Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) στους εκπαιδευτικούς

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΙΕΚ Εκπαιδευτική Ένωση
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Η Νάνσυ Ψημενάτου είναι συνθετική θεραπεύτρια, συγγραφέας, επόπτρια συμβούλων και ιδρύτρια των Μαθημάτων Ζωής. Μετά την αποφοίτησή της από το Ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε πρόγραμμα σπουδών στη Ψυχολογία, ακολούθησε πρόγραμμα στη Συμβουλευτική (CPCAB). Συνέχισε τις σπουδές της σε θέματα που αφορούν τη συμβουλευτική πένθους και τη θεραπεία Gestalt (Stonebridge College). Ολοκλήρωσε το B.A της στη Συνθετική θεραπεία (Middlesex University). Συνέχισε τις σπουδές της σε θέματα εποπτείας συμβούλων ψυχικής υγείας (COSCA). Η πιο πρόσφατη εκπαίδευση της αφορά την Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη Διαχείριση του Συναισθηματικού και Ψυχικού τραύματος στο ΕΚΠΑ.
Το συγγραφικό της έργο αποτελείται από δύο βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φίλντισι: «Πένθος στο Ταξίδι στη Χώρα του Παράδοξου», 2η Έκδοση συμπληρωμένη και το «Ημερολόγιο Διαχείρισης της απώλειας: 365 + 1 ημέρες …Χωρίς».

Περιγραφή σεμιναρίου

Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης. Καθώς ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν περιορίζεται μόνο μέσα στη σχολική αίθουσα, αλλά απαιτεί την αλληλεπίδρασή του με πολλούς παράγοντες το άγχος κυριαρχεί στην επαγγελματική, αλλά και την προσωπική του ζωή. Διαδικαστικά ζητήματα, επικοινωνία με γονείς, συναδέλφους, αλλαγές σχολείων, χαμηλές απολαβές, η υποβάθμιση της εκπαίδευσης κοκ συνδυασμένα με ένα περιβάλλον εργασίας που στερεί την ικανοποίηση φέρνουν τους εκπαιδευτικούς στα όρια τους, εκθέτοντάς τους σε σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το σεμινάριο

Η κατανόηση της έννοιας της επαγγελματικής εξουθένωσης κρίνεται απαραίτητη, καθώς η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής του συνδρόμου αυτού. Θα επιχειρήσουμε να διαφοροποιήσουμε την έννοια του εργασιακού άγχους με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης και θα προσεγγίσουμε το συνδετικό τους κρίκο δηλαδή το άγχος – με βιωματικές ασκήσεις.

Θα εμβαθύνουμε στα στάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης αναλύοντας παρεμβάσεις σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Θα εστιάσουμε σε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας εκπαιδευτικός να λάβει ικανοποίηση από την εργασία του και θα αναφερθούμε εκτενώς στην προφύλαξη του εαυτού από το σύνδρομο αυτό. Το βιωματικό μέρος συμπεριλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στην αυτό- αξιολόγηση.

Η προσωπική ζωή ενός εκπαιδευτικού δεν πρέπει ούτε να υποτιμάται, ούτε να παραμερίζεται. Στο τελευταίο μέρος του σεμιναρίου θα εξερευνήσουμε τον τρόπο που η προσωπική ικανοποίηση από την επίτευξη προσωπικών στόχων μπορεί να προέρθει και από δραστηριότητες εκτός του επαγγελματικού ρόλου. Το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου στοχεύει στην κατανόηση ότι η ικανοποίηση από την προσωπική ζωή χρησιμεύει και ως ασπίδα έναντι του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πρακτικά θέματα
- Η ώρα έναρξης του σεμιναρίου είναι 10.00 π.μ., αλλά η προσέλευση θα γίνεται από τις 09.30 π.μ. Αν κάποιος αδυνατεί να προσέλθει στην ώρα του θα μπορεί να εισέλθει μόνο μετά το πέρας των βιωματικών ασκήσεων, καθώς αυτές είναι αδύνατο να διακοπούν.
· Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια

Η δομή και ο τρόπος της παρουσίασης του σεμιναρίου περιλαμβάνει:
· Θεωρία εμπλουτισμένη με εικόνες και τέχνη
· Παραδείγματα
· Μελέτες Περίπτωσης
· Πρόσθετη Βιβλιογραφία και παραπομπές στο διαδίκτυο
· Βιωματικές ασκήσεις
· Φάκελος εκπαιδευτικού υλικού

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.