Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολύ γνωστή για τα πολλά, αλμυρά, παραδοσιακά της πιάτα, αλλά έχει και μία γλυκιά πλευρά που συχνά μένει στο περιθώριο. Τα γλυκά αναμφισβήτητα αποτελούν πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης, ενώ είναι ο καλύτερος φίλος μας από τις χαρές μέχρι και τις λύπες μας, τις ξέγνοιαστες και γεμάτες αρώματα παιδικές μας αναμνήσεις και τις σημαντικότερες στιγμές μας, ως ενήλικες. Μπορούν να ελαφρύνουν τον πόνο και να αναδείξουν την φιλόξενη καρδιά μας.
Τα παραδοσιακά γλυκά βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι και προσφέρονται απλόχερα ως κεράσματα στους καλεσμένους εδώ και χιλιάδες χρόνια, λίγοι όμως ξέρουν την ιστορία του κάθε γλυκού. Είναι αλήθεια πως οι γλυκές παραδοσιακές συνταγές είναι στην αφάνεια ενώ από πίσω τους κρύβονται πολλά ιστορικά ήθη και έθιμα. Από τις Κυκλάδες μέχρι την Βόρεια Ελλάδα, θα συναντήσουμε σε κάθε γωνιά όλων των ειδών τα παραδοσιακά γλυκά που απολαμβάνει κανείς στην χώρα μας. Μερικά παραδείγματα; Το γλυκό του κουταλιού και τα αμυγδαλωτά. Το γλυκό του κουταλιού δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος συντήρησης, σοδιάς που περίσσευε στην Ελλάδα πριν από αιώνες. Αντικαθιστά επάξια τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά όπου απλώνονταν στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία που ακολουθείται κρατάει στο χρόνο αναλλοίωτο το γλυκό μέσω του βρασίματος και της ειδικής συντήρησης μέσα σε σιρόπι. Μια διαδικασία που από ανάγκη έγινε μια απολαυστική συνήθεια.
Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν μαρμελάδες, λικέρ και άλλα πολλά παραδοσιακά καλούδια. Τα αμυγδαλωτά από την άλλη είναι μοσχομυριστά, γεμάτα αμύγδαλο και στολισμένα με ζάχαρη άχνη. Θεωρούνται ένα παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό, με τη ζάχαρη άχνη να συμβολίζει την αγνότητα και την ευτυχία της ημέρας. Πάντα συνόδευε τις χαρές, τους γάμους, τις βαφτίσεις, τους αρραβώνες και τις γιορτές. Πάμε για ένα ταξίδι στην παράδοση;
Σεμινάριο Παραδοσιακά Γλυκά
- Γαλακτομπούρεκο και Μπακλαβάς, χειροποίητο φύλλο κρούστας
- Εκμέκ κανταϊφι, Λουκουμάδες και Εργολάβοι (αμυγδαλωτά)
- Χαλβάς Φαρσάλων, δίπλες, καρυδόπιτα
- Σάμαλι, Ρεβανί και καλτσούνια με χειροποίητη ζύμη
- Μπουγάτσα και πορτοκαλόπιτα με σωστό σιρόπιασμα