Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Δικαστική Ψυχολογία: Αξιολόγηση Ανηλίκων/ Πραγματογνωμοσύνη

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Τσαγκαρλή Εβίτα, MSc Ψυχολόγος,
Η Εβίτα Τσαγκαρλή σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής πολιτικής. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια πάνω σε μια ευρεία γκάμα θεραπευτικών προσεγγίσεων και τεχνικών. Εργάζεται ως ψυχολόγος από το 2005 σε διάφορα κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια, όπως Ψυχιατρικές Κλινικές, σχολεία, Διεθνής ερυθρός σταυρός, ενώ δουλεύει ιδιωτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης με παιδιά και εφήβους εδώ και 13 χρόνια. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ιατροδικαστές, πραγματογνώμονες, αστυνομικούς, νομικούς, άτομα με ενδιαφέρον προς την δικαστική ψυχολογία και τη νομική πράξη.

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες πάνω στα πρωτόκολλα της συνέντευξης (forensic interview) των ανηλίκων, τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές, καθώς και τους τρόπους οργάνωσης των πληροφοριών στη δικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Περιγραφή σεμιναρίου

Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας μιας ποινικά κολάσιμης πράξης, όπως είναι η κακοποίηση/ παραμέληση/ ενδοοικογενειακή βία, όπου εμπλέκονται παιδιά, η αξιολόγηση των ανηλίκων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας. Ο ειδικός ψυχικής υγείας χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλους ειδικούς, ιατροδικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο συνέντευξης του ανήλικου, ώστε να οδηγηθεί η έρευνα στη σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει η «τέλεια» συνέντευξη, καθώς πολλοί παράγοντες υπεισέρχονται, όπως η ηλικία του παιδιού, το αναπτυξιακό στάδιο, πιθανές αναπηρίες, ψυχικό τραύμα, ο χρόνος της συνέντευξης, και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο ειδικός ψυχικής υγείας χρειάζεται ευελιξία, εργαλεία και ευρείς γνώσεις, ώστε να αξιολογήσει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά το παιδί που εμπλέκεται σε μια δικαστική διαδικασία αλλά και να οργανώσει τις πληροφορίες στην τελική έκθεση, τη δικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40 ευρώ
(35 ευρώ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.