Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Αποτελεσματικές Τεχνικές στην Παιγνιοθεραπεία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Mαρία Ορφανίδου, MSc Ψυχολόγος Υγείας Η Μαρία Ορφανίδου είναι Ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία υγείας και ειδίκευση στην Παιγνιοθεραπεία. Έχει εκπαιδευτεί σε ψυχοθεραπευτικά προγράμματα διαφορετικών κατευθύνσεων. Έχει συνεργαστεί με συλλόγους, το μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και σε σχολεία, νηπιαγωγεία σε προγράμματα συναισθηματικής ανάπτυξης, κοινωνικών δεξιοτήτων, πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης και προαγωγής της υγείας.Παράλληλα διατηρεί γραφείο όπου βλέπει παιδιά, εφήβους, γονείς και ενήλικες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Έχει εργαστεί με τους γιατρούς του κόσμου, TerresdesHommes και συνεχίζει με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και εγγεγραμμένη στο Ευρωπαικό μητρώο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων (EuroPsy— EFPAClinical/HealthEducation)

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και σε όσους εργάζονται με παιδιά και γονείς.

Σκοπός

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να φέρει σε επαφή τους ειδικούς με τη παιγνιοθεραπεία μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με τη χρήση διάφορων μέσων που επιτρέπουν την έκφραση της ψυχικής κατάστασης του παιδιού. Θα παρουσιαστούν παιχνίδια και τεχνικές που αφορούν παιδιά κυρίως ηλικίας 4-12 αλλά κάποια από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και άλλα σε κοινές συνεδρίες με γονείς. Η παρουσίαση των παιχνιδιών θα γίνει με βιωματικό τρόπο.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά. Σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι μ’ ένα ασφαλή και φυσικό τρόπο για τα παιδιά.Το παιχνίδι αποτελεί το μέσο έκφρασης της ψυχικής κατάστασης του παιδιού.Έτσι, με το παιχνίδι δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος, να εκφράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα του, να ανακαλύψει τη δημιουργική πλευρά του και τις ικανότητες του ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση του και να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα δίνοντας λύσεις στις δυσκολίες του. Το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος μέσων (εικαστικές μέθοδοι, κουκλόσπιτο, αμμοδοχείο, χορός, κίνηση, ρόλοι, μουσική κ.α) που διευκολύνουν την συναισθηματική έκφραση και οδηγούν στην επίλυση των δυσκολιών του.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
• Τι είναι η παιγνιοθεραπεία
• Παιχνίδια που επιτρέπουν την έκφραση των συναισθημάτων
• Παιχνίδια που διευκολύνουν τη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων
• Παιχνίδια που διευκολύνουν τον αυτό-έλεγχο και τη συγκέντρωση
• Παιχνίδια που στοχεύουν στην επίλυση δυσκολιών
• Παιχνίδια για τη σωστή αναπνοή και χαλάρωση
• Παιχνίδια για κοινές συνεδρίες γονέων και παιδιών

Πληροφορίες συμμετοχής

Ολιγομελή τμήματα
Βιωματικός χαρακτήρας εισήγησης
Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής & υλικού/ σημειώσεων

Κόστος Συμμετοχής

40€
35€ για ανέργους & φοιτητές

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.