Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ηχοϊστορίες , παραμύθια, μύθοι & παραλογές: ο αφηγηματικός λόγος στη μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Το Πολύτεχνο
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ (ΜSc Μουσικοπαιδαγωγός)

Περιγραφή σεμιναρίου

Η αφήγηση ιστοριών από τα παιδιά συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής τους ικανότητας. Συγκεκριμένα, η αφήγηση συμβάλλει στην ανάπτυξη λεξιλογίου και συντακτικού, στην κατανόηση κειμένων , την ανάπτυξη της φαντασίας. Η ανάπτυξη της δεξιότητας για αφηγηματικό λόγο οδηγεί επίσης σε σχολική πρόοδο αλλά και στην κοινωνική επαφή με τους άλλους.

Είναι ιδιαίτερα θετικό να δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά ώστε να εξασκούν τις αφηγηματικές δεξιότητες παραγωγής και κατανόησης του λόγου. Η αφηγηματική δεξιότητα αναδύεται σε περιβάλλοντα όπου οι κοινωνικοί, οι γνωστικοί αλλά και οι συναισθηματικοί παράγοντες δημιουργούν πλαίσιο θετικών εμπειριών.

Τόσο οι πρώτες προφορικές αφηγήσεις των μικρών παιδιών όσο και τα αφηγηματικά κείμενα που αφορούν τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πρόσφορο υλικό για να αξιοποιηθεί στην μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση Orff. Το τρίπτυχο «μουσική-κίνηση-λόγος», που υποστηρίζεται από την προσέγγιση Orff, αξιοποιεί τόσο πεζά κείμενα, για παράδειγμα, παραμύθια και μύθους όσο και έμμετρα όπως ποιήματα , τραγούδια, παραλογές .
Στα σεμιναριακά μαθήματα θα επεξεργαστούμε διάφορα αφηγηματικά είδη συνδέοντας μουσική, κίνηση και λόγο όπως προτείνει η Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff.
1. Δημιουργία Ηχοϊστορίας / Δημιουργία παραμυθιού
2. Γνωριμία με μύθους και παραλογές / Μεταμορφώσεις αφηγηματικών κειμένων σε δρώμενα
3. Κατευθύνσεις και ερεθίσματα για να δημιουργούμε δικά μας κείμενα με στόχο την μουσικοκινητική τους απόδοση.

Πληροφορίες συμμετοχής

Το σεμινάριο προσφέρεται και για παρακολούθηση εξ αποστάσεως εφόσον κριθεί απαραίτητο ή το επιθυμεί ο συμμετέχοντας χωρίς να παρακωλύεται ο βιωματικός του χαρακτήρας.

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.