Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ»

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Πάολα Παρτσαλάκη
Ειδική Παιδαγωγός μέσω των εκφραστικών τεχνών – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια
Ελένη Γιαννούλη
Ψυχολόγος—Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Περιγραφή σεμιναρίου

«Ο καθένας μπορεί να θυμώσει—αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο……., αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο»
Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια

Σύμφωνα με τον Charles Spielberger, ψυχολόγο που έχει μελετήσει το θυμό, ο θυμός είναι μια «συναισθηματική κατάσταση που ποικίλλει σε ένταση από τον ήπιο εκνευρισμό ως την έντονη οργή και μανία»
Εξωτερικά συναισθήματα ή μνήμες δύσκολων και δυσάρεστων γεγονότων δημιουργούν θυμό.Όταν θυμώνουμε,η πίεσή μας ανεβαίνει, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά και αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών μας αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Όταν θυμώνουμε είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν κι αυτό δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.
Τι γίνεται όμως όταν ο θυμός συναντά την εικαστική ψυχοθεραπεία; Μπορεί να βοηθήσει στη μετουσίωσή του; Μπορεί να τον κάνει να εκφραστεί, να αλλάξει μορφή, να γίνει κάτι δημιουργικό; Μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα γλυπτό; «το γλυπτό του θυμού»;
Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο θα κουβεντιάσουμε για το θυμό, γνωστό κι άγνωστο,εκφρασμένο ή ανείπωτο. Θα αναζητήσουμε το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος και τη μορφή που μπορεί να έχει. Θα προσπαθήσουμε να ακούσουμε τους ήχους που βγάζει και να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις που κάνει. Θα αποπειραθούμε να ψηλαφίσουμε το γλυπτό που μπορεί να αποτελείται από ψηφίδες θυμού. Άραγε το αποτέλεσμα θα θυμίζει καθόλου το αρχικό συναίσθημα; Ή μήπως κι αυτό είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να ανθίσει και να εντυπωσιαστούμε θαυμάζοντας το αποτέλεσμα;

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.