Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Διαταραχές πρόσληψης τροφής - Η Υπερφαγία και η Βουλιμία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου
Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι απόφοιτος Ψυχολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Bristol), Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Bristol), και την Εκπαιδευτική Έρευνα (Πανεπιστήμιο Exeter). Είναι κάτοχος διδακτορικού Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Exeter)- με θέμα τα είδη νοημοσύνης, τη χαρισματικότητα και το ταλέντο, και τη συναισθηματική νοημοσύνη των χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών. Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος γενικής συμβουλευτικής καθώς και εξειδικευμένου διπλώματος συμβουλευτικής για διαταραχές πρόσληψης τροφής (Iron Mill Institute). Έχει συμμετάσχει σε εντατικά επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε: συμβουλευτική παιδιών, ψυχολογία της υγείας, ομαδική θεραπεία, θεραπεία μέσω τέχνης, συμβουλευτική εξαρτήσεων, βραχεία ψυχοθεραπεία, κτλ.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: επαγγελματίες / φοιτητές ψυχικής υγείας, διαιτολόγους - διατροφολόγους, επαγγελματίες / φοιτητές αισθητικής, επαγγελματίες / φοιτητές υγείας, αλλά και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ψυχολογική διάσταση της διατροφής και την υπερφαγική και βουλιμική διατροφική συμπεριφορά.

Σκοπός

Το σεμινάριο αυτό προσεγγίζει εξειδικευμένα το θέμα της υπερφαγικής διαταραχής και της νευρικής βουλιμίας, καλύπτοντας μεγάλο φάσμα πληροφοριών για τα αίτια, τη φύση και τα χαρακτηριστικά αυτών των διατροφικών συμπεριφορών. Παράλληλα, διεξάγονται και βιωματικές ασκήσεις, για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη δική τους στάση απέναντι στην τροφή και για να δοκιμάσουν εργαλεία που μπορούν μετά να χρησιμοποιήσουν με τους πάσχοντες.

Περιγραφή σεμιναρίου

Θεματολογία

Ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνουμε την τροφή μας, σε συσχετισμό με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας (εικόνα του σώματος) εξαρτώνται από τόσο πολλές συνιστώσες, που καταλήγει κανείς στη διαπίστωση ότι κάθε άτομο έχει μια ξεχωριστή σχέση με τη διατροφή του και με το σώμα του. Η σχέση αυτή είναι απαύγασμα των πρώτων αλλά και των κατοπινών εμπειριών που έχει το άτομο, οι οποίες απορρέουν από την αλληλεπίδρασή του με την οικογένεια, με τον κοινωνικό περίγυρο, με το ευρύτερο περιβάλλον, με το πολιτισμικό υπόβαθρο στο οποίο έχει μεγαλώσει. Διαμορφώνεται μέσα από μια σειρά πολύπλοκων συγκρούσεων, επιδράσεων, συγκυριών και συναισθηματικών καταστάσεων καθώς επίσης και σε εξάρτηση με την προσωπικότητα του καθενός αλλά και με άλλες ατομικές διαφορές.
Κάποιοι άνθρωποι διαμορφώνουν μια ομαλή σχέση με την τροφή τους, απολαμβάνοντάς την σε φυσιολογικό βαθμό και αναπτύσσοντας μια υγιή εικόνα για το σώμα τους. Άλλοι, πάλι, μαθαίνουν να επενδύουν περισσότερο στο φαγητό τους, φορτίζοντάς το με συναισθήματα εντονότερα από την κανονική απόλαυση, ενώ χρησιμοποιούν το φαγητό σαν σύμβολο και τη διατροφή τους σαν γλώσσα επικοινωνίας και έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων.
Η επιστήμη λοιπόν της ψυχολογίας έχει εντοπίσει ένα τεράστιο εύρος των τρόπων με τους οποίους συνδέεται η ψυχολογική κατάσταση του κάθε ανθρώπου με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατανάλωση της τροφής του αλλά και το σώμα του. Ως αποτέλεσμα, για ένα ποσοστό των ανθρώπων, η πρόσληψη της τροφής θα διαταραχτεί, ως σύμπτωμα μιας βαθύτερης προβληματικής κατάστασης. Οι λεγόμενες διαταραχές πρόσληψης της τροφής μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές (και δεν είναι σπάνιο να εναλλάσσονται στο ίδιο άτομο). Μια από αυτές είναι και η υπερφαγική διαταραχή, που τείνει να αναγνωριστεί ως συχνή και επικίνδυνη, λόγω των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία. Λιγότερο συχνή αλλά επίσης επικίνδυνη είναι η βουλιμία.
Γιατί γενικά ξαναγεμίζουμε το πιάτο μας ενώ νιώθουμε χορτάτοι; Τι κρύβεται πίσω από τις τροφές με τις οποίες δεν έχουμε έλεγχο; Πότε κάποιοι άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο με το φαγητό τους; Γιατί καταναλώνουν, πολλές φορές σε σημείο πόνου, περισσότερη τροφή από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται το σώμα τους; Ποια είναι τα συναισθήματα που υποκινούν την υπερφαγική συμπεριφορά και τα βουλιμικά επεισόδια; Ποιες είναι οι διαφορές της με τη βουλιμία; Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε κάποιον που πάσχει από αυτές τις διαταραχές;

Πρόγραμμα σεμιναρίου

10.00 - 10.30: Προσέλευση
10.30 – 10.40: Εισαγωγή
10.40 - 13.00: Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ
1. Εισαγωγικά: η ψυχολογική διάσταση της διατροφής
2. Ανθρώπινη ανάπτυξη και συναισθηματικές διαστάσεις του φαγητού: από τη γέννηση ως το θάνατο
3. Ψυχολογικές δυσλειτουργίες της πείνας και του κορεσμού
4. Θεωρίες εξάρτησης για την ερμηνεία της υπερφαγίας: μπορούμε να εθιστούμε στο φαγητό;
5. Ο ρόλος του θηλασμού και του ταΐσματος στην ανάπτυξη διαταραχών πρόσληψης της τροφής
6. Υπερφαγία και βουλιμία: ομοιότητες και διαφορές
7. Καταναγκαστικός και επεισοδιακός χαρακτήρας της υπερφαγίας και της βουλιμίας
8. Χαρακτηριστικά του υπερφαγικού και βουλιμικού επεισοδίου
9. Η βιολογική και η συναισθηματική πείνα: διαφορές και τρόποι εντοπισμού
10. Η ποσότητα και το είδος της τροφής στα υπερφαγικά επεισόδια
11. Επιπτώσεις των δύο διαταραχών στη σωματική και την ψυχική υγεία

13.00 – 13.30: διάλλειμα
13.30 – 15.30: Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ
1. Γιατί ο υπερφαγικός «κολλάει» στα ίδια κιλά;
2. Η αναποτελεσματικότητα της δίαιτας στην υπερφαγική διαταραχή - λόγοι και προτάσεις
3. Μέθοδοι, εργαλεία και δραστηριότητες εντοπισμού και αντιμετώπισης της υπερφαγίας και της βουλιμίας- διαγνωστικά κριτήρια- συζήτηση
4. Η διαγνωστική συνέντευξη για διαιτολόγους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας
5. Εναλλακτικές μέθοδοι λήψης ιστορικού
6. Η μέθοδος του διατροφικού και συναισθηματικού ημερολογίου
7. Ο ιδανικός εαυτός
8. Γευστική επανεκπαίδευση και ο ρόλος του ειδικού
9. Η εικόνα του σώματος
10. Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και αντιμετώπιση της υπερφαγίας και της βουλιμίας - παραδείγματα των τεχνικών τους
11. Απώλεια βάρους και ψυχολογική υποστήριξη
12. Αποφυγή της υποτροπής

15.30 -16.00: Ερωτήσεις-συζήτηση
16.00 Λήξη σεμιναρίου - Παραλαβή βεβαιώσεων

ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Ώρα προσέλευσης: 10.00 π.μ. - 10.30 π.μ.
Ώρες διεξαγωγής: 10.30 π.μ. - 16.00 μ.μ.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο METROPOLITAN (www.metropolitan.gr) στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 65 στη Θεσσαλονίκη.
 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.