Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Το Σωφρονιστικό σύστημα: Κατηγοριοποίηση - τρόποι μεταχείρισης Κρατουμένων - Θεραπευτική Παρέμβαση

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά, Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD

Σκοπός

Στο εν λόγω σεμινάριο θα αναλύσουμε το σωφρονιστικό σύστημα από τη γέννησή του έως σήμερα θέτοντας τα πιο κρίσιμα ζητήματα, θα μελετήσουμε τα προγράμματα επανένταξης των φυλακών και τις δυσκολίες τους ενώ θα συζητήσουμε και για τη μεταχείριση επικίνδυνων κρατουμένων.

 

Περιγραφή σεμιναρίου

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η μορφή της εγκληματικότητας εμφανίζεται ευμετάβλητη, το σωφρονιστικό σύστημα στην ουσία του παραμένει άκαμπτο, με την κρίση του θεσμού της φυλακής να είναι ακόμα στο προσκήνιο παρόλο που εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του θεσμού. Παρά τη συνεχή ανάγκη για αναμόρφωση των φυλακών, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η βία κλιμακώνεται και η μεταχείριση των επικίνδυνων κρατουμένων να αποτελεί καίριο ζήτημα, οι μεταρρυθμίσεις και τα προγράμματα επανένταξης παραμένουν πολυπόθητα σχέδια σε πολιτικές ατζέντες. Συνεπώς, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των σωφρονιστικών καταστημάτων έρχονται αντιμέτωποι με μια χίμαιρα την οποία πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι εκείνοι που συνεχώς εκτεθειμένοι καλούνται να επιβάλλουν την τάξη και να έρχονται καθημερινώς αντιμέτωποι με τους κρατούμενους και τα άλυτα προβλήματα των φυλακών.

Θεματολογία σεμιναρίου:
1η μέρα:
Σωφρονιστικά Καταστήματα Ελλάδα: Λειτουργία, δυναμικό, δυνατότητες και προβλήματα
Είδη Σωφρονιστικών Καταστημάτων
Σχέση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και Κρατουμένων
Συνθήκες κράτησης.
Προγράμματα Επανένταξης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό: Σύγκριση ως προς τη λειτουργία, τα αποτελέσματα και τις δυνατότητες.
Θεραπευτικά προγράμματα εντός των φυλακών.

2η μέρα:
Διάκριση των επικίνδυνων εγκληματιών.
Προφίλ: Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: διαγνωστικά κριτήρια, χαρακτηριστικά. Παραδείγματα εγκληματιών που έπασχαν από αυτήν την διαταραχή.
Ψυχική διαταραχή (Σχιζοφρενεια)
Κατηγοριοποίηση των εγκλημάτων που διαπράττουν. Εγκληματική δράση.
Σωφρονιστική Επικινδυνότητα – συμπεριφορά μέσα στη φυλακή
Αντιμετώπιση από το Ελληνικό Σύστημα Απονομής. Ποινές. Μεταχείριση σύμφωνα με τον ελληνικό σωφρονιστικό κώδικα. Σωφρονιστικά καταστήματα υψίστης ασφαλείας (τύπου Β ή Γ). Παραδείγματα κρατουμένων.
Αντιμετώπιση από το Αμερικάνικο Σύστημα: Ποινές. Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας και Υπερυψηλής Ασφαλείας. Η ασφαλής πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος: 50 ευρώ

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.