Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγή στη συστημική θεραπευτική προσέγγιση

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΝΟΗΜΑ - Εργαστήριο Συστημικής Εκπαίδευσης & Θεραπείας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δούκα Κατερίνα, κοινωνική λειτουργός-ψυχοθεραπεύτρια
Δούκα Ευαγγελία, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Σκοπός

Τα σεμινάρια αυτά έχουν σα στόχο να φέρουν τους νέους επαγγελματίες σε επαφή με τη συστημική προσέγγιση και να τους δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο βασικές έννοιες της θεωρίας των συστημάτων καθώς και του ρόλου του θεραπευτή-διευκολυντή σ’ αυτήν την προσέγγιση.

Περιγραφή σεμιναρίου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η θεωρία των συστημάτων είναι ένα σύνολο εννοιών, που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο είναι συνδεδεμένο με το ευρύτερο περιβάλλον του. Το άτομο θεωρείται ως μία ενιαία οντότητα, αλλά ταυτόχρονα και ως μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος και με αυτήν την έννοια, κάθε άνθρωπος μελετάται στο πλαίσιο των συστημάτων στα οποία ανήκει. Σύμφωνα με τη συστημική θεωρία, κάθε άτομο κατέχει μία ξεχωριστή θέση στη λειτουργία του συστήματος που ανήκει και κατασκευάζει μία δική του πραγματικότητα για τις σχέσεις μεταξύ των μελών του. Επομένως, σε κάθε σύστημα συνυπάρχουν «πολλαπλές πραγματικότητες». Ο συστημικός θεραπευτής καλείται να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν αυτές τις «πραγματικότητες» ώστε να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με νέους τρόπους.
Οι θεραπευτές που ακολουθούν τη συστημική προσέγγιση δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο του θεραπευτή ως εξωτερικού παρατηρητή που μπορεί να κρίνει αντικειμενικά και ουδέτερα όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Ο συστημικός θεραπευτής θεωρεί ότι αποτελεί μέρος του θεραπευτικού συστήματος και «κτίζει», δηλαδή συν-κατασκευάζει, μαζί με το άλλο άτομο τη θεραπευτική σχέση.

ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Στα βιωματικά σεμινάρια οι ομάδες λειτουργούν «μέσω του βιώματος» και προϋποθέτουν την ενεργή συμμετοχή του κάθε συμμετέχοντα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται τεχνικές (συζήτηση σε ζευγάρια, σε μικρές ομάδες, εκδραμάτιση ρόλων κλπ.) που βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στην ομάδα.

ΚΟΣΤΟΣ
Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, εκτιμήσαμε ότι οι κοινωνικές ανάγκες απαιτούν τη μείωση των τιμών για την παρεχόμενη εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών. Με βάση τα παραπάνω το κόστος των σεμιναρίων διαμορφώθηκε στα 60€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.