Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής

Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνη & Πολιτισμός

Εισηγητής

Μαυροματάκη Ελένη
Η εκπαιδευτικός Συντηρητών Έργων Τέχνης, Μαυροματάκη Ελένη, απόφοιτος ΑΕΙ «Διαχείρισης & Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» με μεταπτυχιακό ΑΠΘ-ΔΠΜΣ "Φυσικές & Χημικές Μέθοδοι Διάγνωσης Φθοράς Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς" & απόφοιτος ΙΕΚ Συντηρητών Έργων Τέχνης, έχει την εξής επαγγελματική εμπειρία: Από 2002 -2013 Συντηρήτρια – υπάλληλος στο ΥΠΠΟ σε σωστικά, αναστηλωτικά & οργάνωσης μουσείων έργα. (αρχαιολογικά υλικά & τοιχογραφία). Συμμετοχή σε μελέτες & ιδιωτική εργασία ΕΣΠΑ «Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής» έως το 2018. Εκπαιδεύτρια Τεχνικών Συντήρησης ΙΕΚ σε ιδιωτικό & δημόσιο φορέα. Αρχιμάστορας αργυροχρυσοχόος & βοηθός αγιογράφου. Αυτό το διάστημα μελετάει με διαγνωστικές μεθόδους στο ΑΠΘ, δείγματα κονιαμάτων από οθωμανικά λουτρά Θεσσαλονίκης, διδάσκει στο μάθημα «Γενικές Αρχές Συντήρησης Μεταλλικών αντικειμένων» στο ΙΕΚ Παστέρ, & επιδιορθώνει βιβλία για το παλαιοβιβλιοπωλείο «Αριστείδης» Από το 2001 έως & σήμερα ενημερώνεται – μετεκπαιδεύεται στη συντήρηση & διαχειρίζεται πολύ ενεργά, δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Συντηρητών Κατσή Κατερίνα
Η εκπαιδεύτρια της ειδικότητας Συντηρητών Έργων Τέχνης Αικατερίνη Κατσή, είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και του τμήματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της ΑΕΑΘ, με ΜΔΕ στην Βυζαντινή και Χριστιανική Αρχαιολογία του ΑΠΘ και σε διαδικασία απόκτησης ΜΔΕ στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του ΔΠΘ. Είναι κάτοχος της Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ. Εργάζεται στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του θρησκευτικού και εκκλησιαστικού πολιτισμού με αντικείμενο την καταγραφή, ψηφιοποίηση, συντήρηση και διάσωση των εκκλησιαστικών κειμηλίων των Ιερών Μητροπόλεων, Ιερών Ναών και Μονών της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα από το 2016 διδάσκει στο ΙΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ στην ειδικότητα Συντηρητών Έργων Τέχνης και σε Δημόσια ΙΕΚ στις ειδικότητες «Συντηρητής Έργων Τέχνης και «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων». Επιμορφώνεται διαρκώς σε θέματα συντήρησης έργων τέχνης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Σε ποιους απευθύνεται

- Επαγγελματίες ή φοιτητές της ειδικότητας «Συντηρητής Έργων Τέχνης»
Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στο σεμινάριο είναι να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 1ο έτος σπουδών στη Συντήρηση Έργων Τέχνης ή έργων Ζωγραφικής γιατί το Α΄ & Β΄ εξάμηνο είναι κοινό στις ειδικότητες "Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής" & "Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων".
- Φοιτητές, απόφοιτοι ή επαγγελματίες Αρχαιολόγοι, Ιστορικοί της Τέχνης, Συντηρητές, κτλ.

Σκοπός

Σκοπός του Ετήσιου Σεμιναρίου Εξειδίκευσης «Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής» είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές μια ολοκληρωμένη γνώση στα βασικά στάδια συντήρησης έργων ζωγραφικής τέχνης σε χαρτί, ύφασμα, ξύλο, φορητή εικόνα, τοιχογραφία και ελαιογραφία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν πρακτικά και να εργαστούν στον πολύ σημαντικό κλάδο της Συντήρησης Έργων Τέχνης ως συντηρητές, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 205 ωρών.

Περιγραφή σεμιναρίου

 Το πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικά & εργαστηριακά μαθήματα συντήρησης για:

  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ
  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ
  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΞΥΛΟΥ - ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΥ
  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΟΡΗΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

 Όλες οι ενότητες θα ακολουθήσουν το εξής πρόγραμμα σπουδών:

1η εβδομάδα θα αφορά καταγραφές-αποτυπώσεις & 1ο καθαρισμό,
η 2η εβδομάδα απεντομώσεις ή αφαλατώσεις,
3η & 4η εβδομάδα στερεωτικές ή σταθεροποιητικές εργασίες,
5η & 6η χημικοί καθαρισμοί,
η 7η ή και 8η επικαλύψεις-προστασία
Αναφορά εργασιών-συμπεράσματα-έκθεση σε μουσεία.

Οι σπουδαστές του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν πρακτικά όλη την διαδικασία και να εκπονήσουν ατομικά έργα.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η συνολική διάρκεια του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου ανάγεται στις 205 ακαδημαϊκές ώρες.

Τα μαθήματα υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΠΑΣΤΕΡ, Τσιμισκή 45, μια φορά/ εβδομάδα (5 ακαδημαϊκές ώρες/μάθημα).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος παρέχεται Βεβαίωση Σπουδών Πιστοποιημένη από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΑΣΤΕΡ , (με την αδειοδότηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Οι σπουδαστές παρακολουθούν το πρόγραμμα Εξειδίκευσης σε αποκλειστικά δια ζώσης παρακολούθηση του προγράμματος στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι πρακτικό. Τα μαθήματα γίνονται στο εργαστήριο Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής

Τα δίδακτρα σου περιλαμβάνουν:

  • τα ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ μαθήματα σε κλειστό τμήμα, συνολικής διάρκειας 205 ωρών
  • την Βεβαίωση Σπουδών ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΗ το Υπουργείο Παιδείας,
  • E-book με σημειώσεις που θα διδαχτείτε στην πορεία των μαθημάτων,
  • Πρόσβαση στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του Ομίλου ΠΑΣΤΕΡ
  • ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια πάνω σε σχετικούς τομείς ενδιαφέροντος

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.