Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ανακατασκευάζοντας το δόγμα του Δόγματος του Σοκ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ελευθερία Παπαδοπούλου
Κοινωνιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου

Περιγραφή σεμιναρίου

Το 2007 κυκλοφορεί το βιβλίο της Καναδής συγγραφέως και δημοσιογράφου Naomi Klein, «Το Δόγμα του Σοκ»[*], το οποίο αποτελεί μια απόπειρα επανεγγραφής της ιστορίας των τελευταίων 30ετών υπό τον χαρακτηριστικά αφοπλιστικό και συγκεχυμένο τίτλο του «καπιταλισμού της καταστροφής» Το 2009 το πόνημα της Klein υποβαστάζει το ομώνυμο ντοκυμαντέρ· που χαίρει πλήθους προβολών και συζητήσεων αναδεικνύοντας το πολυσέλιδο έργο σε διεθνές best seller. Η συγκεκριμένη αφήγηση εκτυλίσσεται στη βάση ενός αιτιακού μείγματος που συνδυάζει της θεραπείες ηλεκτροσόκ και την οικονομικο-πολιτική εκμετάλλευση των φυσικών καταστροφών με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, τις νεοφιλελεύθερες ιδέες του Μ. Φρήντμαν και της Σχολής του Σικάγο, τις μυστικές υπηρεσίες, τις διεθνής τραπεζικές συμφωνίες, και τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις, για να εξηγήσει ή καλύτερα να αποκαλύψει την ισχυρή συνωμοσία που οδήγησε και εξακολουθεί να οδηγεί στη βαρβαρότητα, στην οικονομική αφαίμαξη και εξάρτηση και στην κοινωνική εξαθλίωση τόσο μεμονωμένων πληθυσμιακών ομάδων όσο και ολόκληρων κρατών. Η μυθοπλασία, η καταστροφολογία, οι γενικεύσεις και ο λαϊκισμός δεν είναι τόσο επικίνδυνα επειδή τρομάζουν αλλά γιατί κυρίως αδρανοποιούν.

-Πολεμική ή δαιμονοποίηση; - Σοκ ή οικουμενική νομιμοποίηση μιας κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης; - «Καπιταλισμός της καταστροφής» ή εγγενείς-δομικές φάσεις και αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής; - Συνωμοσία ή φρονηματική διακυβέρνηση της ανθρώπινης ζωής; - Καταστροφικός ιμπεριαλισμός ή βιοεξουσία ως αποτελεσματική διαχείριση της ατομικής ζωής και βιοπολιτική ως έλεγχος και διευθέτηση των πληθυσμών;

Επί αυτών των ερωτημάτων, και με την ελπίδα της διατύπωσης αντίστοιχων άλλων, εκκινούμε έναν διάλογο ώστε να σκιαγραφήσουμε τη σημασία του Σοκ σε συνάρτηση με τις κρίσιμες πολιτικά έννοιες της ασφάλειας και της τάξης.

[*] The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism, Penguin, 2008 - Το Δόγμα του Σοκ: η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής,μτφ. Άγγελος Φιλιππάτος, Λιβάνη, Αθήνα 2010

· Το επίσημο ντοκυμαντέρ που επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Michael Winterbottom θα προβληθεί εντός της σεμιναριακής αίθουσας ως σημείο αναφοράς της συζήτησης.

Πληροφορίες συμμετοχής

- ΚΟΣΤΟΣ: 30 ευρώ
- ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.