Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Κλινική Παιδονευροψυχολογική Αξιολόγηση σε νευρολογικά και νευροψυχιατρικά νοσήματα

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Λάμπρος Μεσσήνης, Ph.D
Χρυσάνθη Ανδρόνογλου, MSc, Ph.D Cand

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες λογοθεραπευτες, φοιτητές λογοθεραπείας, επαγγελματίες ψυχολόγους, φοιτητές ψυχολογίας, φοιτητές ιατρικής, παιδίατρους, παιδονευρολόγους, παιδοψυχίατρους, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και εργοθεραπευτές.

Σκοπός

Σκοπός της σειράς των μαθημάτων είναι να εμπλουτίσουν οι σπουδαστές τις γνώσεις τους γύρω από τις σχέσεις μεταξύ παθολογίας εγκεφάλου και συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σεμινάριο αποβλέπει στην κατάρτιση των σπουδαστών γύρω από τις νοητικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις που έχουν σοβαρές και γνωστές νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές που συναντώνται κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου. Μετά το πέρας του σεμιναρίου οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να εξηγούν τις αιτίες των διαταραχών αυτών, να αναγνωρίζουν και ταυτόχρονα να διακρίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους από άλλες παθήσεις, να γνωρίζουν πως θα προσεγγίσουν τους μικρούς ασθενείς και ποιες είναι οι ανάγκες τους, καθώς και ποιες θεραπείες συνιστώνται για κάθε πάθηση

Περιγραφή σεμιναρίου

Ενδεικτικό περιεχόμενο του σεμιναρίου

Η εκπαίδευση αποτελείται από δυο βασικές ενότητες:

1. Εισαγωγή στην Παιδονευροψυχολογία (2 ώρες)
H ενότητα αυτή θα εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές και το σκεπτικό που ακολουθεί η νευροψυχολογική εκτίμηση και παρέμβαση σε παιδιά. Θα εξεταστεί η ιστορική εξέλιξη αυτού του κλάδου και θα επισημανθούν τα σημεία στα οποία συμβάλλει στον τρόπο προσέγγισης του παιδιού τόσο στην κλινική πράξη όσο και στην έρευνα.

Βιβλιογραφία
Baron, I. S. (2004). Neuropsychological evaluation of the child. New York: Oxford University Press.
Hunter, S. J., & Donders, J. D. (2007). Pediatric neuropsychological intervention. UK, Cambridge: Cambridge University Press.
Yeates, K. O., Ris, M. D., Taylor, H. G., & Pennington, B. F. (2010). Pediatric neuropsychology: Research, theory and practice, 2nd edition. New York: The Guilford Press.

2. Νευρολογικά και Νευροψυχιατρικά Νοσήματα σε παιδιά και εφήβους (18 ώρες)
Η ενότητα αυτή αποτελεί τον κορμό του μαθήματος και συμβάλλει στο να εμπλουτίσουν οι σπουδαστές τις γνώσεις τους σε ορισμένες από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές αποκλίσεις που παρουσιάζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ειδικότερα, η ενότητα αυτή αποτελείται από 4 νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα. Σε κάθε πάθηση θα περιγράφονται η κλινική εικόνα, τα νευροψυχολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και μέθοδοι παρέμβασης ή/και αποκατάστασης. Θα αναφέρονται επίσης αποτελέσματα από την κλινική αλλά και ερευνητική εφαρμογή των μεθόδων παρέμβασης από το διεθνή και τον ελληνικό χώρο. Υπολογίζεται ότι κάθε μάθημα από τα παρακάτω θα διαρκέσει 4-5 ώρες κατά μέσο όρο.

Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν είναι:
Νευροψυχολογική αξιολόγηση σε παιδιά – εφήβους με κρανιοεγκεφαλική κάκωση (εισηγητής: Λάμπρος Μεσσήνης)
Νευροψυχολογική αξιολόγηση σε παιδιά – εφήβους με Μαθησιακές Διαταραχές
(εισηγητής: Χρυσάνθη Ανδρόνογλου)
Νευροψυχολογική αξιολόγηση σε παιδιά με Χαμηλό βάρος γέννησης
(εισηγητής: Λάμπρος Μεσσήνης)
Νευροψυχολογική αξιολόγηση σε παιδιά – εφήβους με Επιληπτικά Σύνδρομα
(εισηγητής: Χρυσάνθη Ανδρόνογλου)

Βιβλιογραφία
Κωνσταντίνου, Μ., & Κοσμίδου, Μ. (2011). Νευροψυχολογία των μαθησιακών διαταραχών. Αθήνα: Εκδόσεις Παρισιάνου Α. Ε.
Μαλεγιαννάκη, Α. Χ., Μεσσήνης, Λ., & Παπαθανασόπουλος, Π. (2012). Κλινική Παιδονευροψυχολογία. Πάτρα: Εκδόσεις Gotsis.
Yeates, K. O., Ris, M. D., Taylor, H. G., & Pennington, B. F. (2010). Pediatric neuropsychology: Research, theory and practice, 2nd edition. New York: The Guilford Press.

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια σεμιναρίου: 14 ώρες
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
- Βεβαίωση παρακολούθησης
- Καφές στα διαλείμματα
- Δυνατότητα αγοράς συγγραμμάτων σχετικών με το σεμινάριο σε πολύ καλές τιμές από τις εκδόσεις GOTSIS για τους συμμετέχοντες

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.