Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Άγχος και Φοβίες στα Παιδιά: Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε;

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Ρέρα Ειρήνη, MSc Παιδοψυχολόγος , Dipl. Αθλητική Ψυχολόγος
Η Ειρήνη Ν. Ρέρα σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2007. Το 2010 συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο, στο πεδίο της Σχολικής Ψυχολογίας, και πρόσφατα ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. στον τομέα της Παιδοψυχοπαθολογίας. Έχει ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία (Diploma in Sport Psychology for Peak Performance, Ashworth College, USA) και εργάζεται σταΤμήματα Υποδομής και Ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το 2013, όπου ασχολείται με την ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους. Επίσης πραγματοποιεί συνεδρίες με παιδιά και εφήβους αθλητές αλλά και γονείς για θέματα που άπτονται του αθλητισμού αλλά και της ψυχολογίας γενικότερα. Η κα. Ρέρα συνεργάζεται με Συλλόγους Γονέων διαφόρων σχολείων, Ακαδημίες Ποδοσφαίρου και άλλους φορείς, παραδίδοντας σεμινάρια- διαλέξεις γύρω από θέματα ψυχολογίας που απασχολούν τους γονείς αλλά και τα παιδιά. Πιστεύει ότι η εξερεύνηση και η ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών κάθε ατόμου αποτελεί το κλειδί για την επίτευξης της κορυφαίας αθλητικής επίδοσης, την πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών, αλλά και την κατάκτηση της ατομικής ευτυχίας.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς,φροντιστές, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, επαγγελματίες στα κοινωνικά επαγγέλματα και φοιτητές.

Σκοπός

Στόχος του σεμιναρίου είναι η πληροφόρηση γύρω από το άγχος και τις φοβίες που συναντούν τα παιδιά και οι έφηβοι σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας μορφής ψυχοπαθολογίας και τη θεραπευτική διαχείρισή της. Βασικό μέλημα του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η ικανότητα του σωστού διαχωρισμού ανάμεσα στο φυσιολογικό και το δυσλειτουργικό άγχους ώστε να αποφευχθεί η αυθαίρετη ψυχοπαθολογικοποίηση φυσιολογικών αναπτυξιακών συμπεριφορών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Αισθήματα ταραχής, ανησυχίας έντασης και στρες μπορούν να αποκαλούνται «άγχος», το οποίο συχνά συνοδεύεται από μία κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο ερέθισμα που το προκαλεί, ή μπορεί να εκδηλώνεται στα πλαίσια μίας ψυχιατρικής διαταραχής. Υπάρχουν αρκετοί διαχωρισμοί του άγχους με βάση την έντασή του, το πότε αυτό εκδηλώνεται, τη διάρκειά του και άλλα κριτήρια που το κατηγοριοποιούν, ενώ η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί μία βασική φάση κινδύνου ανάπτυξης συμπτωμάτων και διαταραχών άγχους ήπιας ή πιο σοβαρής μορφής. Επίσης αρκετές μορφές φόβων ή φοβιών εμφανίζονται σε διάφορα στάδια της παιδικής ηλικίας, κάποιες φορές ως κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας και κάποιες άλλες ως σύμπτωμα μιας δυσλειτουργικής κατάστασης στην οικογένεια ή το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού. Οι ιδιαιτερότητες της αναπτυξιακής φάσης της παιδικής και εφηβικής ηλικίας καθιστά αναγκαία την πρώιμη αναγνώριση,την σωστή διαφοροδιάγνωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, ειδικά όταν επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα του παιδιού.

Θεματικές ενότητες

Α. -Άγχος στην παιδική και εφηβική ηλικία
-Είδη και αίτια του άγχους στα παιδιά
-Φόβος και φοβίες
-Ταξινόμηση του άγχους στην παιδική και εφηβική ηλικία
- Αγχώδεις διαταραχές παιδιών στον ελληνικό πληθυσμό
-Άγχος και φύλο

Β.-Θεραπευτικά μοντέλα
-Άγχος και προστατευτικοί παράγοντες στην οικογένεια
-Παρουσίαση περιπτώσεων
-Ερωτήσεις/Συζήτηση

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€
35€ για ανέργους, φοιτητές & ΑΜΕΑ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.