Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΡΟΕΣ-Κέντρο Αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Αφροδίτη Φουτρή
Η Αφροδίτη Φουτρή σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δραματοθεραπεία στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών και αυτή την περίοδο παρακολουθεί Μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη. Έχει κάνει σπουδές Θεάτρου δείχνοντας ιδαίτερο ενδιαφέρον για το παιδικό θέατρο και το παραμύθι. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με την ψυχική υγεία, τη θεραπεία μέσω τέχνης και το θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες μέσω ανακοινώσεων και βιωματικών εργαστηρίων. Από το Δεκέμβριο του 2007 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ως Κοινωνιολόγος συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ως Δραματοθεραπεύτρια συνεργάζεται με το κέντρο Αυτογνωσίας-Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης ΡΟΕΣ διοργανώνοντας βιωματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια Δραματοθεραπείας και ατομικές συνεδρίες σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά'.Εχει συνεργαστεί με διάφορες Κοινωνικές Οργανώσεις και δομές ψυχικής υγείας(ΚΜΟΠ,ΑΡΣΙΣ,ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΝ,ΔΕΚΚΑΕ, ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΑΛΥΨΩ), προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε άτομα και ομάδες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό. Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια καθηγητών στα πλαίσια της ανάπτυξης της δημιουργκής διαδασκαλίας και ως σύμβουλος απασχόλησης σε ειδικές ομάδες γυναικών και μεταναστών. Είναι πιστοποιημένη σύμβουλος του ΕΚΕΠΙΣ, μέλος της ένωσης Δραματοθεραπευτών και εκπαιδευόμενη για την εισαγωγή της στην American group psychotherapy Association.
Ζωή Θέμελη
Η Ζωή Θεμελή είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (LSE) και μετέπειτα την Δραματοθεραπεία (University of Roehampton). Στην δραματοθεραπευτική πορεία της στην Αγγλία έχει δουλέψει με εφήβους και γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, παιδιά με σύνδρομο Aspergers και γυναίκες που πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εργάζεται για χρόνια στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού στο Λονδίνο. Τον τελευταίο χρόνο έχει προσφέρει "σεμινάρια εξερεύνησης" που προσφέρουν τον χώρο και τον χρόνο για αφομοίωση των εργασιακών ανησυχιών των υπαλλήλων, βασισμένη σε βασικές αρχές της δραματοθεραπείας. Το προσωπικό της ενδιαφέρον αυτή την περίοδο τριγυρνά στην ιδέα της εκτίμησης του εαυτού, την ενισχυση της αυτογνωσίας και της κατάκτησης αυτής μέσω της Δραματοθεραπείας.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εργαστήρι απευθύνεται και σε όσους ενδιαφερονται να εκπαιδευτούν στη μέθοδο της Δραματοθεραπείας σε επαγγελματικό επίπεδο.

Σκοπός

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας και να μάθουν για τα ωφέλη της μεθόδου ως προς την ανάπτυξη, τη θεραπεία και την αυτογνωσία του ατόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια σειρά από θεωρητικά και βιωματικά εργαστηρία που με βασικό εργαλείο το θέατρο θα κατανοήσουν τον τρόπο που η τέχνη μπορεί να αποτελέσει το μέσο για τη θεραπευτική αλλαγή.

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Δραματοθεραπεία είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας, κατά την οποία η χρήση τεχνικών θεάτρου αλλά και των άλλων τεχνών όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική και ο χορός στοχεύουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, τη θεραπεία και την επίτευξη αλλαγών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έχοντας μια διεπιστημονική μορφή,δανείζεται θεωρίες και πρακτικές από τους χώρους του θεάτρου, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της αναλυτικής ψυχοθεραπείας και του ψυχοδράματος.

Ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες είναι:

Κίνηση, Παίξιμο ρόλων, Συγγραφή ιστοριών, Αναπαράσταση μύθων, Κατασκευή μασκών, Εργασία με ποιήματα, τραγούδια, θεατρικά έργα, Ζωγραφική, Αφήγηση

Τα άτομα που δουλεύουν μέσα σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία κάνουν χρήση τόσο του λόγου όσο και του σώματος τους, ενεργοποιώντας έτσι τη δημιουργικότητα τους, έρχονται σε επαφή με το συναίσθημα τους, αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση τους και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.Επίσης,από τους βασικούς στόχους της Δραματοθεραπείας είναι να ενισχυθεί η ικανότητα του ατόμου να διαφοροποιείται μεταξύ των ποικίλων ρόλων που καλείται να παίξει στην καθημερινότητα του, να τελειοποιεί ένα συγκεκριμένο ρόλο ή να διευρύνει το ρεπερτόριο του.

Η χρήση του συμβολισμού και της μεταφοράς που επιτυγχάνεται σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία βοηθά το άτομο να επαναδιαπραγματευτεί και να αντιμετωπίσει καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Η δραματοθεραπεία αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του συμβολικού κόσμου δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να ανακαλύψει πρακτικές που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που επιθυμεί.

Πληροφορίες συμμετοχής

 Ημερομηνίες διεξαγωγής:16,23/2 και 2,9/3 2018, 18:00-21:00

Κόστος Συμμετοχής

Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.