Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Άγχος & κρίσεις πανικού | Πως επηρεάζουν την καθημερινότητα μας

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Katalinas Life Events
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Ειρήνη Κουζίνη, Ψυχολόγος ΑΠΘ -Γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια
Εκπαίδευση κλινικής ψυχικής υγείας Α’ Ψυχιατρική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συμπεριφοράς - Παράρτημα Μακεδονίας.
Η Ειρήνη Κουζίνη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος με αριθμό πρωτοκόλλου 29313 από τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας της Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Κλινικής εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία σ στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ, στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου". Ειδικότερα, εξειδικεύτηκε σε θέματα κλινικής πρακτικής όπως τη χορήγηση και βαθμολόγηση ψυχομετρικών τεστ: τεστ προσωπικότητας, αυτοαναφοράς, νοημοσύνης καθώς και σε θέματα διαγνωστικής εκτίμησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση στη Γνωστική και Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς στο Παράρτημα Μακεδονίας, στο οποίο είναι μέλος - πρόγραμμα πιστοποιημένο από την EABCΤ (European Association for Behavioral and Cognitive Therapies). Από το 2019 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αν και είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα, όλοι σχεδόν αισθανόμαστε άγχος κάποια στιγμή στη ζωή μας,

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν ξαφνικά, έντονα και επίμονα συμπτώματα άγχους σε σημείο αποδιοργάνωσης. Αυτά τα συμπτώματα - επεισόδια οργανώνουν την κρίση πανικού.

Συνήθως περιλαμβάνει καταστάσεις κατά τις οποίες το άτομο νιώθει νευρικό και φοβισμένο λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζει εκείνη την περίοδο.

Η κρίση πανικού είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες διαταραχές άγχους.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν οι εξής ενότητες:

  •  Ο ρόλος του άγχους στη ζωή μας (φυσιολογία άγχους)
  •  “Μια μέρα στη ζωή μου” - Εισαγωγή στις κρίσεις πανικού
  •  Ορισμός - Κύρια χαρακτηριστικά
  •  Εμπειρία και συμπτώματα
  •  Φαύλος κύκλος κρίσεων πανικού
  •  Αντιμετώπιση κρίσεων πανικού μέσω γνωστικής και συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας
  •  Tips για την εξάλειψη συμπτωμάτων άγχους
  •  Εφαρμόζοντας τις τεχνικές

Στο σεμινάριο θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο αναφορικά με τη βίωση της εμπειρίας μια κρίσης πανικού. Θα αναγνωστούν αποσπάσματα ανθρώπων που βίωσαν έστω μια κρίση πανικού στη ζωή τους. Επίσης, θα ακολουθήσουν βιωματικές ασκήσει εξάλειψης του άγχους στην καθημερινότητα και θα γίνει παρουσίαση μια κλίμακας άγχους προκειμένου να εισαχθεί το κομμάτι της αυτοπαρατήρησης σε ανθρώπους που βιώνουν κρίσεις πανικού στη ζωή τους.

Πρώτος στόχος της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Θεραπείας στην διαταραχή πανικού είναι να βοηθήσει το άτομο να συνειδητοποιήσει ότι τα συμπτώματά του οφείλονται στο υπερβολικό άγχος και όχι σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ότι πρόκειται για κάτι τρομακτικό και επώδυνο αλλά όχι επικίνδυνο για τον ίδιο.

Ο θεραπευτής από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις διδάσκει στον πάσχοντα μία σειρά από τεχνικές όπως διαφραγματική αναπνοή, συστηματική χαλάρωση και άλλες που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των κρίσεων και στην αίσθηση μεγαλύτερου ελέγχου από την μεριά του θεραπευμένου. Στα τελικά στάδια της θεραπείας η έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του φόβου, των αποφυγών αλλά και των συμπεριφορών ασφαλείας που πολλές φορές ακολουθούν και εδραιώνουν την κρίση και την διαταραχή.

Πληροφορίες συμμετοχής

Παροχές:
Ολιγομελείς ομάδες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα ζεστό και ομοιογενές κλίμα, το οποίο συνεισφέρει σε μία αποτελεσματική συνεργασία της ομάδας.
Στους συμμετέχοντες, μετά το πέρας του σεμιναρίου αποστέλλεται υλικό σημειώσεων.
Βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος Συμμετοχής

40€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.