Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εκπαίδευση στην Ημιδομημένη Ψυχιατρική Διαγνωστική Συνέντευξη για Παιδιά και Εφήβους K-SADS-PL

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Κολαΐτης Γεράσιμος
Ο Γεράσιμος Κολαΐτης είναι Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και Διευθυντής της Παν/κης Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσ/μειο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία». Το έργο του είναι κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό. Εκπαιδεύει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών, καθώς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Συμμετέχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. «Ψυχική Υγεία στη Νοητική Υστέρηση», «Προγράμματα της Mental Health Europe», «Ψυχοθεραπεία Παιδικής Κατάθλιψης», «Παιδιά Σωματικά Πασχόντων Γονέων» κ.λ.π.) και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 30 εργασίες σε ξενόγλωσσα και 30 σε ελληνικά περιοδικά και συγγράμματα, και έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες του σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της K-SADS, στο Λονδίνο, από τον Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής I. Kolvin και τους συνεργάτες του (1994).
Κόρπα Τερψιχόρη
Η Τερψιχόρη Κόρπα είναι Παιδοψυχίατρος και εργάζεται ως Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ στο Νοσ/μειο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Εκπαιδεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική και στη συνέχεια συνεργάζεται για αρκετά χρόνια στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσ/μειου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία». Μεταξύ άλλων, έχει εκπαιδευθεί στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας-Ζεύγους στο Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. και στο ΑΚΜΑ και έχει παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπείας και Έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει το «Ειδικό Ιατρείο Διαγνωστικής Εκτίμησης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)» και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε παιδοψυχιάτρους (ειδικευμένους και ειδικευόμενους) και σε ψυχολόγους, υπό προϋποθέσεις, (κλινική εμπειρία, επαρκής γνώση ψυχοπαθολογίας και του DSM-IV, ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον). Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της αίτησης συμμετοχής.

Σκοπός

Εκπαίδευση στην Ημιδομημένη Ψυχιατρική Διαγνωστική Συνέντευξη για Παιδιά και Εφήβους Kiddie – Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia – Present and Lifetime version (K-SADS-PL) .

Περιγραφή σεμιναρίου

Η K-SADS-PL είναι μια ημιδομημένη ψυχιατρική διαγνωστική συνέντευξη, η οποία σχεδιάστηκε για να καταγράφει τα επεισόδια – στο παρόν και το παρελθόν – της ψυχοπαθολογίας σε παιδιά και εφήβους. Στις πρωταρχικές διαγνώσεις που αξιολογούνται με την K-SADS-PL περιλαμβάνονται (ενδεικτικά): Μείζων Κατάθλιψη, Δυσθυμία, Μανία, Υπομανία, Κυκλοθυμία, Διπολικές Διαταραχές, Σχιζοφρένεια, Βραχεία Αντιδραστική Ψύχωση, Διαταραχή Πανικού, Αγοραφοβία, Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού, Κοινωνική Φοβία, Γενικευμένο Άγχος, Ψυχαναγκαστική – Καταναγκαστική Διαταραχή, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, Διαταραχή Διαγωγής, Σεμινάριο Εκπαίδευσης στην Ημιδομημένη Ψυχιατρική Διαγνωστική Συνέντευξη για Παιδιά και Εφήβους K-SADS-PL Ψυχογενής Ανορεξία, Βουλιμία, Παροδική Διαταραχή Τικς, Κατάχρηση Ουσιών κ.α. Η K-SADS-PL πραγματοποιείται συλλέγοντας πληροφορίες από τον γονέα (ή τους γονείς), το παιδί και τέλος τις συνοπτικές βαθμολογήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις πηγές πληροφοριών. Το εργαλείο αποτελείται από βοηθητικές ερωτήσεις τις οποίες ο επαγγελματίας προσαρμόζει κατά περίπτωση. Στο παρόν σεμινάριο περιλαμβάνεται: ιστορική αναδρομή της K-SADS, λεπτομερής ανάγνωση του διαγνωστικού εργαλείου, πρακτική εκπαίδευση στη χρήση του με παίξιμο ρόλων, παρουσίαση video και κλινικών περιπτώσεων και εκπαίδευση στη βαθμολόγηση.

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια: Το σεμινάριο είναι συνολικής διάρκειας 22 εκπαιδευτικών ωρών και διεξάγεται σε ένα τριήμερο, από Παρασκευή έως και Κυριακή, φθινόπωρο 2013.
- Κόστος συμμετοχής: Το ποσό των 200 € προκαταβάλλεται από τους επιλεχθέντες για την παραλαβή του υλικού: [Έντυπο Συνέντευξης K-SADS-PL (150 σελ.), Φύλλο Βαθμολόγησης (30 σελ.)], και το υπόλοιπο ποσό των 200 € καταβάλλεται κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού τριημέρου.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.