Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Πολικότητες: Εξερευνώντας τις Εσωτερικές μας Αντιθέσεις

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Gestalt Instiute of San Francisco Greece
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Ο Δημήτρης Τζαχάνης έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία (BA)με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχανάλυση (MA) στο Λονδίνο.Έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία Gestalt από το Gestalt Institute of San Francisco και ανήκει στην εκπαιδευτική και οργανωτική ομάδα του ινστιτούτου στην Αθήνα. Είναι επίσης τελειόφοιτος Σωματικός Ψυχοθεραπευτής. Επιπλέον εκπαιδεύτηκε στη θεραπεία τραύματος και μετατραυματικής διαταραχής (PTSD) και στη διαχείριση και θεραπεία πένθους με τη Dr. Jane Simington. Εμπνέεται ιδιαίτερα από την υπερπροσωπική ψυχοθεραπευτική φιλοσοφία και στην προσέγγισή του ενσωματώνει στοιχεία από πολυάριθμα εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Εργάζεται ατομικά και ομαδικά, σχεδιάζει και συντονίζει θεραπευτικά σεμινάρια, όπως επίσης θεραπευτική ομάδα στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ιπποκράτης» του οργανισμού ΕΔΡΑ και ομάδα σωματικής ψυχοθεραπείας στην εθελοντική οργάνωση Δρόμοι Ζωής.

Σκοπός

Στο σεμινάριο αυτό μέσα από βιωματικές διαδικασίες και ασκήσεις με την ομάδα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να:
• Ανακαλύψουν και να βιώσουν τις δικές τους πολικότητες
• Πειραματιστούν με καινούργιους τρόπους έκφρασης και συμπεριφοράς και να διευρύνουν το φάσμα των επιλογών τους
• Επανακτήσουν τη χαμένη ενέργεια και ζωτικότητά τους.
• Βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους

Περιγραφή σεμιναρίου

Στον καθένα αρέσει η ομορφιά, να όμως κι η ασχήμια. Όλοι θέλουν το καλό, κι όμως υπάρχει το κακό. Ανυπαρξία και ύπαρξη αλληλοδιαδέχονται. Το δύσκολο ακολουθεί το εύκολο, το μακρύ αντισταθμίζει το κοντό, το ψηλό αναμετράει το χαμηλό. Φωνή και χτύπος είναι αρμονικά, πίσω και μπρος αλλάζουνε σειρά.
Λάο Τσε – Τάο Τε Κινγκ (6ος αιώνας π.Χ.)

Η έννοια της πολικότητας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Την ίδια περίοδο με τον Λάο Τσε, ο δικός μας Ηράκλειτος έλεγε «…υπάρχει σε μας το ζωντανό και το πεθαμένο, το ξύπνιο και το κοιμισμένο, το νέο και το γερασμένο».Η ύπαρξη δύο αντίθετων και συχνά συγκρουόμενων στοιχείων υπάρχει –όχι μόνο στη φύση, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό: Πόσες φορές έχουμε υποσχεθεί ότι θα αρχίσω δίαιτα… από Δευτέρα;! Οι στίχοι του Μάλαμα «άλλα θέλω κι άλλα κάνω» μας θυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις. Πόσες φορές δεν εκφράζουμε την ατίθαση ή ενστικτώδη μας πλευρά παραμένοντας το καλό και καθωσπρέπει παιδί, όπως στο γνωστό λογοτεχνικό παράδειγμα του Δόκτορα Τζέκυλ και του κύριου Χάυντ;

Συνήθως δεν θέλουμε να αντικρίσουμε τις πλευρές που δεν συνάδουν με τη εικόνα που θα επιθυμούσαμε να έχουν οι άλλοι για εμάς όπως και εμείς για τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν τις αντιλαμβανόμαστε κάνουμε τα στραβά μάτια ή τις αντιμαχόμαστε προσπαθώντας να τις καταπιέσουμε. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνουμε πολλή ενέργεια και καταλήγουμε να τις προβάλλουμε στους άλλους ανθρώπους ή στο περιβάλλον. Για παράδειγμα κάποιος που δεν αναγνωρίζει την επιθετικότητά του, μπορεί να φοβάται ότι οι άλλοι θέλουν να τον βλάψουν. Τοαποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, οι απαρνημένες πλευρές μας ναπαρεισφρέουν εκεί που δεν το περιμένουμε ήνα εκδηλώνονται μέσω ποικίλων ψυχοσωματικώνσυμπτωμάτων.Έτσι οι σχέσεις μας με τους άλλους και γενικότερα με τον κόσμο δυσκολεύουν υστερώντας σε αυθεντικότητα και ζωντάνια.

Η θεραπεία Gestalt μας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τα αποκηρυγμένα μας κομμάτια. Ακόμα περισσότερο να τολμήσουμε να τα βιώσουμε πλήρως, να γίνουμε ένα με αυτά ώστε αφενός να τα αποδεχτούμε αποδαιμονοποιώντας τα και αφετέρου ναενσωματώσουμε τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν και να μετουσιώσουμε την ενέργειά τους,για να τη χρησιμοποιήσουμεόπου και όταν χρειάζεται. Έτσι διευρύνονταιοι επιλογές στη ζωή μας, επαναφέρουμε τη ζωτικότητα στον οργανισμό μας και γινόμαστε ακέραιοι δημιουργώντας ειλικρινείς σχέσεις.

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος: 55€
Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.