Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ο ρόλος της παρατήρησης στην κατανόηση της ανάπτυξης βρεφών και παιδιών - Εργαστήρι ανάπτυξης δεξιοτήτων παρατήρησης

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Νάνσυ Πράσσου, Msc
Η Νάνσυ Πράσσου είναι Ψυχολόγος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακό Τίτλο (Msc) στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία, από το University College London. Έχει εκπαιδευτεί στην παρατήρηση βρεφών και παιδιών νηπιακής ηλικίας στο Anna Freud Centre, ψυχοθεραπευτικό κέντρο για παιδιά και οικογένειες που εδρεύει στο Λονδίνο. Εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στον ιδιωτικό τομέα και έχει εμπειρία στην υποστήριξη και συμβουλευτική παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και των γονέων τους. Επίσης, διδάσκει μαθήματα ψυχολογίας στο Aegean Omiros College από το 2009 και είναι υπεύθυνη τμήματος της ψυχολογίας του κολλεγίου από το 2011. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και ιδιωτεύει από το 2012.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Παιδαγωγούς, Νηπιαγωγούς, Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, φοιτητές, σπουδαστές κι όλους τους ειδικούς, που εμπλέκονται στην υποστήριξη παιδιών.

Σκοπός

Η παρατήρηση θεωρείται ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των ειδικών για την κατανόηση του ψυχικού γίγνεσθαι του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα η παρατήρηση βρέφους και νηπιακής ηλικίας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο εκπαίδευσης των ψυχολόγων και της μετεκπαίδευσης τους στην κλινική πρακτική. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός κύκλος έχει στόχο την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων παρατήρησης σπουδαστών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη βρεφική και παιδική ηλικία ή άλλων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας ή της εκπαίδευσης που θα ήθελαν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους στην αναπτυξιακή ψυχολογία.
Πιο αναλυτικά, θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν βασικές θεωρίες που πλαισιώνουν το θέμα της παρατήρησης, και οι οποίες εκπηγάζουν από την ψυχαναλυτική θεώρηση, που αναπτύσσει τα θέματα της παρατήρησης κατά παράδοση από το 1948. Επιπλέον, θα παρουσιασθεί και θα συζητηθεί σχετικό υλικό παρατήρησης βρέφους από την εισηγήτρια. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ειδικό εργαστήρι (workshop) που θα επικεντρώνεται στη συζήτηση του υλικού το οποίο θα κληθούν να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ενδεικτικό περιεχόμενο του σεμιναρίου
1) Εισαγωγή στην παρατήρηση και τις βασικές δεξιότητες του παρατηρητή: (τεχνική, σημαντικότητα/συμβολή)
2) Σχετικές θεωρίες για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την παρατήρηση-σύγχρονες απόψεις
3) Σχέσεις μητέρας βρέφους και παρατήρησης-ψυχαναλυτική θεωρία (δεσμός, ψυχική δομή και ανάπτυξη - Bowlby, Winnicott, Bick, Sternberg κα)
4) Εφαρμογή στην επαγγελματική δραστηριότητα (συμβολή στην υποστήριξη/συμβουλευτική και κλινική δραστηριότητα)
5) Συζήτηση υλικού
6) Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρατηρήσουν ένα παιδί συγκεκριμένης ηλικίας και να φέρουν τις παρατηρήσεις τους στο εργαστήρι με βάση τις οδηγίες που θα λάβουν, ώστε να δοθεί η αφορμή για συνομιλία μεταξύ των συμμετεχόντων σε σχέση με την εμπειρία τους αυτή.

Μεθοδολογία
- Παρουσίαση και ανάλυση της σχετικής θεωρίας και του ιστορικού της παρατήρησης
- Ψυχαναλυτικό υπόβαθρο για την ανάλυση των σχετικών εννοιών
- Ομάδα (Workshop) για την συζήτηση των περιστατικών που θα παρουσιαστούν
- Η παρατήρηση θα δώσει την ευκαιρία στον συμμετέχοντα να μιλήσει για την παρατήρηση μέσα από το προσωπικό του βίωμα. Ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν: ο ρόλος του παρατηρητή, πώς η παρατήρηση μας παρέχει άμεσες πληροφορίες για την ανάπτυξη, σύνθεση θεωρίας και πράξης κοκ
- Το υλικό που θα παρουσιαστεί θα συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο του εργαστηρίου και θα τηρηθεί απόλυτα ο κώδικας δεοντολογίας των ψυχολόγων

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 5 Διδακτικές Ωρες
Ειδικές Τιμές για Σπουδαστές-Ανέργους
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
• Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
• Καφές στα διαλείμματα

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.