Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Δημιουργικές Θεραπείες

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Universal Training
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Αντιγόνη Κεμερλίογλου, MSc
Η Αντιγόνη Κεμερλίογλου, MSc είναι Ψυχολόγος- Παιγνιοθεραπεύτρια- Επόπτρια. Έχει συνεργαστεί με Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στον τομέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης. Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία σε τομείς που ειδικεύονται στην Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική. Διατηρεί γραφείο όπου βλέπει παιδιά, γονείς, εφήβους, και ενήλικες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, και κάνει επαγγελματική εποπτεία σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και ειδικούς ψυχικής υγείας.
Αλεξάνδρα Χατζησταύρου
Η Αλεξάνδρα είναι Ψυχολόγος ( B.Sc. in Psychology, University of Central Lancashire, UK) μεμεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία ( M.Sc. in Person-Centered Counselling, University of Strathclyde, UK) . Είναι πτυχιούχος βιολιού και κάτοχος διπλώματος στη Μουσικοθεραπεία (Music College of Thessaloniki – Music Therapy Centre of Thessaloniki with the staff New York University, USA). Είναι επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου για την οικογένεια “MYFAMILYNEST” με έδρα την Αθήνα.
Iουλία Βεντουράτου
Η Iουλία Βεντουράτου έχει σπουδάσει Ομαδική Ανάλυση και Ψυχοθεραπεία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Μd στην Ειδική Αγωγή , Εικαστικές Τέχνες στη Βακαλό και Παιδαγωγική Waldorf . Έχει εργαστεί εκτενώς ως ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ως σύμβουλος γονέων και έχει συντονίσει πολλές Ψυχοθεραπευτικές ομάδες μέσω Εικαστικών Τεχνών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Παιγνιοθεραπεία | Μουσικοθεραπεία | Εικαστική θεραπεία

Τρεις δυναμικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με έμφαση στη διαδικασία της δημιουργίας και όχι στο τελικό προϊόν, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει σπουδές στην Τέχνη για να τις εφαρμόσει. Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να θεραπευτούν αξιοποιώντας τη φαντασία τους και τις διάφορες μορφές δημιουργικής έκφρασης!

Παιγνιοθεραπεία
Η Παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί το παιχνίδι και τις διάφορες μορφές του (παραμύθια, μύθους, ζωγραφική, ρόλους, θεραπευτικές κάρτες, άμμο, μινιατούρες, αθύρματα, πλαστελίνη, πηλό, κολλάζ, κίνηση, κ.ά.) για να ενεργοποιήσει το δημιουργικό δυναμικό του ατόμου ώστε να φτάσει στην αυτοϊαση. Το πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα Παιγνιοθεραπείας είναι βιωματικό-εκπαιδευτικό. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται με βιωματικό τρόπο, ενώ ακολουθεί η σύνδεσή τους με το θεωρητικό υπόβαθρο της Παιγνιοθεραπείας. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι συμμετέχοντες διευκολύνονται στην αυτοέκφρασή τους και στην ανάπτυξη του δημιουργικού τους δυναμικού με έναν μη απειλητικό τρόπο. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας της Παιγνιοθεραπείας, αλλά και της εφαρμογής της σε διαφορετικούς πληθυσμούς (κλινικούς, μη κλινικούς), καθώς και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (παιδιά, εφήβους, ενήλικες).

Θεματικές Ενότητες:

  • Λήψη ιστορικού - Ο ρόλος των γονέων στη θεραπεία (Συμβουλευτική, Διαγνωστικό παιχνίδι με γονείς)
  • Διάγνωση / Αξιολόγηση του παιχνιδιού του παιδιού
  • Θεραπευτικό συμβόλαιο - Αποσαφήνιση στόχων - Όρια - Εμπιστευτικότητα
  • Η θεραπευτική σχέση
  • Πώς στήνεται το δωμάτιο Παιγνιοθεραπείας: Κατάλληλα υλικά, επιλογή παιχνιδιών κ.ά.
  • Ο Παιγνιοθεραπευτής: Ιδιότητες, αξίες, δεξιότητες
  • Παιγνιοθεραπεία με παιδιά - εφήβους - ενήλικες: Ομοιότητες και διαφορές
  • Το μαγικό χαλί

Μουσικοθεραπεία
Η μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας όπου η μουσική αποτελεί το κύριο μέσο για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων. Η μουσική γίνεται ένα μέσο με το οποίο το άτομο μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του, να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση εαυτού, να αναπτύξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσικοθεραπεία δεν έχει στόχους εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς. Ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δε διδάσκει στο άτομο μουσική, ούτε το παρακινεί να παίξει με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Τέλος, δεν υπάρχουν καλλιτεχνικά ή αισθητικά κριτήρια αξιολόγησης.

Θεματικές Ενότητες:

  • Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία
  • Τεχνικές της Μουσικοθεραπείας
  • Μουσικοθεραπεία και Ειδική Αγωγη
  • Μουσική και Εκπαίδευση
  • Μουσική και Ιατρική
  • Δεκτική Μουσικοθεραπεία - Workshop
  • Ψυχοθεραπεία μέσω Εκφραστικών Τεχνών - Workshop

Εικαστική Θεραπεία
Εισαγωγή στην ομαδική εικαστική θεραπεία, σε βιωματικό και θεωρητικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη βασική δομή και λειτουργία της προσέγγισης, πρώτα σε βιωματικό επίπεδο - έπειτα η εμπειρία θα πλαισιωθεί από μια εισαγωγή στους βασικούς θεωρητικούς άξονες.

Θεματικές Ενότητες:

  • Γνωριμία Ομάδας
  • Ομαδική Ανάλυση και Ψυχοθεραπεία
  • Ομαδική Ψυχοθεραπεία μέσω Αντικειμένου
  • Χρήση Εικαστικών Αντικειμένων στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία & εμπλοκή με τα υλικά
  • Εφαρμογή σε διαφορετικές ηλικίες και παθολογίες
  • Βιωματικές Ομάδες

Πληροφορίες συμμετοχής

 Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επιλέξουν ένα από τα ακόλουθα:

Α) να παρακολουθήσουν και τις 3 ενότητες καταλήγοντας σε ένα συνθετικό μοντέλο όπου θα μάθουν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο τι πρεσβεύει η κάθε προσέγγιση , ενώ στο τέλος θα κάνουν τη δική τους σύνθεση αξιοποιώντας στοιχεία, τεχνικές της κάθε θεραπείας στοχευμένα και εξατομικευμένα ώστε να πετύχουν τους κλινικούς τους στόχους.

Β) να παρακολουθήσουν την προσέγγιση της επιλογής τους αξιοποιώντας την ως εργαλείο, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.