Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Το παραμύθι… ένα εκπαιδευτικό εργαλείο! Τεχνικές αφήγησης - Τρόποι δραματοποίησης

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Katalinas Life Events
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Ελένη Μπασδάρα, Αφηγήτρια παραμυθιών –Εμψυχώτρια
Η Ελένη Μπασδάρα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα όμως ο χρόνος την οδήγησε στα μονοπάτια των παραμυθιών. Επιμορφώθηκε σε εξειδικευμένα προγράμματα για την σημασία του λαϊκού παραμυθιού τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο όσο και σε βιωματικά εργαστήρια. Από το 2016 αφηγείται παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους σε, πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοθήκες, δημιουργικά βιβλιοπωλεία και κ.α. Εισηγήθηκε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης συμμετέχει σε φεστιβάλ αφήγησης στην Ελλάδα. Μεγάλωσε μαζί με παραμύθια και ιστορίες που άκουγε όταν ήταν παιδί. Αγάπησε όλους τους ήρωες των παραμυθιών που ζωντάνευαν στη φαντασία της, τους καλούς και τους κακούς τους βασιλιάδες και τις μάγισσες, μα ακόμα περισσότερο τα έξυπνα παιδιά που κατάφερναν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια για να πέτυχουν το σκοπό τους. Για αυτό λέει παραμύθια σήμερα, για να μην ξεχαστούν όλοι αυτοί οι ήρωες των παραμυθιών και να συντροφεύουν και άλλα παιδιά μικρά και μεγάλα.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήριο βασίζεται σε θεωρητικές και βιωματικές προσεγγίσεις και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς κι όποιον αγαπάει τα παραμύθια.

Σκοπός

Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η προτροπή των συμμετεχόντων στη γνωριμία των παραμυθιών ως παιδαγωγικό εργαλείο.

Στόχοι :
- Γνωριμία με τα χαρακτηριστικά του παραμυθιού.
- Γνωριμία με τους αφηγηματικούς τρόπους
- Γνωριμία με τις τεχνικές του δράματος
- Σχεδιασμός δραματοποίησης παραμυθιού

Περιγραφή σεμιναρίου

Γνωρίζω τα παραμύθια & τον κόσμο καλύτερα.

Το παραμύθι
Το παραμύθι είναι μια λαϊκή διήγηση που μοιάζει με μεγάλο περιπετειακό μύθο. Ότι είναι για την λογοτεχνία το μυθιστόρημα, είναι το παραμύθι για την λαογραφία. Τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια καθώς προβάλλουν έναν μαγικό κόσμο, ήρωες ενός φανταστικού κόσμου, πλάσματα απίθανα και θαυμαστά που κινούνται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το μύθο, όπως οι γοργόνες, οι δράκοι, οι βασιλοπούλες και τα βασιλόπουλα, τα ξωτικά κ.ά. Αναμφισβήτητα τα παραμύθια δηλώνουν με το δικό τους γοητευτικό τρόπο πρωταρχικές αλήθειες που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε φλέβες ζωής. Και μέσα από αυτό τον ομιχλώδη κόσμο της φαντασίας κερδίζεται η αλήθεια της ζωής. Ας μην ξεχνάμε και την σημασία της ανατροπής, της απροσδόκητης κατάληξης των γνήσιων παραμυθιών, που συνήθως, παρά τις κακουχίες που περνά ο ήρωας, το τέλος είναι πάντα αίσιο.

Η αφήγηση
Η αφήγηση χαρακτηρίζει όλα τα ανθρώπινα όντα τα οποία αφενός επιθυμούν να ιστορούν τις δικές τους- μικρές ή μεγάλες, σημαντικές ή ασήμαντες- διηγήσεις. αφετέρου τέρπονται όταν ακούνε τις διηγήσεις των άλλων. Ο αφηγητής επηρεάζει δια βίου τα παιδιά, ειδικότερα όταν είναι γονιός ή εκπαιδευτικός γιατί ρίχνει μέσα στην ψυχή τους σπόρους – ιδέες, αξίες, όνειρα- που υποσυνείδητα χαράζουν δρόμους .Τα τελευταία χρόνια η αφήγηση όλο και περισσότερο κερδίζει το ενδιαφέρον της κοινότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της στους ανθρώπους.
Η αφήγηση είναι ζωντανή. Τα συναισθήματα μεταξύ του αφηγητή και του παιδιού βρίσκονται σε αλληλεπίδραση.
Η ροή του λόγου στις αφηγήσεις των παραμυθιών εναρμονίζεται συχνά με τον τρόπο που σκέπτεται το μικρό παιδί, το δε ζύγιασμα ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό ανταποκρίνεται στην παιδική αντίληψη και ψυχολογία. Ο αφηγητής έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα, αρχίζοντας το παραμύθι, να συνεπαίρνει όλη τη συντροφιά, σε ένα φανταστικό ταξίδι, με εκείνο το γοητευτικό «Μια φορά και έναν καιρό….» και να την απογειώνει μαζί του στον κόσμο της φαντασίας μακριά από τόπο και χρόνο. Όσο κράταγε το παραμύθι, κράταγε και το γοητευτικό ταξίδι. Σαν έφτανε στο τέλος, ο αφηγητής με την ίδια συναρπαστική γοητεία τους προσγείωνε στη δική τους πραγματικότητα με τον αφοπλιστικό λόγο «…….ψέματα ή αλήθεια έτσι είναι τα παραμύθια»

Η Δραματοποίηση
Η δραματοποίηση είναι μια μορφή θεατρική τέχνης με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της δραματοποίησης τα παιδιά δημιουργούν ιστορίες που εκτυλίσσονται σ΄ ένα κόσμο φανταστικό όπου ο χρόνος και ο χώρος δεν υπάρχουν. Τα παιδιά βιώνουν μια ευχάριστη εμπειρία και σχετίζονται με τους ήρωες των παραμυθιών. Είναι μια εκφραστική δράση για κατανοήσουν τον εαυτό τους και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Πληροφορίες συμμετοχής

 Παροχές:
- Ολιγομελείς ομάδες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα ζεστό και ομοιογενές κλίμα, το οποίο συνεισφέρει σε μία αποτελεσματική συνεργασία της ομάδας.
- Στους συμμετέχοντες, μετά το πέρας του σεμιναρίου δίδεται υλικό σημειώσεων.
- Βεβαίωση παρακολούθησης.

Αριθμός ατόμων: Στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στο σεμινάριο θα είναι 6 άτομα!

Στο Katalinas Life Events θέλοντας να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους μας τηρούμε τα ακόλουθα:
• Θερμομέτρηση κατά την είσοδο στον χώρο
• Συμμόρφωση με τις ορθές πρακτικές ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής (απολύμανση χεριών & χρήση μάσκας στον χώρο).
• Παρέχουμε αντισηπτικά διαλύματα & υλικά για το στέγνωμα των χεριών (χειροπετσέτες μιας χρήσης)
• Ο χώρος μας απολυμαίνεται πριν και μετά την κάθε δράση. 

Κόστος Συμμετοχής

60 € 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.