Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Αξιοποίηση των Μουσείων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Βάια Μανώλη, Υποψήφια Διδάκτορας του ΕΚΠΑ-ΤΕΑΠΗ

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ή επαγγελματίες που ασχολούνται με προγράμματα σε μουσεία, οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ανακαλύψουν τρόπους αξιοποίησης των μουσείων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, απευθύνεται σε φοιτητές που μελλοντικά θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση στο χώρο του σχολείου ή του μουσείου. Τέλος απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να κατανοήσουν την ιδιαίτερη σημασία του μουσείου στην μαθησιακή διαδικασία αλλά και την καθημερινή ζωή του παιδιού τους και να μάθουν πώς οι ίδιοι μπορούν να αξιοποιήσουν μια αντίστοιχη εμπειρία.

Σκοπός

Στόχος της παρούσας επιμόρφωσης είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες ώστε να είναι σε θέση:
• Να αναγνωρίσουν την ιδιαίτερη σημασία του μουσείου ως ένα πολύτιμο εργαλείο πολλαπλού εγγραμματισμού
• Να ανακαλύψουν τους τρόπους διασύνδεσης του μουσείου με το σχολείο και την αναγκαιότητα της συνεργασίας τους
• Να κατανοήσουν την υποστήριξη των ΤΠΕ στη δημιουργία ελκυστικών περιβαλλόντων μάθησης και στο μουσείο
• Να εμπλακούν σε βιωματικές δράσεις και να εξοικειωθούν με υλικό και μεθόδους που προωθούν την ανάπτυξη ή την εξέλιξη δεξιοτήτων
• Να οδηγηθούν σε συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσης της σχέσης του παιδιού με το μουσείο.

Περιγραφή σεμιναρίου

Στην σημερινή διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα η εκπαίδευση έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις για να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες αλλά και τις διαχρονικές ανάγκες του ανθρώπου.
Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα χρειάζεται να συνεργαστούν με άλλους φορείς οι οποίοι συνεισφέρουν στην παραγωγή γνώσης όπως τα μουσεία (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2000). Τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών αναθεωρούν το περιεχόμενο και τη διαδικασία προσέγγισης της μάθησης και εισάγουν καινοτομίες που σχετίζονται με τη διδασκαλία των μαθημάτων και με την καλλιέργεια δεξιοτήτων (Βοσνιάδου, 2006). Τα μουσεία αποκτούν σημαντικό ρόλο γιατί αποτελούν εν δυνάμει χώρο μάθησης και εκπαίδευσης για όλους (Φιλιππουπολίτη 2014), ο οποίος υιοθετεί καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εξαιρετικά σημαντικός αναδεικνύεται ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και να διευκολύνουν τη μάθηση μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελκυστικού και πλούσιου σε ερεθίσματα (Τζιμογιάννης, 2007).
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συγκεκριμένη επιμόρφωση με σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τρόπους για την αξιοποίηση του μουσείου στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και για την δημιουργία θετικών μουσειακών εμπειριών για τα παιδιά.

Κόστος Συμμετοχής

Έως 17/05/2018
Μειωμένη Συμμετοχή: 45€ (Φοιτητές – Άνεργοι)
Κανονική Συμμετοχή: 55€ (Εκπαιδευτικοί, Επαγγελματίες, Ιδιώτες)
Εκπρόθεσμη ή Απευθείας Εγγραφή: 65€
Κατόπιν διαθεσιμότητας και τηλεφωνικής επικοινωνίας

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.