισης
• Μέθοδοι επίθεσης
• Εκτίμηση κινδύνου
• Case studies
• Συζήτηση

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Πληροφορίες συμμετοχής

*Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας.

Κόστος Συμμετοχής

35€
25€ για φοιτητές

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.