Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εκπαίδευση στις Προβολικές Δοκιμασίες Τ.Α.Τ. & Rorschach

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Σ. Διαρεμέ

Σε ποιους απευθύνεται

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε αποφοίτους ψυχολόγους, οι οποίοι διαθέτουν πτυχίο ψυχολογίας αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (αποστολή των δύο εγγράφων με φαξ, μαζί με την υποβολή της αίτησης). Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν συνέντευξης.

Σκοπός

Εισαγωγή στην ψυχολογική αξιολόγηση με τις Προβολικές Δοκιμασίες, γενικά. Ειδικότερα, εκπαίδευση στη χορήγηση, ανάλυση και ερμηνεία των Προβολικών Δοκιμασιών του T.A.T. & του RORSCHACH. Συνδυαστική ερμηνεία των δύο Προβολικών Δοκιμασιών. Συζήτηση περιστατικών με τη μορφή της ομαδικής εποπτείας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Όπως κάθε άλλη μορφή ψυχολογικής αξιολόγησης, έτσι και η αξιολόγηση με τις προβολικές δοκιμασίες αποτελεί όχι μια απλή ψυχοδιαγνωστική τεχνική, αλλά μια υπεύθυνη κλινική πράξη, - αν εφαρμοστεί κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει στην ανάδυση ανεκτίμητου υλικού για την κατανόηση του συχνά επίπονου βιώματος του εξεταζόμενου, αλλά και για την επιλογή κατάλληλων μεθόδων βοήθειας. Με αυτό το σκεπτικό, στο Σεμινάριο, θα δοθεί έμφαση όχι μόνο στο δεοντολογικά και κλινικά ορθό τρόπο χορήγησης, αλλά και στην αποτελεσματική ανάλυση του προβολικού υλικού και στη σύνδεσή του με πολύτιμες πληροφορίες από την κλινική παρατήρηση και το ιστορικό.

Στόχος αυτών είναι να οδηγήσουν σε όσο το δυνατόν έγκυρες ερμηνείες και ψυχοδιαγνωστικά συμπεράσματα για τον εκάστοτε εξεταζόμενο.
Όσον αφορά στην μέθοδο ανάλυσης και ερμηνείας του T.A.T. και του Rorschach, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευθούν στα γνωστότερα και ευρύτερα αποδεκτά συστήματα ερμηνείας του L. Bellak (για το Τ.Α.Τ.) και του J. Exner (για το Rorschach). Στην ερμηνεία του Rorschach θα παρουσιασθεί επίσης και η προσέγγιση της θεματικής και ποιοτικής ανάλυσης. Η ανάγκη για πρακτική εκπαίδευση στις προβολικές δοκιμασίες είναι μεγίστης σημασίας για την εκμάθηση του διδασκόμενου υλικού. Γι’ αυτό το λόγο, οι συμμετέχοντες ψυχολόγοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το υλικό των τεστ, να το χορηγήσουν, καθώς και να εξασκηθούν πρακτικά στην ανάλυση και ερμηνεία του, τόσο στα πλαίσια του Σεμιναρίου, όσο και σε ώρες εκτός Σεμιναρίου, εάν το επιθυμούν.
Επιπλέον, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες το Σεμινάριο θα λειτουργήσει με τη μορφή της ομαδικής εποπτείας, παρουσίασης και συζήτησης περιστατικών (κλινικών ή μη) που θα φέρουν οι συμμετέχοντες και στα οποία θα έχουν χορηγηθεί το T.A.T., το Rorschach ή και άλλες προβολικές δοκιμασίες. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτυχθεί περαιτέρω η ικανότητα και ευχέρεια των συμμετεχόντων στην ερμηνεία των τεστ (χωριστά ή/και σε συνδυασμό) καθώς και στην εξαγωγή ψυχοδιαγνωστικών συμπερασμάτων και κατάλληλων θεραπευτικών συστάσεων.

Διάρκεια: 128 εκπαιδευτικές ώρες και προαιρετικές ώρες εξάσκησης στη χορήγηση του υλικού των Προβολικών Δοκιμασιών

Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση, ημέρα Τετάρτη, ώρες 15:00 – 19:00.
Οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ανακοινώνονται από την γραμματεία στους συμμετέχοντες, κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους. Σε περίπτωση αλλαγής/αντικατάστασης ημερομηνίας διεξαγωγής, οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από τη γραμματεία.

Κόστος συμμετοχής: 1.500 €
Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες καταβάλλουν το ποσό των 300 € ως προκαταβολή πριν την ημερομηνία έναρξης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού κύκλου. Για το υπόλοιπο ποσό δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις, κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη γραμματειακής διοργάνωσης. Σε περίπτωση που κάποιος από τους επιλεχθέντες για οποιονδήποτε λόγο ακυρώσει ή διακόψει τη συμμετοχή του η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.