Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ψυχολογία της διατροφής: Διατροφική Συμπεριφορά, Προβλήματα & Αντιμετώπιση

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου
Η Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μεγάλη Βρετανία και απέκτησε μεταπτυχιακά επιπέδου master στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (MEd Psychology of Education), στη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση (MEd Counselling in Education) από το πανεπιστήμιο του Bristol και στην Εκπαιδευτική Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter (MSc in Educational Research). Στο Πανεπιστήμιο του Exeter ακολούθησε διδακτορικές σπουδές που οδήγησαν στην απόκτηση διδακτορικού στην Εκπαίδευση (PhD in Education), με θέμα τη χαρισματικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός έρευνας σε διάφορα προγράμματα του Πανεπιστημίου και ως βοηθός διδασκαλίας σε μαθήματα ερευνητικής μεθοδολογίας και εκπαίδευσης των χαρισματικών παιδιών. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Αγγλία, παρακολούθησε πολλά σεμινάρια συμβουλευτικής και ψυχολογίας (συμβουλευτική παιδιών, εξαρτήσεις, θεραπεία μέσω τέχνης, διαχείριση άγχους, ομαδική θεραπεία, κτλ.) και απέκτησε δύο Certificates Συμβουλευτικής, και Συμβουλευτικής για διαταραχές πρόσληψης τροφής από το Iron Mill Institute.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες διαιτολόγους-διατροφολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, παιδαγωγούς, γονείς και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις ψυχολογικές προεκτάσεις της διατροφής του ανθρώπου.

Σκοπός

Η τροφή πάντα, εκτός από πηγή ενέργειας για το σώμα, αποτελούσε και ένα μέσο παροχής φροντίδας αλλά και κοινωνικής συνοχής. Αν και από τα αρχαία χρόνια βρίσκουμε περιγραφές κάποιων ανθρώπων- εξαιρέσεων που είχαν πάθος με το φαγητό, ως επί το πλείστον ο τρόπος ζωής ήταν ισορροπημένος σε σχέση με τη θρέψη και τις καύσεις. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες τα πράγματα έχουν αλλάξει: η βιομηχανοποίηση της τροφής, η καθιστική ζωή, οι βιομηχανίες του θεάματος, της μόδας και του μάρκετινγκ έχουν κάνει τη σχέση του ανθρώπου πολύ πιο περίπλοκη και δύσκολη.
Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν μια νέα σχέση του ανθρώπου με το φαγητό του: για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα τροφής στον δυτικό κόσμο. Γιατί όμως αυτή η πληθώρα προκάλεσε προβλήματα στη σχέση του ανθρώπου με τη διατροφή του;
Το σεμινάριο αυτό παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η πρόσληψη τροφής επηρεάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το φαγητό είναι παρόν σε κάθε έκφανση της ζωής μας (οικογενειακή, κοινωνική, συναισθηματική κτλ.) και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό για να καλύψουν συναισθηματικές ανάγκες. Επίσης εξετάζεται και η ανάγκη πολλών ανθρώπων (όχι μόνο των υπέρβαρων ή παχύσαρκων) να χρειάζονται διαρκώς δίαιτες, ανήμποροι να εμπιστευτούν το σώμα τους για τη λήψη της τροφής.

Συγκεκριμένα, θα απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
- Πώς συνδέεται η πρόσληψη της τροφής με τη συναισθηματική μας κατάσταση;
- Τι επιδράσεις έχει η τροφή στην εγκεφαλική μας λειτουργία και τη διάθεσή μας;
- Υπάρχει εξάρτηση από το φαγητό;
- Γιατί είναι πιο δύσκολο να αντισταθούμε σε κάποιες τροφές;
- Ποιες είναι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και πώς αντιμετωπίζονται;
- Γιατί οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν; Πώς μπορεί να αποφευχθεί η υποτροπή;
- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η συναισθηματική πείνα;
- Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας, των ΜΜΕ και των βιομηχανιών της τροφής, μόδας και του μάρκετινγκ στη στρέβλωση της σχέσης του ανθρώπου με το φαγητό και με την αυτοεικόνα του;
- Ποια είναι τα βήματα της διατροφικής αποκατάστασης που θα οδηγήσουν σε μια υγιεινή διατροφή χωρίς κινδύνους για την ψυχική υγεία;

Περιγραφή σεμιναρίου

Πρόγραμμα Ημερίδας

10.00 - 10.30: Προσέλευση

10.30 - 12.30: Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ψυχολογικές διαστάσεις της διατροφής
• Εισαγωγή: η διατροφή και ο άνθρωπος στο παρελθόν
• Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής: τι άλλαξε;
• Επίδραση της τροφής στον εγκέφαλο και τη διάθεση
• Οι αισθήσεις της πείνας, του κορεσμού και της γεύσης
• «Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα»- ποιες τροφές διεγείρουν υπερφαγικές τάσεις;
• «Φάε όλο το φαΐ σου»- διατροφικά μαθήματα στη βρεφική και παιδική ηλικία
• Η έλευση της εφηβείας και οι επιπτώσεις σε διατροφή και αυτοεικόνα
• Ο ρόλος των βιομηχανιών (μόδας, σίτισης, διαφήμισης, θεάματος) στη διατροφική συμπεριφορά

12.30 – 13.00: coffee break

13.00 – 15.00: Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: αντιμετώπιση προβληματικής διατροφικής συμπεριφοράς
• Οι ψυχογενείς διαταραχές πρόσληψης τροφής: ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία (συμπτωματολογία)
• Αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς: μια διεπιστημονική και εκλεκτικιστική προσέγγιση
• Αποκατάσταση διατροφικής συμπεριφοράς:
α’: επανεκπαίδευση διατροφικών συνηθειών
β’: χειρισμός περιβαλλοντικών συνθηκών
γ’: βαθύτερα προβλήματα και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις
δ’: ειδικά θέματα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής
• Μελέτες περιπτώσεων (case studies), παραδείγματα από δραστηριότητες, βιβλιογραφία.

15.00: Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Συζήτηση

Παροχές
Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
- Βεβαίωση παρακολούθησης
- Σχετικό επιστημονικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.
- Φάκελος συνέδρου
- Μπλοκ σημειώσεων
- Στυλό

Ημερομηνία, ώρες και χώρος διεξαγωγής
Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Ώρα προσέλευσης: 10.00 π.μ. - 10.30 π.μ.
Ώρες διεξαγωγής: 10.30 π.μ. - 15.30 μ.μ.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305) στη Θεσσαλονίκη.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.