Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγή στην τεχνική αφήγησης προφορικών ιστοριών

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δημήτρης Προύσαλης
Βιογραφικό σημείωμα: Γεννήθηκε στην Ολλανδία. Πραγματοποίησε σπουδές στα παιδαγωγικά, στη Βιβλιοθηκονομία, στην Ειδική Αγωγή και μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία. Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση, συλλογή και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια μυθοπλασίας, στην τέχνη της αφήγησης για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού. Έχει οργανώσει διημερίδες για το λαϊκό παραμύθι και πραγματοποίησε εκδόσεις, δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι, τη δύναμη και λειτουργία της αφήγησης και τη θέση του αφηγητή. Έχει συντονίσει εργαστήρια και σεμινάρια για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησής του με πρόσκληση Πανεπιστημίων (Αθηνών, Κρήτης), Σχολικών Συμβούλων και μορφωτικών οργανισμών και Δραματικών Σχολών. Ως αφηγητής μοιράζεται από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικες σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και ακροατήρια ποικίλης σύνθεσης (βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, μουσεία, σχολεία, χώρους ειδικής αγωγής, Κέντρα Υπο-στήριξης, φεστιβάλ αφήγησης ελλαδικά και διεθνή, φεστιβάλ βιβλίου, πολιτιστικούς συλλόγους, χώρους πολιτισμού, γηροκομεία, δήμους, θέατρα, καφενεία, κατασκηνώ-σεις, φυλακές) κι έχει συνεργαστεί με χώρους θεραπευτικής και συμβουλευτικής πα-ρέμβασης για παιδιά. Έχει εκδώσει τις συλλογές «Παραμύθια του Κάτω Κόσμου» (2007), «Ελλη-νόφωνα Παραμύθια από την Κάτω Ιταλία» (2008), «Παραμύθια των Παραμυθάδων» (2011),από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, έχει επιμεληθεί την έκδοση πρακτικών διημερίδας με θέμα: «Κουβεντιάζοντας για το παραμύθι….» (2002),την έκδοση των Ημερολογίων-Βιβλίων του 2010 «Λαϊκά παραμύθια απ’ τις άκρες της γης», και του 2011 «Λαϊκές παραδόσεις απ’ τις γωνιές της Ελλάδας»

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τις ιστορίες και επιθυμούν να γνωρίσουν πλευρές από τα μυστικά μονοπάτια της προσέγγισής τους, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στην αφήγηση και σε όσους αγαπούν το παραμύθι και επιθυμούν να αφηγηθούν.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η παιδαγωγική και θεραπευτική διάστασή του λαϊκού παραμυθιού και η σημασία του για την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και ισορροπία του ανθρώπου της παιδικής και ενήλικης περιόδου έχει πολλαπλά επισημανθεί, διερευνηθεί, μελετηθεί και αναδειχτεί από επιστημονικούς κύκλους και οπτικές των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και των τεχνών.
Το παρόν εισαγωγικό-βιωματικό εργαστήριο έχει σαν στόχο του να εισάγει και να προτείνει στους συμμετέχοντες μικρά μυστικά-τεχνικές αφηγηματικής προσέγγισης και μυθοπλαστικής διήγησης των λαϊκών παραμυθιών που συναντούμε σε συλλογές του είδους. Ασκήσεις ενεργοποίησης της φαντασίας, συγκέντρωσης της προσοχής, δημιουργικής ανταπόκρισης θα μας επιτρέψουν να περάσουμε από την «επίπεδη» κειμενική καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού στην ζωντανή βιωματική σχέση μέσα από την αφήγηση, από τις σημαίνουσες λέξεις στην εικονοποιητική λειτουργία, από την μοναξιά της ανάγνωσης στην συμβιωτική συνθήκη του ρέοντος λόγου.

ΣΚΕΛΕΤΟΣ του σεμιναρίου

Εισαγωγή
• Χρήσιμα στοιχεία προετοιμασίας ενός «αφηγητή»
• Απαραίτητα χαρακτηριστικά που ορίζουν και διασφαλίζουν την προφορικό-τητα μιας ιστορίας

Κύριο μέρος
• Αποκωδικοποιώντας: Το είδος της ιστορίας
• Αναζητώντας: Τις διαθέσεις κι αντιθέσεις της ιστορίας
• Ανακαλύπτοντας: Το νόημα και το μήνυμα της ιστορίας
• Δημιουργώντας: Το πλαίσιο της ιστορίας
(Το πού, το πότε, το γιατί, το σε ποιους-Ο χώρος, ο χρόνος, το κοινό, τα συμφραζόμενα)
• Χτίζοντας την ιστορία τεχνικά
Εικονοποίηση και μυθοπλασία
(Ανάπτυξη της περιγραφής κι εντοπισμός της δράσης-Από τα επεισόδια και σκηνές-μέρος, στο όλον)
• Ζωντανεύοντας το κείμενο αφηγηματικά
(Η Γλώσσα, ο ρυθμός, η αναπνοή, οι παύσεις, οι ήχοι (επένδυση), οι διάλογοι
• Η σημασία της εισαγωγής και χρήσης παραγλωσσικών κι εξωγλωσσικών στοιχείων
(Το σώμα και το βλέμμα-Η στάση και η κίνηση
Από την ενέργεια του αφηγητή στη δημιουργία σχέσης του κοινού με την ιστορία)

Πληροφορίες συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής: 95 ευρώ, φοιτητές/σπουδαστές 80 ευρώ.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.