Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Οι έννοιες της συγγένειας και της φροντίδας στην υιοθεσία, στην αναδοχή και στην ιδρυματική περίθαλψη

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της παιδικής προστασίας και επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους μερικά εργαλεία σκέψης πάνω στη δουλειά τους με παιδιά και γονείς: κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και δικηγόρους. Απευθύνεται επίσης και ενδιαφερόμενους για αυτά τα ζητήματα.

Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδείξει την ανάγκη για μια βαθύτερη κατανόηση της διαφοράς, αλλά και της ρευστότητας ανάμεσα στην υιοθεσία και την αναδοχή παιδιού και στην αντίθεσή τους με την ιδρυματική περίθαλψη. Και αυτό, προκειμένου να σκεφτούμε τις δυσκολίες και τις ευθύνες τόσο της κοινωνικής εργασίας, όσο και όλων των φορέων που εμπλέκονται στις τόσο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών και των ενηλίκων.

Περιγραφή σεμιναρίου

Θα συζητήσουμε κριτικά τις τελευταίες εξελίξεις στη ρύθμιση και τον ελέγχο της διακίνησης των παιδιών στην Ελλάδα, δηλαδή το πρόσφατο νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή και τα εθνικά μητρώα που δημιουργούνται για την διεκπεραίωση αυτών των διαδικασιών. Χρησιμοποιώντας τις έννοιες «συγγένεια» και «φροντίδα» ως εργαλεία αναλυτικής σκέψης, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις διαφορές των διαφόρων λύσεων όσον αφορά την προστασία και την υποστήριξη των παιδιών σε ανάγκη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν τα πρακτικά ζητήματα των επαγγελματικών αυτοματισμών και οι παρενέργειές τους. Η ανάγκη ασφαλούς αποϊδρυματοποίησης των παιδιών και οι κίνδυνοι της ιδεολογικής υπερβολής, αλλά και αυτή του ουσιαστικού ελέγχου των φορέων παιδικής προστασίας. Έμφαση θα δοθεί στην άγνοια των κοινωνικών υπηρεσιών και γενικότερα των φορέων παιδικής προστασίας, ότι διαχειρίζονται τους συγγενικούς δεσμούς και την μετέπειτα ζωή των παιδιών σε βάθος χρόνου.
Τελικά θα επιμείνουμε στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών για στέρεες σχέσεις συγγένειας και υγιείς σχέσεις φροντίδας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Το σεμινάριο αυτό είναι επίσης μέρος των επιλεγόμενων σεμιναρίων για το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΜΕΠΕ.

Ημερομηνίες: Τρίτη, 3/3, 10/3, 17/3, 31/3
Ημέρα/Ώρες: Τρίτη, 19:00 – 21:30
Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Κόστος Συμμετοχής

60€+ΦΠΑ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.