Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Κλινικό Σεμινάριο Συμβουλευτικής

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ε. Παπαθανασοπούλου
Η Έλενα Παπαθανασοπούλου είναι Κλινική Κοινωνική Λειτουργός και εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια. Μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές της στο τμήμα ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων (ΦΠΨ), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (masters) στις ΗΠΑ, στο Smith College School for Social Work της πολιτείας Μασσαχουσέτης. Στα πλαίσια των σπουδών αυτών εργάστηκε επί 16 μήνες σε δύο ψυχοθεραπευτικά κέντρα στις πολιτείες Κοννέκτικατ και Μασσαχουσέτη. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, δίδαξε στην σχολή Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας και διηύθυνε τα κοινωνικά προγράμματα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Επίσης, εργάστηκε στο Κέντρο Ημέρας του Παιδιού και του Εφήβου, της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και συνεργάστηκε ως θεραπεύτρια στο Πολυδύναμο - Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων. Επίσης εργάστηκε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Έχει μεγάλη εμπειρία σε παρουσιάσεις σε συνέδρια και εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Κ. Φύσσας
O Kων/νος Φύσσας είναι Ψυχοθεραπευτής. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (Diploma in Psychodynamic Counselling, Regent's College και Μasters in Psychotherapy and Counselling, City University ) στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Λονδίνο σε φορείς που παρείχαν ψυχοθεραπεία σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (HIV+ ασθενείς, εξαρτημένα άτομα, παιδιά σε σχολεία). Εργάστηκε επίσης στην κοινωνική πρόνοια σαν ψυχοθεραπευτής παιδιών σε οικοτροφείο. Είχε διατελέσει ταμίας του European Society for Communicative Psychotherapy. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά συνέδρια. Ήταν επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Τμήμα Παιδιών και Εφήβων) στην Άμφισσα και στην Αθήνα. Εργάζεται σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται επίσης στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων “Ωρίωνας” της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Σε ποιους απευθύνεται

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί με τουλάχιστον ένα χρόνο κλινικής εμπειρίας.Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Σκοπός

Με τη συμμετοχή τους στο Κλινικό Εργαστήριο Συμβουλευτικής οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (που έχουν βασικές γνώσεις ψυχοδυναμικής θεωρίας) θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν και να εμπλουτίσουν την κλινική τους δουλειά μέσω επιλεγμένων θεμάτων της ψυχοδυναμικής θεωρίας και πρακτικής.

Περιγραφή σεμιναρίου

Παρουσίαση ψυχοδυναμικής προσέγγισης, τεχνικών παρέμβασης και εφαρμογής τους σε περιστατικά. Έμφαση θα δοθεί στη ψυχοδυναμική κατανόηση της θεραπευτικής σχέσης, στη σχέση της με την ανθρώπινη ανάπτυξη και τον τρόπο που ο ψυχοδυναμικός σύμβουλος κατανοεί τα ψυχικά φαινόμενα. Το πρώτο μέρος κάθε συνάντησης έχει θεωρητικό χαρακτήρα όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θεωρίες, τεχνικές και σύγχρονα μοντέλα εργασίας και το δεύτερο μέρος έχει εποπτικό χαρακτήρα με παρουσίαση περιστατικών των συμμετεχόντων, καθώς και εξάσκηση σε τεχνικές μέσω βιωματικών ασκήσεων και παίξιμο ρόλων (role play).

Θεματικές ενότητες
- Βασικές θεωρητικές σχολές
- Αναπτυξιακή ψυχολογία (Freud, Klein, Erikson)
- Σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες και συμβουλευτική
- Οι Λειτουργίες του Εγώ και η σημασία της εκτίμησης των λειτουργιών του Εγώ στην συμβουλευτική
- Ψυχοδυναμική διάγνωση και ο ρόλος της για την δημιουργία της θεραπευτικής σχέσης
- Η λειτουργία των αμυνών
- Θεραπευτική σχέση και συμμαχία
- Το θεραπευτικό πλαίσιο
- Ο ρόλος και η χρήση της μεταβίβασης
- Ο ρόλος και η χρήση της αντιμεταβίβασης
- Προβλητική ταύτιση
- Εκδραμάτιση στη θεραπευτική σχέση
- Κατάθλιψη
- Σεξουαλική κακοποίηση
- Συμβουλευτική γονέων (η οικογένεια και το γονεϊκό ζεύγος από ψυχοδυναμική άποψη, συμβουλευτική γονέων παιδιών με ψύχωση, αυτισμό)
- Λήξη της θεραπευτικής σχέσης

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια: 70 ώρες
- Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση, ημέρα Τετάρτη, ώρες 15:30-18:00.
- Κόστος συμμετοχής: Το συνολικό ποσό συμμετοχής ανέρχεται στα 700 €. Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής του ποσού συμμετοχής σε δόσεις ως εξής: 200 € προκαταβολή και 5 δόσεις των 100€/έκαστη από.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.