Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

''ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ'': Η Μετουσίωση της Ιστορίας σε Τέχνη στην Ποίηση του Κ. Π. Καβάφη

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ στο Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Τέχνες

Εισηγητής

Μαρία-Ζωή Πετροπούλου
Ιστορικός-Εκπαιδευτικός. Αριστούχος απόφοιτος του Tμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Κάτοχος PDhil και Master of Studies Αρχαίας Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στη Θρησκευτική και Πολιτισμική Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Η διατριβή της εκδόθηκε από το OUP με τίτλο “Animal Sacrifice in Ancient Greek Religion, Judaism, and Christianity, 100BC to AD200”, 2008 (repr. 2012). Έχει εργαστεί ως βοηθός επιγραφολόγου παράλληλα με τις μεταπτυχιακές της σπουδές, αλλά και ως μεταφράστρια, ενώ από το 2003 είναι καθηγήτρια στο International Baccalaureate Diploma Programme του Κολλεγίου Ψυχικού. Συνεχίζει να δημοσιεύει ιστορικές μελέτες της σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ, τελευταία, αρθογραφεί στο blog της Huffpost.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το μάθημα σκοπό έχει να αναδείξει τη στοχευμένη επιλογή ιστορικού υλικού που κάνει ο Καβάφης στα ιστορικά του ποιήματα, βασιζόμενος στις προσωπικές του προτιμήσεις και εκτιμήσεις. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στους λογοτεχνικούς τρόπους με τους οποίους ο Καβάφης διατηρεί άθικτη την ιστορική αλήθεια, αλλά, παράλληλα, τη σχολιάζει στοχαστικά. Σε κάποιες συναντήσεις παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα σύγκρισης των πρωτότυπων ποιημάτων με τις αγγλικές τους μεταφράσεις. Θεματολογία:
- Το ιστορικό υπόβαθρο των ποιημάτων του Καβάφη (ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδος)
- Το απόσταγμα της Ιστορίας είναι η Ομορφιά: «Οροφέρνης», «Καισαρίων»
- Η Ιστορία ως Σκηνή και η Σκηνή ως μέσο να παρουσιαστούν ιστορικά γεγονότα: «Αλεξανδρινοί βασιλείς», «Περιμένοντας τους Βαρβάρους»
- Ελληνική Φιλοσοφία και η Ερμηνεία της Ιστορίας: «Η Μάχη της Μαγνησίας», «Ο Βασιλεύς Δημήτριος»
- Η κεντρική ιδέα της Ελληνικής Ιστορίας: «Στα 200 π.Χ.»
- Εργαστήριο σε συγκεκριμένα ποιήματα που έχουν επιλέξει οι σπουδαστές, με στόχο να παρουσιάσουν την καβαφική θέαση της Ιστορίας

Η ύλη ολοκληρώνεται σε δύο περιόδους.

Πληροφορίες συμμετοχής

Τρίτη / 7:15-8:45 μ.μ., Διάρκεια: 6 Εβδομάδες

Κόστος Συμμετοχής

110€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.