Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Κλινικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης στην Αξιολόγηση Νοημοσύνης Παιδιού & Εφήβου - Ελληνική Κλίμακα Νοημοσύνης WISC-III (WPPSI-III, WAIS-III)

Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Σ. Διαρεμέ
Η Δρ. Σταυρούλα Διαρεμέ, MSc. MA, PhD, είναι Κλινικός Ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Αποφοίτησε από τo Παν/μιο Αθηνών το 1989 και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία (MSc) στη Μεγ. Βρετανία (University of Warwick) και στη συνέχεια, στην Κλινική Ψυχολογία (MA και PhD) στις Η.Π.Α., από όπου αναδείχθηκε Διδάκτωρ της Σχολής Κλινικής Ψυχολογίας C.S.P.P. της πολιτείας της Καλιφόρνια,ς (California School of Professional Psychology/Allied International University) το 1995. Από το 1996, προσφέρει τις υπηρεσίες της ως επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της ΕΨΥΠΕ. Για τέσσερα χρόνια (1995-99) προσέφερε διαγνωστικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, νέους ενήλικες και οικογένειες στο Συμβουλευτικό Σταθμό Χολαργού της ΕΨΥΠΕ, ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνη συντονισμού σε εθνικά και Ευρωπαικά διακρατικά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης. της Εταιρείας . Επί σειρά ετών, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Παν/κής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νος. Παίδων ¨Αγία Σοφία¨ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπου δίδαξε στη βαθμίδα του Λέκτορα (ΠΔ407/85), επόπτευσε μεταπτυχιακούς φοιτητές, συντόνισε την εφαρμογή διετούς μεταπτυχιακού Προγράμματος της Κλινικής στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία και συνέγραψε πολλαπλές δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Η Δρ. Διαρεμέ έχει επίσης παραδώσει μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας, του Τομέα Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στο Τμήμα Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας, του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νίκης, (ΠΔ407/85), καθώς και στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (2012-13). Από το 2012, στα πλαίσια εξειδίκευσης σε πλέον σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, εκπαιδεύεται στην Ψυχοθεραπεία Βασισμένη στην Εν-νόηση (Mentalization-Based Treatment/MBT) για ενήλικες (MBT Basic) και για εφήβους (MBT-Adolescent) στο Βρεττανικό Ινστιτούτο Anna Freud του Λονδίνου. Από το 1996, η Δρ. Διαρεμέ δέχεται παιδιά, εφήβους, και ενήλικες στο ιδιωτικό της γραφείο, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εκπαίδευση και κλινική εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (αποστολή της άδειας με φαξ ή ηλεκτρονικά, μαζί με την υποβολή της αίτησης). Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Σκοπός

Η εκπαίδευση στην αξιολόγηση της νοημοσύνης παιδιού και εφήβου με τη χορήγηση, βαθμολόγηση και ερμηνεία των Ελληνικών Κλιμάκων Νοημοσύνης WISC-III. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν την ικανότητά τους μέσα από την παρουσίαση και συζήτηση (κλινικών ή εθελοντικών) περιστατικών των ίδιων και της εκπαιδεύτριας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενο
- Αρχές Ηθικής και Δεοντολογίας σχετικά με την ψυχολογική αξιολόγηση
- Ορισμός της έννοιας της νοημοσύνης
- Βασικές στατιστικές έννοιες σχετικές με την εκτίμηση της νοημοσύνης
- Χρόνος και αίτια χορήγησης των δοκιμασιών νοημοσύνης
- Η λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
- Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης
- Η τεχνική της χορήγησης του WISC-III με εξάσκηση και επαφή με το υλικό του τεστ και τον / Οδηγό Εξεταστή
- Βαθμολόγηση των Κλιμάκων και Υποκλιμάκων
- Τι εξετάζουν οι επιμέρους Υποκλίμακες του τεστ και η ερμηνεία των βαθμολογιών
- Η συνολική ερμηνεία των αποτελεσμάτων
- Η συζήτηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης με τον/την εξεταζόμενο/η και τους γονείς
- Εκπαίδευση στην συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης
- Παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών (κλινικών ή εθελοντικών) των συμμετεχόντων με τη μορφή ομαδικής εποπτείας

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια: 52 ώρες και επιπλέον ώρες εξάσκησης στη χορήγηση του υλικού των Κλιμάκων
- Μέρες διεξαγωγής: Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 4 διήμερα ανά εκπαιδευτικό κύκλο, (Θεωρητική ενότητα–2 διήμερα, Ομαδική Εποπτεία–2 διήμερα), Παρασκευή και Σάββατο, πρωινές ώρες.
- Τόπος διεξαγωγής: Το σεμινάριο διεξάγεται στην Αθήνα αλλά υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής και στη Θεσσαλονίκη αν υπάρχει ικανός αριθμός συμμετεχόντων για τη δημιουργία τμήματος.
- Κόστος συμμετοχής: Το συνολικό ποσό συμμετοχής ανέρχεται στα 600 €, για διεξαγωγή του σεμιναρίου στην Αθήνα. Η καταβολή του ποσού γίνεται ως εξής: Προκαταβολή 200 € και 2 δόσεις των 200 €/έκαστη. Στην περίπτωση διεξαγωγής του σεμιναρίου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει αναπροσαρμογή του κόστους.

*Αναφορικά με την αξιολόγηση νοημοσύνης, μετά τη στάθμιση που έγινε στα ελληνικά δεδομένα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς, στην ελληνική αγορά, οι Κλίμακες Αξιολόγησης Νοημοσύνης Νηπίων (2,5 – 7 ετών), (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence – WPPSI-III), καθώς και οι Κλίμακες Αξιολόγησης Νοημοσύνης Ενηλίκων (Wechsler Adult Intelligence Scale – WAIS-III).
Η ΕΨΥΠΕ προτίθεται να διοργανώσει εκπαιδεύσεις για τα παραπάνω εργαλεία αξιολόγησης νοημοσύνης οι οποίες θα ξεκινήσουν μόλις τα εργαλεία διατεθούν στην αγορά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σημειώνουν το ενδιαφέρον τους για τις εκπαιδεύσεις αυτές, οι οποίες θα διεξαχθούν με τις ίδιες προδιαγραφές του σεμιναρίου WISC-III, και θα ειδοποιηθούν από την ΕΨΥΠΕ για τη δημιουργία των τμημάτων και τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.